Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Katar je spreman!

Površinom su veliki kao Dalmacija, a grade stadione za 80 tisuća navijača: Nakon SP-a jedan će stadion potpuno razmontirati

Do početka Svjetskog prvenstvo ostalo je godinu dana, a Katar je pratkički spreman sa stadionima.

Ostalo je godinu dana do Svjetskog nogometnog prvenstva, a domaćin Katar je praktički spreman s novim, velikim stadionima i popratnom infrastruktorom.

U toj malenoj i egzotičnoj, ali bogatoj zemlji prije šest godina je igrala hrvatska rukometna reprezentacija, a svoje dojmove za Dnevnik Nove TV podijelio je Slavko Goluža, bivši izbornik rukometne reprezentacije.

"Mi smo igrali u dvorani gdje je bilo nekih 19 stupnjeva, a poslije toga izađete vani gdje je temperatura 40. Ulazite u autobus, a temperatura je ponovno 18, 19 stupnjeva", kazao je Goluža pa se osvrnuo na sjajnu organizaciju domaćina.

"Mi smo imali našu grupu navijača koja nas je pratila. To je bilo organizirano na jednom visokom nivou, od smještaja do prijevoza".

Katar je površinom manji od Hrvatske pet puta, velik je kao Dalmacija, a gradi nove stadione kapaciteta od 40 do 80 tisuća ljudi.

gol expired VIDEO Krstanović nastavlja ispisivati povijesne stranice Prve HNL: Ispred njega su samo dvije nogometne ikone divider

"Ovo je samo bila pustinja, sedam godina je trebalo da se dovrši ovaj velik, lijep stadion. Jedan od najboljih na svijetu", rekao je Nasser Al Hajeri, direktor projekta stadiona Al-Bayy.

Zbog velikih vrućina u Kataru, Svjetsko prvenstvo premješteno je s ljetnih mjeseci na studeni i prosinac, ali čak i tada u Kataru je prilično vruće, pa je dobra klimatizacija jedan od glavnih aduta ovih stadiona.

"Bez obzira na vanjsku temperaturu, bez obzira na brzinu vjetra, čak i ako imate pješčanu oluju, unutar stadiona temperatura će biti 22-23 Celzijeva stupnja, i to s najboljom kvalitetom zraka u cijeloj Dohi", rekao je Saud Ghani, profesor strojarstva sa katarskog sveučilišta.

gol expired Hrvatska napredovala za tri mjesta: Riječki trener preporodio Iran, preskočili su Srbiju na FIFA-inoj ljestvici divider

Osim toga, tako malenoj zemlji nakon Svjetskog prvenstva neće trebati toliko velikih stadiona, pa su projektanti i tome doskočili.

"Ovaj stadion poseban je po tome što je konstruiran tako da naknadno bude razmontiran. Ali ne tako da ga se uništi, nego tako da se svi njegovi glavni elementi naknadno potpuno iskoriste", otkrio je Mohammed Al-Mullah, direktor projekta stadiona Ras Abu Aboud.

Međutim, nad svim tim uspjesima nadvija se i mračna strana: izvještaji o lošim tretmanima radnika, koji su doveli i do brojnih smrti, pa Amnesty International uporno poziva Katar na bolju kontrolu radničkih prava.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider