Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Najvažniji gol karijere

Hoće li se ponoviti povijest? Kako je Gerrardova "bomba" omogućila najčudesniji preokret

Liverpool i Napoli odlučit će u međusobnom okršaju tko će proći u drugi krug Lige prvaka, a prije 14 godina dogodila se slična situacija...

Steven Gerrard sa suigračima iz Liverpoola slavi osvajanje Lige prvaka 2005. (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Prošlo je 14 godina i tri dana od slavne utakmice Liverpoola i Olympiacosa na Anfieldu u posljednjem kolu skupine A Lige prvaka.

Liverpool je baš kao i sada protiv Napolija trebao pobjedu od 1:0 ili dva gola razlike kako bi prošao dalje. Do 86. minute Grci su grčevito držali 2:1 i imali prolaz u džepu, a onda se ukazao Steven Gerrard i postigao možda i najvažniji Liverpoolov gol u posljednjih tridesetak godina. Sjećate se onog fantastičnog „drop-kicka“ s dvadesetak metara kojim je probušio mrežu Antonisa Nikopolidisa.

Završnica u skupinama Lige prvaka: Kome treba što, Liverpoolu samo pobjeda (možda) neće biti dovoljna

Liverpool je prošao dalje i potom izbacio Bayer, pa Juventus, Chelsea i naposljetku je u onom opjevanom istanbulskom finalu čudesno okrenuo 0:3 protiv Milana te osvojio svoj peti i posljednji naslov prvaka Europe. „Preokret stoljeća“ ne bismo gledali da Gerrad nije zabio Olympiacosu.

14 godina od utakmice s Olympiacosom

Četrnaest godina kasnije Liverpool se susreće s identičnim zadatkom, protiv protivnika slične kvalitete ondašnjom Olympiacosu, za kojeg je tada, primjerice, igrao jedan Rivaldo, koji je bio strijelac na toj utakmici.

Liverpool u svakom slučaju treba pobjedu da bi se nadao prolazu u drugi krug natjecanja. Ako pobijedi s 1:0 ili s dva razlike, sigurno prolazi. Ako pobijedi s jednim golom razlike, a Napoli postigne pogodak, ovisit će o rezultatu iz Beograda gdje se sastaju Crvena zvezda i PSG.

U slučaju da PSG remizira u Beogradu, Liverpoolu će biti dovoljna bilo kakva pobjeda, jer će tada u međusobnom skoru tri momčadi s po devet bodova imati najviše bodova na maloj ljestvici. Tko će biti drugi ovisit će o tome s kojim rezultatom će Napoli izgubiti. Međutim, to nije baš scenarij na koji se Redsi mogu osloniti. PSG je veliki favorit protiv Zvezde i realno je očekivati da će pobijediti, iako Beograđani na svom terenu još nisu izgubili, čak nisu primili ni pogodak.

Uragan Liverpoola

Zna se kakva je atmosfera na Anfieldu, Redsi očekuju da će ih navijači nositi do pobjede, ali Napolitanci poručuju da nisu odveć impresionirani. Teško da će se uplašiti. Logično, jer zna se i kakva zna biti atmosfera u Napulju, a i na nekim talijanskim derbijima. Navikli su se igrači Carla Ancelottija na „nemoguće uvjete“, znaju se nositi s navijačkim pritiskom. No pitanje je hoće li Napolitanac izdržati pritisak na travnjaku koji će im složiti momčad Juergena Kloppa?

U svim analizama pretpostavlja se da Liverpool neće ništa čekati i kalkulirati te da će od prve minute krenuti uraganski prema vratima gostiju. Liverpool je ove sezone pobijedio u devet od deset domaćih utakmica u Premierligi i Ligi prvaka, remizirao je samo s Manchester Cityjem. Cardiff i PSG jedine su momčadi koje su im uspjeli postići pogodak. Dakle, Redsi su na svojem stadionu bili uvjerljivi, ali u posljednjim utakmicama Lige prvaka pokazali su dosta slabosti.

Napoli dolazi bez autobusa?

Ancelotti tvrdi da Napoli ne dolazi na Anfield parkirati autobus pred svoj šesnaesterac. Vidjet ćemo na kakvu će se taktiku odlučiti Talijani, hoće li se postaviti u potpuno zatvorenu formaciju ili će igrati otvorenije i pokušati postići pogodak koji bi ih značajno približio drugom krugu.

Napoliju odgovara početni rezultat i vjerojatno će čekati šansu iz kontre. Ako Talijani izdrže početni pritisak, ako se uspiju obraniti u prvih pola sata, logično je očekivati da će im šanse lagano rasti. Činjenica jest da ni Liverpool ne mora srljati, ima dosta aktivan rezultat, dovoljan mu je jedan gol, no ipak teško da će igrati na pobjedu od 1:0.

Preveliki je to rizik, a takva postavka nije ni Kloppova ni klupska filozofija. Liverpool igra napadački i vjerojatnije je da će pokušati samljeti Napolitance te sve riješiti prije ulaska u zadnju četvrtinu utakmice. Mogli bismo gledati dinamičnu i uzbudljivu utakmicu. Baš kao što je bila ona prije 14 godina.

Gledajte UEFA Ligu prvaka samo na A1 Hrvatska.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider