Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
IGRAO JE PROTIV NJEGA

Legenda Dinama za Dnevnik Nove TV: "Pele je iznad svih! Prvo kao igrač, ali i kao čovjek!"

Legendarni igrač Dinama prisjetio se za Dnevnik Nove TV utakmice u kojoj je igrao protiv Pelea.

Bio je to prijateljski ogled brazilskog Santosa i Dinama. Brazilci su bili na jugo turneji, a Zagreb je Pelea dočekao 12. rujna te 1969 godine.

Legenda Dinama, Marijan Čerček, tada 20-godišnjak, jako se dobro sjeća nogometne euforije u glavnom gradu.

Svi su došli vidjeti Pelea

"Sjećam se najprije našeg stadiona da je bio ne krcat, mislim da nije igla mogla tamo pasti, jer svi su došli vidjeti svoj klub, ali i Pelea. Jer to je za svakog ljubitelja nogometa bio užitak vidjeti jednog takvog čovjeka i nogometaša. Sjećam se jedne akcije, prošao je jednog, drugog, trećeg, opali s nekih 20 metara u prečku gola, a ta se lopta odbila do centra", iznosi Čerček svoje uspomene.

Pele je za brojne nogometne zaljubljenike i dalje najveći igrač svih vremena.

"Isključivo Pele. Gledao sam Maradonu i starog Ronalda, i ovog Ronalda, gledao sam i Messija. Međutim, iznad svih je Pele. Najprije po tim svoijim nogometnim vještinama, a drugo kao čovjek. On niti u jednom momentu nikada nije pokazao da je iznad, da je veći od nekoga. Skroman, ja bi rekao nogometni gospodin", dodao je Čerček.

Nije imao manu

Kolega Ivica Medo intervjuirao je mnoge svjetske nogomente legende, koji su kao i Marijan Čerček imali priliku pratiti virtuoze s loptom kroz razne generacije, no i za sve njih Pele je kategorija za sebe.

"Stariji igrači, a pogotovo Beckenbauer i ovi koji su igrali protiv Pelea, Cruijff, Ronaldinho, svi pričaju da nema usporedbe, da je on najveći igrač kojeg su ikada vidjeli. Ne samo zbog rezultata i rekorda - neki su neponovljivi kao tri puta svjetski prvak, zabiti golove u finalu sa 17 godina, nego je Pele najkompletniji igrač", rekao je kolumnist  našeg portala, dodavši:

"Nije imao manu. Svi igrači su, kao što Bekenbauer kaže, kao i on imali neku manu, Moore i Charlton, Gerd Müller, ali Pele nije imao manu. Lijeva, desna, glava, vanjska, slobodan udarac lijevom ili desnom, felš, suhi list, tehnika, hitrina, skok igra. Bio je nizak 171 centimetar, a preskakao je škaricama 182, trčao 100 metara ispod 11 sekundi u sprintericama."

Pele je kroz karijeru primio brojne nagrade, a jedna od značajnih sigurno je ona Međunarodnog olimpijskog odbora. 1999. godine uz Carla Lewisa, Muhameda Alija, Majkla Jordana i Marka Spitza, odabran je u petorku najboljih sportaša 20. stoljeća.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:00, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider