Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Xavi smiruje loptu

Katalonija u euforiji, Lewi zlatni tepisi: Procurilo koliko poljski stroj zarađuje u Barceloni

Barcelona pobjeđuju na krilima svojeg briljantnog centarfora Roberta Lewandowskog, koji već na startu sezone pokazuje da je veliko pojačanje…

Robert Lewandowski (Foto: Afp)

Navijače Barcelone zahvatila je euforija nakon tri uzastopne pobjede u La Ligi. No Xavi Hernandez upozorava da ne želi nikakvo opuštanje svoje momčadi. Trener Barce svjestan je kako su rezultati bolji od igre, odnosno da na terenu nije bilo sve tako glatko kako rezultati sugeriraju.

Primjerice, Barca je do prvog gola Raphine u Sevilli bila podređena domaćoj momčadi, a nije bilo baš tako glatko ni i protiv Real Sociedada u San Sebastianu. Ter Stegen je spašavao da protivnici u obje utakmice ne povodu. Tko zna što bi onda bilo.

Xavi smiruje euforiju

Pobjede pokrivaju sve, a da bi pobijedili, morate postići golove. Kada imate u momčadi igrače koji znaju postići gol i iz polušansi, onda možete pobijediti i kada ne igrate baš briljantno.

Barca je prošle sezone znala pružati dobre partije, no često joj se događalo da ne može zabiti. Kada ne iskoristiš svoje šanse, obično stigne kazna. Gubila je ili nije pobjeđivala u utakmicama koje je po šansama trebala dobiti. Stoga ne čudi što je Xavi inzistirao i sve podredio dovođenju Roberta Lewandowskog, koji je trebao biti šlag na tortu svih pojačanja.

Serse Cosmi Rijeka predstavila novog trenera: "Vodio sam 15 klubova, ali nikad nisam vidio ovako nešto" divider

Poljski stroj za golove odmah je pokazao svoju kvalitetu. Zabio je pet golova u četiri utakmice. Zasad se može reći da je riješio Barcin najveći problem – realizaciju.

Barca je dobila svjetskog centarfora i koliko god da ga je platila nije uzalud bacila novce, za razliku od nekih igrača koje je dovodila posljednjih godina, a koji su se pokazali promašajima, iako su rušili Barcine ulazne transferne rekorde.

Katalonski radio otkrio je koliko je Barca zapravo platila Lewandowskog. Već je objavljeno da je Bayern dobio odštetu od 45 milijuna eura plus pet milijuna u bonusima.

Procurilo koliko Lewandowski zarađuje u Barceloni

Međutim, nije se znalo kolika će točno biti plaća poljskom napadaču. Lewandowski je potpisao ugovor na četiri godine, a plaća će mu varirati od sezone do sezone. Tako tvrdi Katalonski radio. 

Prvu sezonu imat će neto godišnju plaću 10 milijuna eura, drugu 13, treću 16, a četvrtu će se opet vratiti na 13 milijuna eura. Kada mu istekne ugovor, Lewandowski će imati 38 godina i lako je moguće da će završiti karijeru u Barceloni.

Katalonski klub se ipak osigurao, pa je u ugovor uglavio mogućnost da raskine ugovor ako u trećoj sezoni bude igrao manje od 55 posto utakmica. Lewandowski će imati mogućnost zaraditi još više ako s Barcelonom bude osvajao glavne trofeje. Bonusi se kreću od 300 tisuća do milijun eura.

gol expired VIDEO Bivši igrač još prošle sezone najavio uspjeh Varaždina: "Ispao je prorok'' divider

Kada se pogleda da Lewa nije najplaćeniji igrač Barce te da od njega još uvijek bolje zarađuju neki igrači, primjerice Frenkie de Jong, koji ne pristaje na smanjenje plaće, a prije smanjenja bolje su zarađivali i Pique, Busquets, Alba i Umtiti, ispada da poljski napadač i nije tako skup s obzirom na učinak i nogometnu vrijednost. To je ipak malo čudno, a moguće je da postoji i objašnjenje.

Ono što katalonski mediji ne navode, a sasvim je moguće, jest to da je Lewandowski dobio bonus samo za potpis. To je uobičajena praksa već godinama koje klubovi i nogometne zvijezde ne rado otkrivaju, a budući da su glavni mediji, pogotovo u Španjolskoj, često jako bliski najvećim klubovima, cinici bi rekli da su njihovi medijski trabanti, o tome se baš i ne piše ili se piše sa zakašnjenjem.

Raphinha potvrđuje klasu

Kada se zna da je Barcelona proteklih godina na svome platnom spisku imala novinare najjačih španjolskih medija, što je javno potvrdila nova uprava na čelu s Joanom Laportom, nije teško povezati priču. Treba se samo sjetiti „slučaja Neymar“ i koliko je trebalo da se otkrije kakav je ugovor Barca sklopila s brazilskom zvijezdom.

Možda će u bliskoj budućnosti isplivati nešto novo i o Lewandowskom, nikad se ne zna, pogotovo jer je Barcelona u financijskoj stisci i imala je velikih problema s registracijom pojačanja te dokazivanjem da je sve u okviru pravilnika o financijskom fair-playu, no koliko god da je Barca u njega uložila, moglo bi joj se višestruko isplatiti.

gol expired Hajdukov nogometaš pohvalio se golom, suigrači ga počeli zezati: "Imaš hrabrosti za ovo objaviti" divider

Zasad se čini da će joj se isplatiti i kupovina Brazilca Raphinhe (59 milijuna eura), koji već na startu pokazuje da je klasa. Za ostala pojačanja morat ćemo još malo pričekati. Barca je ovog ljeta u sva pojačanja uložila ukupno 153 milijuna eura. Da bi namakao toliko novca, a zna se da je katalonski klub već dužan poput Grčke, Laporta je morao pribjeći financijskim akrobacijama.

Ukupno gledajući, prodaja obiteljskog srebra, odnosno dionica sestrinskih tvrtki koje vode brigu o marketinškim i audiovizualnim pravima kluba, za što mnogi kažu da je ogroman rizik, a neki čak i da je ludost, isplatit će se samo u slučaju da se Barcelona vrati u sami europski vrh i pobere glavne trofeje. To, međutim, nitko ne može jamčiti, pa ni Lewandowski i Raphina. 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider