Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
primili samo jedan gol

Katar prvi put postao prvak Azije: Zaključili sjajan turnir pobjedom nad Japanom

Katar je do sada najbolji rezultat na azijskom prvenstvu ostvario 1988. godine kada je osvojio peto mjesto.

Slavlje Katara (Foto: AFP) (Foto: Afp)

U finalu azijskog nogometnog prvenstva Katar je u Abu Dhabiju pobijedio Japan s 3:1 i prvi put u povijesti osvojio kontinentalni naslov.

Katar je do sada najbolji rezultat na azijskom prvenstvu ostvario 1988. godine kada je osvojio peto mjesto. Međutim, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima je momčad koju vodi španjolski stručnjak Felix Sanchez Bas igrala sjajno. Na putu do azijske krune Katarci su nanizali šest pobjeda uz sjajnu razliku pogodaka 19:1, a jedini pogodak primili su u finalu.

U skupini su pobijedili Libanon (2:0), Sjevernu Koreju (6:0) i Saudijsku Arabiju (2:0). U osmini finala pao je Irak (1:0), u četvrtfinalu Južna Koreja (1:0), u polufinalu je katarska vrsta slavila protiv domaćina prvenstva (4:0), da bi u finalu bili bolji i od Japana (3:1).

Nekoć velika nada otkrila kako je izgledao surovi svijet nogometa: "Takvi tipovi su idioti" Joe Cole (Foto: AFP)

Katar je protiv četverostrukog azijskog prvaka poveo u 12. minuti fantastičnim golom najboljeg igrača turnira Almoeza Alija. Napadač katarskog kluba Al-Duhail je primio loptu u kaznenom prostoru, a potom škaricama svladao japanskog vratara Shuichija Gondu. Bio je to njegov već deveti pogodak i Ali je uvjerljivo najbolji strijelac prvenstva.

Na 2:0 je povisio Abdelaziz Hatim u 27. minuti lijepim udarcem sa 20 metara. U završnici prvog dijela Katar je mogao sve riješiti, ali je Hasan Al Haydos pogodio vratnicu. Japan je smanjio u 69. minuti golom Takumija Minamina, no Akram Hassan Afif je u 83. minuti zabio za 3:1 iz jedanaesterca.

Japanu je ovo bio peti nastup u finalima, te prvi poraz nakon četiri osvojene krune.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider