Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
povezano s eurom 2020.

Sve što morate znati nakon prve faze Lige nacija, kako utječe na ždrijeb i kada počinje druga "sezona"

Osim za pobjednike skupina u Ligi A, završeno je prvo izdanje Lige nacija kada je natjecanje po skupinama u pitanju.

Liga nacija (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Završena je prva faza premijerne sezone novog UEFA-ina natjecanja – Lige nacija. Natjecanje po skupinama je iza nas, a jedino je preostalo odigrati Final Four između četiri najbolje reprezentacije Lige A: Švicarske, Nizozemske, Portugala i Engleske. On će se odigrati u Portugalu, Portu ili Guimaraesu, od 5. do 9. lipnja iduće godine.

Najlošije reprezentacije ispale u niži rang

Najlošije reprezentacije iz svake grupe ispale su u niži rang natjecanja. To su u Ligi A Njemačka, Island, Poljska i, nažalost, Hrvatska. Unatoč ispadanju u Ligu B, Hrvatska je ostala nositelj u ždrijebu kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020. godine, koje je na rasporedu 2. prosinca.

Iz Lige B ispali su Slovačka, Turska, Irska i Sjeverna Irska, a iz Lige C Litva, Slovenija, Estonija i Cipar. Iz Lige D nitko nije ispao jer ne postoji niži rang natjecanja.

Pobjednici promovirani u viši rang

Po četiri pobjednika skupina iz Liga B, C i D zaradili su promociju u viši rang. Tako će u idućem izdanju Lige nacija, koje započinje u rujnu 2020. godine, u Ligi A zaigrati BiH, Ukrajina, Danska i Švedska.

U Ligi B zaigrat će Norveška, Srbija, Finska i Škotska, dok će u Ligi C po novome zaigrati Gruzija, Bjelorusija, Kosovo i Makedonija.

Poredak prve sezone utječe na dodatne kvalifikacije za Euro 2020.

Premijerno izdanje Lige nacija još je uvijek bitno zbog mogućnosti da se slabije reprezentacije, ili one manje sretne, plasiraju na Europsko prvenstvo 2020. godine. Naime, na osnovi ovog izdanja dobit ćemo još četiri sudionika Europskog prvenstva.

U ožujku 2020. godine po četiri najbolje reprezentacije iz Liga A, B, C i D, koje nisu regularnim putem izborile Europsko prvenstvo, podijelit će se u četiri jakosna ždrijeba te će u dva polufinala i jednom finalu odlučiti koje još četiri reprezentacije odlaze na Euro.

S obzirom na to da će se do ožujka 2020. godine znati 20 sudionika Europskog prvenstva kroz uobičajene UEFA-ine kvalifikacije, treba naglasiti da će trenutačni raspored najboljih reprezentacija po Ligama vjerojatno biti znatno drugačiji.

Teško je predvidjeti tko će u koji jakosni ždrijeb

Primjerice, trenutno su u play-offu Lige A Švicarska, Nizozemska, Portugal i Engleska. No ako sve četiri reprezentacije izbore plasman u regularnim kvalifikacijama, crta se pomične do prve četiri reprezentacije kojima to nije pošlo za nogom.

Ako linija dođe do kraja Lige A, onda se prelazi u Ligu B i tamo traži četiri sudionika prvog jakosnog ždrijeba. Isto vrijedi i za Lige B, C i D.

Prema trenutačnom poretku, u ožujku 2020. godine play-off u Ligi B igrali bi BiH, Ukrajina, Danska i Švedska, u Ligi C Norveška, Srbija, Škotska i Finska, a u Ligi D Gruzija, Makedonija, Bjelorusija i Kosovo.

U polufinalu bi se sastali najbolja i četvrtoplasirana reprezentacija te drugoplasirana i trećeplasirana reprezentacija Lige.

Novo izdanje počinje u rujnu 2020. godine

Druga "sezona" Lige nacija počinje u rujnu 2020. godine, nakon završetka Europskog prvenstva u Francuskoj. Situacija je identična ovogodišnjoj, kada je počela ni dva mjeseca nakon završetka Svjetskog prvenstva u Rusiji.

I iduće izdanje bit će povezano s dodatnim kvalifikacijama, ovaj put za odlazak na Svjetsko prvenstvo, a Hrvatska će u tom izdanju igrati u Ligi B.

Liga A

Ispale: Hrvatska, Island, Njemačka, Poljska

Liga B

Napredovale: BiH, Ukrajina, Danska, Švedska

Ispale: Slovačka, Turska, Irska, Sjeverna Irska

Liga C

Napredovale: Škotska, Norveška, Srbija, Finska

Ispale: Estonija, Slovenija, Litva, Cipar

Liga D

Napredovale: Gruzija, Makedonija, Kosovo, Bjelorusija

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider