Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Jug Rusije, dobra klima

Loša i dobra vijest za Dinamo: Modre čeka paklen raspored, Hajduk trlja ruke

Hrvatski nogometni prvak Dinamo u 16-ini finala Europske lige igrat će protiv Krasnodara odlučeno je u ponedjeljak na ždrijebu u Nyonu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dinamo je kao pobjednik skupine K imao status nositelja, kao i ostalih 11 pobjednika skupina, te četiri najbolje trećeplasirane ekipe iz Lige prvaka.

Kao nositelj Dinamo će imati i prednost domaćeg terena, pa će prvi susret 18. veljače igrati u gostima, a uzvrat 25. veljače na stadionu Maksimir.

Ruski sastav je plasman u 16-inu finala izborio osvojivši treće mjesto u skupini E Lige prvaka iza Chelsea i Seville.

U šest susreta ostvarili su jednu pobjedu (Rennes), dva remija (Rennes, Chelsea) i tri poraza.

Momčad vodi 37-godišnji trener Murad Musajev, a glavne zvijezde momčadi su švedski napadač Marcus Berg, brazilsko krilo Wanderson, francuski veznjak Remy Cabella, nizozemski veznjak Tonny Vilhela, te brazilski napadač s ruskom putovnicom Ari.

Kapetan momčadi je bjeloruski stoper Aleksandar Martinovič, a Krasnodar se trenutačno nalazi na osmom mjestu ruskog prvenstva sa 27 bodova, 11 manje od vodećeg Zenita.

gol expired Dinamo saznao suparnika u nokaut-fazi Europske lige: Modri putuju u Rusiju! divider

Za usporedbe radi, Krasnodar je ove sezone jednom igrao protiv moskovskog CSKA, od kojeg je Dinamo bio bolji u skupini, i susret je završio 1-1.

Klub je osnovan 2008. godine, a već 2011. je nastupio u elitnom razredu ruskog nogometa. Do sada su tri puta bili treći, a igrali su i jedno finale ruskog Kupa 2014. te izgubili od Rostova.

Zanimljivo, Krasnodar je debitirao u europskim kupovima u srpnju 2014. godine u kvalifikacijama Europske lige.

U posljednjih šest godina najveći europski iskorak napravili su 2017. i 2019. probivši se do osmine finala EL. Prije tri godine ispali su od Celte Vigo, a 2019. od Valencije.

Ove sezone prvi put u povijesti nastupili su u skupini Lige prvaka i osvojili treće mjesto, što im je osiguralo prolazak u Europsku ligu. 

Krasnodaru momčad na Transfermarktu vrijedi 116 milijuna eura, dok je Dinamova procijenjena na 75 milijuna.

Riječ je o klubu iz istoimenog grada na jugu Rusije, koji ima oko milijun stanovnika i leži na Rijeci Kuban.

gol expired Spektakularan ždrijeb Lige prvaka: Na startu nokaut-faze Barcelona – PSG! divider

Relativno dobra vijest za Dinamo jest to da je Krasnodar smješten u vrlo povoljnom klimatskom pojasu (po Köppenovoj klimatskoj klasifikaciji - vlažna suptropska klima), naravno kada govorimo o Rusiji, pa se utakmica vjerojatno neće odigrati po nekoj velikoj hladnoći, što zna biti slučaj u sjevernijim dijelovima Rusije u to doba godine.

Svoje utakmice Krasnodar igra na 200 milijuna eura vrijednom stadionu koji je otvoren 2016. i ima 35 tisuća mjesta. Dakle, teren bi trebao biti vrhunski.

Za Dinamo je nezgodno što bi trebao odigrati derbi s Hajdukom u Splitu 21. veljače, točno između dvije utakmice s Krasnodarom. Kako već ima dosta odgođenih utakmica, teško da će se naći novi termin. Dinamo je već jednu utakmicu s Hajdukom odgodio. Uglavnom, momčad Zorana Mamića čeka jako težak raspored jer i 13. veljaće igra s Osijekom u Zagrebu. To je otegnuta okolnost.

Olakotna je što će Krasnodaru to biti prve utakmice u drugom dijelu sezone. Rusima liga starta tek krajem veljače, dok HNL započinje 23. siječnja, pa bi se Dinamo već trebao zahuktati.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider