Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ulaze u golemi rizik

Katalonci mogu slaviti: Barca riješila veliki problem i imat će sjajnu momčad, ali i debelu omču oko vrata

Barcelona je prodala još jedan paket dionica i čini se da će na vrijeme riješiti problem oko registracije novih pojačanja…

Joan Laporta i Robert Lewandowski (Foto: Afp)

Barcelona ulazi u dramatičnu završnicu prijelaznog roka i registracije novih pojačanja, no čini se da Joan Laporta i katalonsko društvo ipak mogu otvoriti šampanjac i barem se privremeno malo razveseliti.

Iako su Katalonci uvjeravali da su ispunili sve financijske uvjete La Lige oko financijskog fair-playa te da ne moraju prodavati dodatne dionice sestrinskih tvrtki, izgleda da će ipak to morati učiniti ili su već učinili.

Naime, Radio Barcelona javlja da će ipak doći do pokretanje „četvrte financijske poluge“ te da će uskoro biti objavljeno kako je katalonski klub prodao dodatnih 25 posto Barca Studiosa, sestrinske tvrtke za komercijalizaciju audiovizualnih prava, za što će uprihoditi dodatnih stotinu milijuna eura, s kojima će pokriti preostale izdatke.

Barca prodala novi paket dionica 

Kupac je američka tvrtka GDA Luma. Radi se o tvrtki koja je registrirana na Floridi, sa sjedištem u Miamiju, a na čijem je čelu američki biznismen Gabriela de Albe, koji je možda i najpoznatiji po angažmanu u Cirque du Soleilu, svjetski poznatom kanadskom cirkusu. De Alba je pomagao da se izvuče iz bankrota i ponovno osovi na noge. Aluzija na Barcine probleme nikako nije slučajna.

gol expired Zekić o Bočkajevom zabijanju u benzinsku postaju: "To će za 30 godina biti u TV-kalendaru" divider

S prodajom ovih 25%, dodanih na 24,5% nedavno prodanih Socios.comu, Barca je izgubila kontrolu nad ukupnih 49,5% dionica Barca Studiosa, a uprihodila je 200 milijuna eura.

U Barceloni se nadaju da će uštedjeti još 30 do 40 milijuna eura smanjivanjem plaća svojih nogometaša. To će se tek vidjeti jer je očito da neki ne pristaju na smanjenje, prije svih Frenkie de Jong, koji je pod velikim pritiskom da potpiše smanjivanje plaće ili da napustiti Barcelonu.

De Jong ne trza na prijetnje

Iako se Barca služi svim sredstvima i prijeti mu čak kaznenom prijavom jer, kako tvrde Katalonce, u obnovljenom ugovoru navodno ima kriminalnih elemenata, Nizozemac zasad uporno odbija i jedno i drugo.

Kada se vidi koliki mu je ugovor, malo je reći bajoslovan, jasno je i zašto ne želi napustiti Camp Nou. Takvu plaću ne može dobiti nigdje, pa ni u Manchester Unitedu ili Chelseaju, koji su zainteresirani za njegove usluge, no očito mu ne nude jednaku plaću.

Portugalski navijači Portugalski biznismen zbog utakmice Vitorije i Hajduka daje slobodne sate za 250 svojih radnika divider

Predsjednik Barcelone Joan Laporta dugo je uvjeravao čelnike La Lige da je skupio dovoljno novca prodajom dionica sestrinskih tvrtki i novi sponzorskim ugovorima, navodno je riječ o ukupno 760 milijuna eura, te da je to sasvim dovoljna svota da pokrije troškove oko kupovine novih igrača i produljenja ugovora.

No izgleda da to ipak nije bilo dovoljno te da je Barca bila prisiljena prodati dodatni paket dionica tvrtke na audiovizualna prava kako bi ispeglala bilancu i otvorila prostor za registraciju. 

Barca može registrirati sve igrače

Španjolski mediji javljaju da će uskoro biti javno obznanjena ta prodaja te da će Barca moći registrirati sve novopridošle igrače te zatvoriti najnoviji transfer Chelseajeva braniča Marca Alonsa, koji je navodno već na putu za Barcelonu. Nije jasno je li time riješen i moguć dolazak veznjaka Manchester Cityja Bernarda Silve, za kojeg španjolski mediji tvrde da je blizu prelaska na Camp Nou. 

U Barcelonu vjeruju kako neće imati potrebu za brzopoteznom prodajom nekih igrača kojih bi se rado riješila, no to ne ide tako lako jer gotovo svi odbijaju potpisati otpusnicu. Jasno je i zbog čega, dobili su takve plaće koje nigdje drugdje ni blizu ne mogu dobiti.

Katalonci su pod vodstvom bivše uprave i predsjednika Josepa Marije Bartomeua posljednjih godina podijelili astronomske ugovore, koji su sada omča oka vrata financijski posrnule Barcelone. Čak i ako Barca riješi registraciju svih igrača, što će se izgleda ipak dogoditi, to ne znači da se izvukla iz financijskih problema.

Rasprodaja obiteljskog srebra

Štoviše, dojam je da je ušla u još veći rizik jer je rasprodala obiteljsko srebro, odnosno dionice tvrtke koje su joj donosile ogromne prihode, a nitko joj ne može jamčiti da će momčad polučiti uspjeh i vratiti uloženo. Time je projekt neovisnog kluba, koji nije privatno vlasništvo, već je vlasništvo sociosa, opasno ugrožen, posebno na duže staze.

Luka Modrić VIDEO Nove Modrićeve magije, Real sve objavio, a Valverde je stao i zapljeskao divider

Barca i dalje ostaje u golemom dugu koji se procjenjuje na 1,5 milijardu eura, neki kažu da je i puno veći, a što će navodno izaći na vidjelo kada se kojekakvi skriveni financijski derivati „osuše“.

Međutim, Joan Laporta odučio je ponovno zavrtjeti pedale jer se po njemu može „ozdraviti“ samo ako se nastavi ulagati u momčad, doduše, kako je rekao, puno pametnije i racionalnije.

Laporta ulazi u golemi rizik

E, sad je pitanje hoće li se ovoljetno ulaganje pokazati pametnijim od dosadašnje prakse? Ne treba zaboraviti da je i Laporta optuživan za pronevjere i korupciju u prvom mandatu, kada je polučio veliki sportski uspjeh, no iza njega ostalu su financijske dubioze.

Njegovi najbliži suradnici na početku prvog mandata Sandro Rosell i spomenuti Bartomeu, koji su poslije postali predsjednici, čak su ga i kazneno gonili, no sud je odbacio optužbe.

Treba li Nenad Bjelica otići iz Osijeka?

Ukupno glasova:

Nije bilo tako daleko kada je Bartomeu na izborima 2015. glatko potukao Laportu, kojem je najveći krimen bio to što je u prvom mandatu ostavio klub u velikim dugovima. Tada su mu optužbe za lošu poslovnu politiku i korupciju bile još svježe, slično kao što je to danas za Bartomeua.

Paradoks je da mnogi sociosi koji su tada dali glas za Bartomeua šest su godina poslije zbog istoga razloga glasali za Laportu. Još jedan dokaz o kratkom pamćenju glasača na svim meridijanima.

Barca ima sjanu momčad i nesigurnu budućnost

Duga je povijest Barceloninih uprava koje su se međusobno smjenjivale i jedne druge optuživale za pronevjere. To traje već desetljećima, gotovo i puno stoljeće. Dakle, ništa novo na bijelom katalonskom svijetu.

Stoga treba pričekati kako će se ovaj put cijela priča razviti. Činjenica je da će Barca ući u sezonu puno jača, Xavi ima doista zavidan roster, no budućnost je totalno nesigurna jer posve je neizvjesno kako će se rasplesti financijski dio priče, čak i ako Barca ostvari zacrtane sportske rezultate, a zna se da je to uvijek pod velikim upitnikom.

Barca je u posljednjih petnaestak godina ostvarila najveće sportske uspjehe u povijesti, i to daleko najveće, a svi znamo kako je prošla na financijskom planu. Treba se zapitati što bi tek bilo s financijama da Kataloncima nije išlo na sportskom planu? Koliki bi tek tada bili dugovi!? 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider