Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Luda životna priča

Idol (engleskih) huligana: Prije 15 godina radio u tvornici, a danas je u elitnom klubu

Svojedobno se bio ostavio nogometa, ali se ipak, na radost svih ljubitelja ovog sporta, vratio.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Pogotkom u 77. minuti utakmice Leicester - Crystal Palace napadač domaćeg sastava Jamie Vardy ušao je u ekskluzivni klub nogometaša koji su u engleskoj Premierligi došli do brojke od 100 golova.

U sudačkoj nadoknadi spomenutog dvoboja još se jednom upisao u strijelce i trenutno je na 101 golu i 28. mjestu vječne ljestvice. Nema sumnje kako će uskoro, zaobiđu li ga ozljede, prestići i Didiera Drogbu (104), Darrena Benta (106), Paula Scholesa (107), Petera Croucha (108), Ryana Giggsa (109) i još neke koji mu nisu daleko.

Htio se ostaviti nogometa

Jamie Vardy definitivno je poseban lik, specifične životno-nogometne priče. Rođen u Sheffieldu, od malih je nogu bio gorljivi fan Sheffield Wednesdaya, kluba u kojem se i počeo baviti nogometom, ali i koji mu je priuštio veliko razočaranje. Početkom 2003., kad je navršio 16 godina, rekli su mu da ne vjeruju u njegov nogometni potencijal zbog - niskog rasta.

To ga je silno pogodilo, naljutio se na čelnike kluba, ali njihova odluka nije utjecala na njegovu ljubav prema Sheffield Wednesdayu.

Kao osuđeni huligan dobio elektronsku narukvicu

Jedno vrijeme je razmišljao o tome da se ostavi nogometa, međutim onda je stigao poziv iz engleskog niželigaša Stocksbridge Park Steels. Odlučio je pokušati tamo, nije imao što izgubiti i tog ljeta 2003. im se priključio u niželigaškoj konkurenciji. Paralelno s igranjem za njih, godine 2005. se zaposlio u jednoj tvornici medicinskih pomagala i uz sve to je sa svojim društvom redovito pohodio utakmice Sheffield Wednesdaya. Kako to već ide, sudjelovao je u brojnim "aktivnostima" izvan stadiona pa je 2007. uhićen zbog tučnjave ispred jednog puba. Na sudu je osuđen i poput svakog osuđenog huligana morao je nositi elektronsku narukvicu te se svaku subotu i nedjelju do 18:30 javljati u policijsku postaju.

Predstavljalo mu je to određene probleme jer bi se znalo događati da je na gostujućim utakmicama mora na poluvremenu izaći iz igre, ispred stadiona bi ga u automobilu čekao otac koji bi ga vozio ravno u postaju.

Krupnim koracima preko Halifaxa i Fleetwooda do Leicestera

Pomogao je Stocksbridge Park Steelsu da iz devete uđe u osmu ligu i onda otišao u Halifax Town za odštetu od samo 20.000 eura. Tu je već došlo do golgeterske eksplozije, s 26 golova u 37 utakmica bio je najbolji strijelac lige i pomogao je Halifaxu da ode u viši rang. Zatim je za 180 tisuća eura odštete prešao u petoligaša Fleetwood Town gdje je u 40 nastupa utrpao 34 golova i upisao 17 asistencija. Naravno, s takvim Vardyjem Fleetwood je izdemolirao konkurenciju, osvojio 103 boda i kao uvjerljivo prvi se plasirao među četvrtoligaše (League Two).

Ni u tom klubu nije ostao duže od godinu dana jer pojavio se Leicester, tada drugoligaš, koji je platio milijun funti odštete Fleetwoodu i doveo Vardyja. To će se ispostaviti kao najbolji potez u povijesti Lisica. Krupnim koracima su napredovali i Vardy i Leicester, a kruna svega bio je senzacionalni naslov prvaka Engleske osvojen u sezoni 2015./2016.

Nebrojeno puta je Vardy u dresu Leicestera zadivio Engleze, a ovaj ulazak u "Klub 100" zbilja je velika stvar. Debitirao je u Premierligi s 27 godina i 232 dana i u 204 nastupa stigao do impresivne stotke, brže nego li je to uspjelo igračima koji su igrali u puno boljim klubovima i bili okruženi kudikamo kvalitetnijim suigračima. Wayne Rooney, Didier Drogba, Romelu Lukaku, Nicolas Anelka - svima njima je trebalo više od utakmica da dođu do 100. zgoditka u Premierligi.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider