Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
ČEKA SE KAZNA

Mađari ignorirali zabranu UEFA-e: Snašli se i opet istaknuli zastavu tzv. Velike Mađarske s velikim dijelovima Hrvatske

Mađarskom navijačkom savezu prijeti kazna UEFA-e.

Mađarski navijači (Foto: Afp)

Nisu izdržali, mađarski navijači na prijateljskoj su utakmici protiv Estonije istaknuli zastavu tzv. Velike Mađarske, koja uključuje poveće dijelove Rumunjske, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Austrije, Slovačke i Ukrajine. Drugim riječima, svih njezinih susjeda.

Zastava je bila vidljiva na istaknutom mjestu iza gola kod navijačkih vođa. Bila je kreativno osmišljena, gdje se pokušalo sakriti očito, no sumnjamo da će UEFA zažmiriti na to nakon što je prije nekoliko dana jasno poručila kako takvim zastavama nije mjesto na nogometnim stadionima.

Mađarski pokušaj nije uspio

Podsjetimo, određeni mediji u Mađarskoj pokušali su plasirati lažnu informaciju kako je UEFA dopustila mađarskim navijačima navijačke rekvizite s tzv. Velikom Mađarskom, ali glavni tajnik UEFA-e Theodore Theodoridis demantirao je takve napise.

''Na naše veliko iznenađenje, mediji su objavili kako smo mi to dopustili, što dakako nije istina. Još jednom napominjemo kako takve zastave nikako nisu dopuštene, nadamo se da ćete moći sami riješiti tu situaciju i upozoriti navijače da ne nose slična obilježja. Ako se to dogodi, morat ćemo se posegnuti za disciplinskim sankcijama, koje će odrediti naša nezavisna tijela.''

Inače, i sam mađarski premijer Viktor Orban pozirao je u bliskoj prošlosti s navijačkim šalom na kojem su granice koje duboko vrijeđaju osjećaje mađarskih susjeda.

Reagirao i HNS

Prije nekoliko dana službeno je reagirao i HNS, baš kao i savezi zemalja čije teritorije Mađari očito vrlo otvoreno svojataju i gdje ovu vrstu nacionalizma i opasnih ideja mnogi podcjenjuju.

''Hrvatski nogometni savez komunicirao je na ovu temu s krovnom europskom nogometnom organizacijom UEFA-om, koja je HNS-u potvrdila kako nije dala odobrenje za korištenje takvih zastava te je, štoviše, upozorila Mađarski nogometni savez da bi korištenje takvih zastava i transparenata moglo biti predmet disciplinskog postupka.

Sa svoje strane, Hrvatski nogometni savez oštro bi se protivio dopuštanju korištenja bilo kakvih zastava ili transparenata koji bi mogli imati geografske pretenzije na teritorij Republike Hrvatske te će nastaviti pozorno pratiti situaciju i službeno reagirati u slučaju potrebe'', poručili su iz HNS-a.

Sad se čeka kazna UEFA-e i nove reakcije nogometnih saveza mađarskih susjeda.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider