Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Albanci su iznenađenje

Tko će u Katar? Samo jedna momčad ima maksimalan učinak, Nizozemci nestvarnu gol-razliku, a susjedi imaju težak posao

Nastavlja se žestoka borba europskih reprezentacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Katar.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon uvjerljive pobjede protiv Slovenije na Poljudu s 3:0, Hrvatska je izbila na prvo mjesto skupine H kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Katar.

Hrvatska i Rusija imaju isti broj bodova, ali Rusi imaju lošiju gol-razliku. U šest utakmica postigli su deset golova, a primili čak četiri.

Do kraja kvalifkacija ostala su još četiri kola, u listopadu Vatreni odlaze na Cipar pa dočekuju Slovačku u Osijeku, dok u studenom gostuju na Malti pa dočekuju Rusiju na Poljudu.

S ovom pobjedom Hrvatska je došla korak bliže plasmanu u Katar, ali još uvijek ima dosta posla.

Standings provided by SofaScore LiveScore

No kakva je situacija u ostalim grupama kvalifikacija za odlazak u Katar.

Krenimo od skupine A koja se sastoji od pet reprezentacija, na prvom je mjestu Portugal s 13 osvojenih bodova u pet kola, dok Srbija ima 11 bodova u isto toliko utakmica.

Do jučer su ove dvije reprezentacije bile bodovno izjednačene, ali Srbija je uzela samo bod na gostovanju u Irskoj, dok su Portugalci upisali uvjerljivu pobjedu protiv Azerbajdžana s 3:0.

U borbu za prva dva mjesta još se može uključiti Luksemburg koji ima utakmicu manje, ali čini se da će borba za prvo mjesto voditi između Portugala i Srbije koji u studenom igraju utakmicu posljednjeg, osmog kola.

Standings provided by SofaScore LiveScore

U skupini B na prvom je mjestu Španjolska s 10 bodova iz pet utakmica, dok je na drugom mjestu Švedska s maksimalnim učinkom iz tri kola.

Upravo se večeras igraju dvije utakmice u ovoj skupini, Španjolska će ugostiti Kosovo koje ima četiri boda iz četiri kola, dok će Švedska tražiti nastavak sjajnog niza protiv Grčke koja je upisala tri remija u tri kola.

Standings provided by SofaScore LiveScore

U skupini C na prvom je mjestu aktualni europski prvak Italija s 11 bodova iz pet kola, dok se u ostatku grupe vodi borba za drugo mjesto i priključak Italiji.

Na drugom je mjestu Švicarska sa sedam bodova iz tri kola, Bugarska na trećem mjestu s pet bodova, ali iz pet kola, dok je na četvrtom Sjeverna Irska s četiri boda iz tri utakmice.

Po svemu sudeći, Italija večeras osvaja nova tri boda protiv Litve koja je na začelju skupine bez osvojenog boda, dok će Švicarska i Sjeverna Irska igrati za važne bodove i priključak Italiji.

Standings provided by SofaScore LiveScore

U skupini D Francuska je na vrhu ljestvice s 12 bodova iz šest kola, dok je u borbi za drugo mjesto nevjerojatna gužva. 

Ukrajina i Finska imaju po pet bodova, ali Finska ima utakmicu manje, dok BiH i Kazahstan imaju po tri boda.

Istina, naši susjedi imaju utakmicu manje, ali su jučerašnjim kiksom protiv Kazahstana propustili šansu da se bodovno izjednače s Ukrajincima i Fincima u borbi za drugo mjesto.

Standings provided by SofaScore LiveScore

U skupini E Belgija drži prvo mjesto s 13 bodova iz pet kola, dok se Češka i Wales bore za drugo mjesto.

Wales ima šest bodova iz tri kola, ali i dvije utakmice manje od Češke koja ima tek bod više. S eventualnom pobjedom protiv posljednjoplasirane Estonije, Velšani će večeras preskočiti Češku i napraviti veliki korak ka borbi za drugo mjesto.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Na prvom mjestu u skupini F je Danska koja ima maksimalan učinak, u šest kola osvojili su 18 bodova. Jučer su potopili Izrael s visokih 5:0 i čini se da njihov plasman u Katar ne bi trebao biti upitan.

Za drugo mjesto bore se tri reprezentacije, Škotska koja ima 11 bodova, Izrael s 10 i Austrija sa sedam bodova iz šest kola.

Upravo su Škoti sinoć upisali veliku pobjedu na gostovanju u Austiji, slavili su s minimalnih 1:0, dok su Farski otoci upisali prva tri boda protiv Moldavije.

Standings provided by SofaScore LiveScore

U skupini G Nizozemska i Norveška vode žestoku bitku za prvo mjesto. Imaju po 13 bodova iz šest kola i u sjajnoj su formi.

Sinoć su Nizozemci potopili Tursku s 6:1, a njihova gol razlika je posve nestvarna. Zabili su čak 22 pogotka u šest kola, a primili samo šest, dok je Norveška sinoć razbila slabašni Gibraltar s 5:1.

Unatoč jučerašnjem potopu, Turska je na visokom trećem mjestu s 11 bodova iz šest kola, tako da još uvijek imaju šansu u borbi za bar drugo mjesto i prolaz u baraž.

Crna Gora je na četvrtom mjestu s osam bodova, a kako do kraja kvalifikacija imamo još četiri kola, svašta se još može dogoditi. Svakako, ovo je jedna od najzanimljivih grupa.

Standings provided by SofaScore LiveScore

U skupini I Engleska je na prvom mjestu s 15 bodova iz pet kola, dok se Poljska, Albanija i Mađarska bore za drugo mjesto. 

Večeras se igra derbi skupine, Engleska - Poljska, dok Albanci dočekuju slabašni San Marino, a Mađari Andoru. S eventualnim porazom Poljaci bi mogli pasti na četvrto mjesto, a Albanci skočiti na visoko drugo mjesto s 12 bodova.

Bez ikakve dvojbe, bio bi to veliki uspjeh za Albance.

Standings provided by SofaScore LiveScore

U posljednjoj skupini, skupini J, Njemačka je na prvom mjestu s 12 bodova iz pet kola, dok je na drugom mjestu, neočekivano, Armenija koja večeras može nastaviti sjajan niz protiv Lihtenštajna.

Međutim, za vratom im pušu Rumunjska i Sjeverna Makedonija koje večeras igraju međusobni susret, tako da će biti zanimljivo pratiti ishod ove grupe.

Svakako najveće razočaranje ove grupe je Island koji je osvojio tek četiri boda u pet utakmica, ali do kraja još ima jako puno posla. Sve se još uvijek stigne preokrenuti.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Najbolji trenuci s utakmice Hrvatska - Slovenija

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider