Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
luki zlatna lopta

Modrić večeras još jednom ulazi u povijest: Prekida se deset godina duga i dosadna dominacija

Večeras se u Parizu dodjeljuje godišnja nagrada Zlatna lopta.

Galerija Luka Modrić (Foto: AFP) Luka Modrić prima nagradu za najboljeg veznog igrača Europe (Foto: AFP) Luka Modrić (Foto: AFP) +4 Luka Modrić s trofejem najboljeg igrača Svjetskog prvenstva (Foto: AFP)

Nakon što je Luka Modrić već proglašen za službeno najboljeg nogometaša svijeta u izboru FIFA-e, kao dobitnik nagrade The Best, večeras će kapetan hrvatske reprezentacije primiti i drugo najveće individualno priznanje u svijetu nogometa – Ballon d'Or.

Modrić je veliki favorit u utrci za Zlatnu loptu i sve osim njegova trijumfa bilo bi veliko iznenađenje koje se, vjerujte, neće dogoditi. Tako će Luka postati prvi Hrvat koji je dobitnik Zlatne lopte.

Podsjetimo, ovu nagradu dodjeljuje francuski magazin France Football od 1956. godine i slovi kao najstarija, a za neke i najvažnija nagrada u nogometu. Zlatna lopta dodjeljuje se za postignuća u ovoj kalendarskoj godini, a najbolje biraju izabrani novinari iz stotinjak zemalja.

Od 21 sat u Parizu kreće ceremonija dodjele koju vodi bivši francuski nogometaš David Ginola, a osim nagrada za najboljeg nogometaša i nogometašicu godine dodijelit će se trofej Kopa za najbolje mlade nogometaše i nogometašice.

Rivali već odustali

Kao najveći rivali u borbi za Zlatnu loptu Modriću su figurirali svjetski prvaci Francuzi – Antoine Griezmann, Raphael Varane i Kylian Mbappe te Cristiano Ronaldo. No neki su europski mediji već pisali da će Griezmann i Ronaldo bojkotirati dodjelu uvrijeđeni što nisu dobitnici.

Luka Modrić imao je godinu života. S Real Madridom prvo je osvojio treći uzastopni naslov u Ligi prvaka, a nedugo potom kao kapetan je predvodio hrvatsku reprezentaciju do povijesnog uspjeha, plasmana u finale Svjetskog prvenstva.

Modrić je prvu nagradu dobio u Rusiji, kada je proglašen najboljim igračem prvenstva. Nakon toga UEFA je proglasila Modrića najboljim nogometašem u prošloj sezoni, a potom je trijumfirao i u izboru FIFA-e za najboljeg nogometaša svijeta.

Modrićevim trijumfom prekinut će se i desetogodišnja dominacija Lionela Messija i Cristiana Ronalda, koji su osvajali ovu nagradu po pet puta i po tome su najbolji u povijesti. Iza njih su Michel Platini, Johan Cruyff i Marco van Basten s tri titule. Recimo i kako su tek od 1995. godine u konkurenciji i nogometaši izvan Europe.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider