Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Izazov stoljeća

Realu stigla šokantna ponuda: Perez isprva nije mogao vjerovati. Hoće li prihvatiti bačenu rukavicu hrabrog mališana?

Kultni klub iz Rio de Janeira Associacao Atletica Portuguesa, jedini brazilski klub koji je pobijedio Real Madrid na Santiago Bernabeuu, poslao je intrigantnu ponudu Kraljevskom klubu…

Florentino Perez (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Za vikend je na stol predsjednika Real Madrida stiglo jako zanimljivo pismo. Kažu da je Florentino Perez isprva bio blago šokiran, skinuo je naočale i protrljao oči, ali kako je dalje nastavio čitati, na licu mu se širio osmijeh.

Associacao Atletica Portuguesa, nekoć u Brazilu i Južnoj Americi poznati, a danas mali klub iz brazilske četvrte lige, poslao je intrigantnu ponudu Realu za odigravanje prijateljske utakmice 2024. godine. 

Naime, za tri godine Portuguesa slavi stogodišnjicu osnutka kluba i želi je dostojno proslaviti. Tko ne bi želio igrati s Realom na takav jubilej, i to na Santiago Bernabeuu!? Podrazumijeva se besplatno. Jamačno se pitate otkud Brazilcima hrabrost da pošalju takvu nadobudnu, naoko beuzumnu ponudu.

Realu "nemoralna ponuda" iz Brazila

Nije da nema povoda, dapače. Portuguesa zapravo nudi Realu revanš, svojevrsni izazov. To je jedini brazilski klub koji se može pohvaliti da je pobijedio Real usred Madrida, na njegovu Santiago Bernabeuu. 

Zbilo se to početkom rujna 1969. Nekoć kultni klub iz Rio de Janeira, koji je 1930-ih dvaput osvajao Campeonato Cariocu i u kojem su karijere zaključili legendarni brazilski nogometaši Garrnicha i Vava, bio je na turneji po Španjolskoj i Europi.

gol expired Tko je ovdje lud? Kladionice nenormalno podcjenjuju Miočića, Ngannou je ogroman favorit divider

Brazilci su trebali igrati sa Sevillom, ali utakmica je otkazana zbog nekog bizarnog razloga, a onda je stigao poziv iz Madrida. Real je trebao sparing-partnera uoči otvaranja sezone, a Brazilci su bili suparnik po mjeri – predjelo prije ozbiljnijih okršaja.

Na Bernabeuu se okupilo 50 tisuća duša, svi su očekivali laku pobjedu momčadi slavnog trenera Miguela Muñoza, koja je osvojila Kup prvaka 1966. i tri uzastopna naslova prvaka Španjolske, no Brazilci su imali druge planove.

Jedini brazilski klub koji je slavio na Bernabeuu

Već na startu utakmice pokazali su Kraljevima da su se grdno prevarili ako su pomislili da će im odglumiti glinene golubove.

Portuguesa je na poluvrijeme otišla s prednošću od 2:0, oba gola postigao je totalno nepoznati Miguel. Real je počekom drugog dijela smanjio na 2:1 preko Planellesa, ali to je sve što je uspio napraviti.

„To je bio sjajan osjećaj, ma neopisiv. Mi smo imali jako dobru momčad, Madriđani to nisu očekivali jer nismo igrali u elitnoj brazilskog ligi. Kada samo dobili šansu igrati protiv Reala, proradio je osjećaj ponosa i zajedništva. To je bilo odlučujuće. Željeli smo pobijediti, a ne samo nastupiti“, ispričao je prije nekoliko godina za brazilske medije branič Zeca, jedan od rijetkih koji su u to vrijeme bili živi iz momčadi koja je slavila na Bernabeuu.

gol expired Parižani slave i strepe, približava se rođendan Neymarove sestre: "Ma, tko ne voli tulumariti?" divider

Brazilski klupski nogomet 60-ih je bio nešto posve drugo u odnosu na posljednje godine. Elitna brazilska liga bila je top topova, a kako i ne bi bila kada se zna da je čuvena momčad s Mundijala u Meksiku bila sačinjena od igrača koji su listom igrali u brazilskoj ligi.

No čak i u nižim ligama bilo je klubova koji su se bez problema mogli nositi s brojnim viđenijim europskim klubovima. Portuguesa je bila upravo jedan od takvih klubova. Prvenstvo Carioce bio je joj najviši domet, ali tih godina u Brazilu je bilo „milijun“ sjajnih igrača i nisu svi mogli igrati u elitnom razredu.

Šokirali Španjolsku i ludo proslavili

„Madriđani su mislili da će nas smlaviti, ali vrlo brzo shvatili su na koga su se namjerili. Borili smo se kao da igramo finale Svjetskog prvenstva, a lopta je išla kao po špagi. Demonstrirali smo vrhunsku tehniku, dostojno smo predstavili brazilski nogomet“, kazivao je Zeca.

„Bilo je to veliko iznenađenje za Španjolsku i cijelu Europu. Organizatori turneje odlučili su nam znatno podići premije. Umjesto deset dolara dobili smo pedeset. To je za nas bila velika cifra. Poludjeli smo od sreće, odmah je krenula samba, slavili smo kao da smo osvojili prvenstvo“, prisjetio se Zeca.

gol expired Đoković pokazao hrvačke sposobnosti i prozvao Khabiba: UFC-ov prvak mu poslao urnebesan odgovor divider

Iako je Miguel postigao dva gola, navijače i čelnike Reala najviše je zadivio Escurinho, jedini poznatiji igrač u redovima Portuguesa. On je 50-ih i 60-ih igrao za veliki Fluminense. Ni njega Španjolci nisu baš poznavali previše.

Kažu izvješća da je radio pravi šou: povlačio je tunele, sombrera i lažnjake kao na traci…

Priča kaže da se poslije utakmice u svlačionicu Brazilaca glavom i bradom spustio veliki Bernabeu. Gospodski je čestitao pobjednicima i raspitivao se o Escurinhu. Šokirao se kada je doznao da ima 39 godina. On je u Portuguesu došao zaključiti karijeru, ozbiljan nogomet za njega je bila završena priča.

39-godišnjak radio čuda

„Da si barem šest-sedam godina mlađi, odmah bih te uzeo“, navodno mu je dobacio legendarni predsjednik Reala.

Kada se zna cijela priča, ne čudi što su se Brazilci okuražili i poslali intrigantnu ponudu. Očekuje se da Perez odgovori potvrdno. Real bi sljedeći put trebao puno bolje proći.

Tko je kriv za loše suđenje u HNL-u?

Ukupno glasova:

Današnji brazilski nogomet daleko je od tih slavnih dana. To je kao nebo i zemlja, jednostavno neusporedivo. Portuguesa nije što je nekoć bila, ni blizu, ali hrabrost je ostala. Njezin predsjednik Marcelo Barros poručuje Perezu:

„Uvjeren sam da vaša momčad neće zazirati od suočavanja sa svojim velikim rivalom iz 1969. Predlažemo utakmicu unaprijed kako bismo se mogli dobro pripremiti za veliku bitku. Doći ćemo na Santiago Bernabeu i nećemo misliti na išta manje od pobjede u okršaju s najslavnijim klubom svijeta.“

Povratak u doba romantizma

U doba sveopćeg materijalizma i dogmatizama, u doba kada je novac, čini se, jedino mjerilo, ovo bi bio barem na trenutak povratak u romantično doba nogometa, ali i društva općenito, pogotovo u odnosu na sve ovo što se danas događa. 

Ako Real prihvati, a to bi bila zaista lijepa gesta, u Brazilu se već spekulira da je lako moguće da će Portuguesa dobiti značajna pojačanja za taj dvoboj. Najveći brazilski klubovi mogli bi joj posuditi neke igrače. To je pitanje prestiža i brazilskog ponosa. 

Real Madrid - Portuguesa 1:2 (3. rujna 1969.)

Stadion: Santiago Bernabeu 

Gledatelja: 50 tisuća

Stijelci: Planelles 46./MIguel 7., 42.

Real Madrid: Junquera; Espildora, Bibiloni, Benito, Jose Luiz; Tejada, Miguel Perez; Fleitas, Planelles, Grande, Bueno.

Portuguesa: Bruno; Choquinho, Jerry, Beto,Zeca; Carlos Pedro, Nei; Jorginho, Miguel, Jurandir (Paulo Mata), Escurinho.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider