Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Vrhovni sud tvrdi da jesu

Modriću i Lovrenu će se za lažno svjedočenje suditi u Zagrebu: Jesu li svojim iskazom pomogli Zdravku Mamiću?

Krajem lipnja je podignuta optužnica protiv dvojice hrvatskih nogometaša.

Visoki kazneni sud (VKS) prihvatio je prijedloge obrane hrvatskih nogometaša Luke Modrića i Dejana Lovrena da im se za davanje lažnog iskaza na suđenju Zdravku Mamiću sudi na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu umjesto pred osječkim Općinskim sudom.

VKS je, ne navodeći identitete okrivljenika, ocijenio kako su oba prijedloga osnovana jer okolnosti mjesta stanovanja vještaka i svjedoka opravdavaju zaključak da će se kazneni postupak provesti lakše i uz manje troškova pred zagrebačkim Općinskim kaznenim sudom umjesto pred Općinskim sudom u Osijeku.

Prizivni sud dodaje da je prijedlog prihvaćen ''tim više što se optužnica, osim navedenih dokaza, uglavnom temelji na dokumentaciji koja prileži spisu''.

Ante Čačić Dinamova crna zima: "Mandat Ante Čačića kao sportskog direktora jako je unazadio Modre" divider

VKS naglašava da je odluka za prenošenje mjesne nadležnosti u skladu s dosadašnjom sudskom praksom koja prebivalište ili boravište okrivljenika, odnosno poteškoće koje bi okrivljenici imali za pristupanje na raspravu zbog putovanja, ne tretira kao okolnosti koje su značajne za odluku o prenošenju nadležnosti, čija svrha nije pogodovanje okrivljeniku.

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku je 28. lipnja ove godine podiglo pred osječkim Općinskim sudom optužnice protiv kapetana hrvatske nogometne reprezentacije Luke Modrića i bivšeg reprezentativca Dejana Lovrena zbog sumnje u davanje lažnog iskaza na suđenju Zdravku Mamiću i ostalima.

Vrhovni sud: Iskazi pogodovali Mamićevoj obrani

Optužnica protiv Modrića i Lovrena već je jednom podignuta za davanje lažnog iskaza, ali potom i odbačena, protiv Modrića 2018., a protiv Lovrena 2019., uz obrazloženje da ne postoji dovoljan stupanj osnovane sumnje za podizanje optužnice i vođenje kaznenog postupka te zato što presuda protiv Zdravka Mamića i ostale trojice okrivljenika za izvlačenje novca iz Dinama u tom trenutku još nije bila pravomoćna.

Nakon ponovnog podizanja optužnica Hrvatski nogometni savez je priopćio da u potpunosti poštuje neovisnost pravosudnih tijela te očekuje da u svom djelovanju budu jednako pravedni prema svim državljanima RH, neovisno o imenu i prezimenu.

Pravomoćnom presudom Vrhovnog suda iz 2021. bivši čelnik NK Dinama Zdravko Mamić osuđen je na šest i pol godina zatvora za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama, njegov brat Zoran na četiri godine i osam mjeseci, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović na tri godine zatvora, a poreznik Milan Pernar na tri godine i dva mjeseca.

Marino Pušić (desno) Srna izabrao novog trenera Šahtara: Radi se o Hrvatu koji nije poznat široj javnosti divider

U obrazloženju nepravomoćne presude osječkog Županijskog suda koju je potvrdio Vrhovni sud navedeno je da su Modrić i Lovren iskazivali kako bi pogodovali obrani Zdravka Mamića, a sud njihovim iskazima nije vjerovao.

Vrhovni sud je, potvrdivši nepravomoćnu osuđujuću presudu za nekadašnje Dinamovo čelništvo, u odnosnu na Modrića naveo kako ''sud prvog stupnja nije povjerovao svjedoku Modriću cijeneći ga neuvjerljivim i nelogičnim te sračunatim pogodovanju obrani Zdravka Mamića''. Najviši sud je u odnosnu na Lovrena naveo da je ''bio unaprijed instruiran kako će i što govoriti na raspravi''.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider