Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Najposebniji transfer

Potez kakav se ne pamti: Bivša zvijezda Arsenala šokirala Španjolsku, ima još romantike

Španjolski napadač Lucas Perez dragovoljno je prešao iz prvoligaškog Cadiza u redove trećeligaša Deportiva i još je iz svog džepa isplatio polovicu odštete od milijun eura…

Lucas Perez u duelu s Lukom Modrićem (Foto: Afp)

Transfer Lucasa Pereza (34) iz Cadiza u Deportivo La Corunu svakako nije najlukrativniji ili najspektakularniji zimski transfer, ali sigurno konkurira u rubrici najposebnijih.

Kada ste zadnji put čuli da neki nogometaš dragovoljno prijeđe iz prve u treću ligu, i to još u nogometnoj zemlji poput Španjolske? I to nije sve; polovicu odštete sam isplati, a onda još u debiju postigne dva pogotka i svoju momčad odvede do pobjede.

Lucas Perez prešao iz prve u treću ligu

" Srce ima svoje razloge, koje glava ne može shvatiti", citat je slavnog francuskog matematičara i filozofa Blaisea Pascala, koji najbolje opisuje Perezovu odluku da napravi korak koji bi malo tko napravio.

Došao mu je ravno iz srca i pokazuje da u svijetu surovog nogometnog profesionalizma još uvijek postoji barem mali komadić romantike.

Perez se vratio u grad u kojem je rođen i u klub za koji navija od malih nogu – Deportivo La Coruna, nekoć veliki klub iz najvećeg grada Galicije, koji trenutačno nastupa u Primeri Federacion, trećoj španjolskoj ligi.

Perez je ostvario značajnu nogometnu karijeru. Može se čak reći da je u jednom trenutku bio nogometna zvijezda. Igrao je u cijelom nizu velikih klubova; od Dinamo Kijeva i solunskog PAOK-a pa do spomenutog Deportiva, Arsenala, West Hama i još nekolicine španjolskih klubova.

Zabio Realu i Barci

U Cadiz je stigao početkom 2022. iz Elchea. Tu mu se razvila ideja o povratku u voljeni klub, čiji je dres nosio u dva navrata – prije prelaska u Arsenal 2016. i nakon odlaska iz redova Topnika 2018.

Perez je u proljetnom dijelu prošlosezonske La Lige postigao neke bitne golove za Cadiz, koji se borio za ostanak. U dosadašnjem dijelu nove sezone zabio je tri gola, od toga jedan Real Madridu na Santiago Bernabeuu.

Cadiz ga nije želio pustiti u Deportivo, u nezgodnoj je situaciji, opet se bori za ostanak, no Perez je inzistirao na odlasku i Andalužani su mu ispunili želju. Međutim, postavili su odštetni zahtjev od milijun eura, što je za Deportivo u ovom trenutku poprilična svota.

Perez se mašio za džep i izvadio pola milijuna, drugu polovicu uplatio je klub s kultnog Riazora. Podrazumijeva se da u Deportivu nije mogao dobiti istu plaću, ma ni približno.

No Perez je rođen u A Coruni, kako Galicijci nazivaju svoj grad, a odrastao je na zapadu grada u Monelosu. Prošle sezone postigao je gol za Cadiz u velikoj pobjedi (1:0) protiv Barcelone. Ta tri boda odigrala su presudnu ulogu u Cadizovu spašavanju prvoligaškog statusa.

Igrao za Cadiz, gledao Deportivo

Igrao je za Cadiz, a s tribina je gledao Deportivo. Bio je među najgorljivijim navijačima kada je Deportivo igrao kvalifikacije za drugu ligu s Albaceteom. Ridao je gorke suze nakon poraza, no to ga nije obeshrabrilo da ustraje na povratku.

Cadizovim čelnicima i navijačima nije se svidjela ta ideja. Smatrali su da je to neprihvatljivo, pogotovo jer se opet bore za ostanak, a on je bio bitan igrač momčadi. Kao i mnogima, nije im išlo u glavu da želi napustiti spektakl koji nudi La Liga i prijeći u klub koji se nalazi dva ranga niže.

"Nisam ništa forsirao. Samo sam iskreno rekao što želim", objasnio je Perez.

Na izmaku godine Cadiz se konačno složio i ispunio mu želju, a on se oprostio kako i dolikuje klasnom napadaču. Samo dan prije odigrao je posljednju utakmicu za Cadiz - i postigao oproštajni gol.

Sada se vratio u grad gdje živi njegova obitelj, gdje je odrastao i gdje mu je ostalo srce. Obišao je praktički čitavu Europu, no A Coruna je njegov dom. Ima 34 godine i osjetio je da je vrijeme za povratak.

Dva gola u povratničkom debiju

"Ljudi se snebivaju što sam pristao igrati u trećoj ligi, ali ja to tako ne gledam. Ja to gledam iz drugog kuta i kažem da ću igrati za Deportivo, a to je nešto posve drugo", emotivno je objasnio svoju odluku na predstavljanju u Deportivu.

Ne treba ni govoriti da su navijači oduševljeni. Za Pereza počinje novo poglavlje karijere. Deportivo se trenutačno nalazi na četvrtom mjestu, što mu omogućuje pravo sudjelovanja u doigravanju.

Iako je u isto vrijeme mogao igrati s Cadizom protiv Valencije, u nedjelju je s Deportivom dočekao Unionistas na Riazoru. Povratnički debi teško da je mogao bolje proći. Deportivo je pobijedio 3:0, a Perez je postigao dva pogotka.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider