Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
poplava dezinformacija

Lažne vijesti sa SP-a: Maradona umro, Modrić pobjegao iz koncentracijskog logora...

Svjetsko prvenstvo u Rusiji obilježila je prava lavina lažnih vijesti koje su se širile društvenim mrežama.

Diego Maradona (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Osim pomora favorita i premijernog korištenja VAR-a na velikoj sceni, Svjetsko prvenstvo u Rusiji obilježile su i mnoge lažne vijesti.

Ove dezinformacije, poznate i pod engleskim terminom ''fake news'', u društvenim su mrežama dobile idealnu platformu za širenje. Neki se doista potrude oko lažnih vijesti, pa je ponekad vrlo teško razaznati prave i lažne informacije.

Mnoge lažne priče koje su se širile internetom vezane su i za hrvatsku reprezentaciju. Posebno je u fokusu bio Luka Modrić i njegova tragična ratna priča, koju su neki dodatno ''nabrijali''.

Luka Modrić s loptom protiv Francuske (Foto: AFP) Luka Modrić s loptom protiv Francuske (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Podsjetimo, Modrić je početkom rata bio primoran napustiti dom i kao izbjeglica preseliti u Zadar, a njegovog djeda ubili su četnici. Jedna lažna priča kaže kako su Modrićeva djeda ubili pred njegovim očima, a širila se i priča po kojoj je Modrić pobjegao iz koncentracijskog logora, prenosi španjolska Marca.

Lažni tweet engleskog stopera postao hit

Nedugo nakon prvenstva pojavila se i ''vijest'' da su Vatreni donirali sve svoje premije za ljetovanja djece s posebnim potrebama, ali nijedan hrvatski medij ni sami Vatreni nisu potvrdili ni demantirali tu informaciju.

Osim reprezentativaca, puno je pažnje u Rusiji privukla i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Svojim je neformalnim ponašanjem zaradila mnoge simpatije u svijetu, a uskoro je krenula prava lavina lažnih vijesti – od toga da je prodala predsjednički avion, pa čak do toga da je osobno vozila Vatrene na dočeku u Zagrebu.

Maguire zabija Švedskoj (Foto: AFP) Maguire zabija Švedskoj (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Popularan je postao i lažni tweet engleskog reprezentativca Harryja Maguirea. Maguire je zabio gol Švedskoj u četvrtfinalu, nakon čega je viralan postao njegov navodni tweet iz 2016., koji kaže: ''Upravo sam potrošio sate za slaganje stolne lampe (iz Ikee). Tražit ću osvetu protiv Švedske, u ovom životu ili sljedećem.''

Najbolja momčad po izboru Fife u koju je uvršten - Paulinho?!

Lažne vijesti nisu zaobišle ni Diega Maradonu, koji je na sebi svojstven način pratio utakmice Argentine. Na utakmici protiv Nigerije izgledao je kao da je na rubu srčanog udara; pojavile su se i snimke kako ga iznose iz lože, zbog čega se brzo proširila vijest da je Maradona završio u bolnici.

Diego Maradona (Foto: AFP) Diego Maradona (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Neki su čak išli toliko daleko da su pisali kako je legendarni Argentinac preminuo. Nijedna vijest se, srećom, nije pokazala istinitom, a sam Maradona se oglasio rekavši kako je dobro i da nije završio u bolnici.

Lažne vijesti nisu stale ni nakon kraja prvenstva. Društvenim mrežama počela je kružiti navodna službena najbolja momčad prvenstva po izboru Fife, koju su prenijeli mnogi mediji. Međutim izbor igrača u najmanju je ruku sumnjiv - lijevi bek tako je Ashley Young, a u veznom redu se našao Paulinho.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider