Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"Nogomet me spasio"

Šokantna ispovijest legende Liverpoola: "Prijatelji su mi poginuli, morao sam ubijati"

Osebujni bivši vratar Liverpoola prisjetio se svog neobičnog životnog puta u opširnom intervjuu za BBC.

Bruce Grobbelaar (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Bruce Grobbelaar legendarni je vratar Liverpoola koji je mrežu Redsa čuvao od 1981. do 1994. godine. U tom je periodu osvojio šest naslova prvaka Engleske, tri FA Cupa i jedan naslov europskog prvaka.

Prije nego je postao nogometna zvijezda, Grobbelaar je iskusio užase rata. Rođen je u Južnoafričkoj Republici, a odrastao je u susjednom Zimbabveu, državi tada poznatoj kao Rodezija.

U toj je državi izbio građanski rat nakon što se tamnoputo stanovništvo pobunilo protiv vladavine bijelaca, a u vojsci se našao i Grobbelaar, koji je odslužio 11 mjeseci.

"Nogomet mi je spasio život"

''Niste ista osoba nakon toga, posljedice nosite cijeli život'', rekao je Grobbelar u intervjuu za BBC.

Grobbelaar je ratu bio izvidnik. Otkrio je da su mu tri prijatelja poginula te da je i sam bio prisiljen ubijati u brutalnom sukobu.

''Sjećanja su donekle izblijedjela, ali nekad se nađem s prijateljima u Africi koji vole pričati o tome. Ja ne volim. Nakon toga, dva do tri tjedna se budim u hladnom znoju'', otkrio je.

Grobbelaar je napustio vojsku 1979. i vratio se nogometu koji mu je, priznaje, spasio život.

''Sretan sam što nisam upao u neku vrstu depresije, nogomet mi je spasio život. Kad sam napustio vojsku, nogomet mi je pomogao da ne mislim o događajima iz rata.''

Zagrijavao se s kišobranom i zaigrao sa 60 godina

Do Liverpoola je stigao pomalo neobičnim putem – preko kanadskih Vancouver Whitecapsa i posudbe u engleskoj Crewe Alexandri.

Osebujni Grobbelaar otkrio je i jednu zabavnu anegdotu u prvom susretu s predstavnicima Liverpoola. Na njegovu utakmicu za Crewe stigao je legendarni menadžer Bob Paisley u društvu skauta Toma Saundersa, čovjeka koji je otkrio Grobbelaara.

''Trčao sam na zagrijavanju, a naš je trener vrtio glavom. Pitao sam ga zašto, a on je odgovorio da su me došli gledati važni ljudi, ali da su umjesto naše utakmice otišli na Stoke City i Port Vale. Možda je to bilo jer je vani padala kiša, a ja sam se zagrijavao s kišobranom.''

Mrlju na njegovu karijeru bacile su optužbe za namještanje utakmica 1994., ali Grobbelaar je na kraju oslobođen optužbi.

Danas Grobbelaar živi u Zimbabveu. Postao je trener vratara reprezentacije Matabelelanda, regije iz zapadnog dijela Zimbabvea, a čak je i odigrao jednu utakmicu u dobi od 60 godina! Ipak, izdržao je samo 30 minuta prije nego je izašao zbog ozljede.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider