Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Poslali apel FIFA-i

Nesvakidašnji potez: Propušta SP zbog kokaina, protivnički kapetani traže pomilovanje

Kapetani reprezentacija iz skupine C pokazali su solidarnost prema kolegi koji nema pravo nastupa na SP-u.

Galerija Paolo Guerrero (Foto: AFP) Paolo Guerrero (Foto: AFP) Paolo Guerrero (Foto: AFP) Peruanci slave plasman na Svjetsko prvenstvo 2018. (Foto: AFP)

Reprezentacija Perua nastupit će na Svjetskom prvenstvu prvi put nakon 1982. godine, ali tamo (najvjerojatnije) neće biti njihova kapetana i najveće zvijezde. Paolo Guerrero suspendiran je nakon što je na dopinškoj kontroli bio pozitivan na kokain i nema pravo nastupa na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Prva presuda bila je godinu dana suspenzije, ali je nakon žalbe smanjena na šest mjeseci.

Njegovi odvjetnici iskoristili su mumiju, u kojoj su pronađeni tragovi kokaina, kako bi dokazali da je zabranjena supstanca već godinama prisutna u Guerrerovu tijelu. Njihov argument za smanjenje kazne bila je tvrdnja da Guerrero u bližoj prošlosti nije konzumirao kokain.

Paolo Guerrero (Foto: AFP) Paolo Guerrero (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Žalba je prošla, ali samo privremeno. Svjetska antidopinška agencija (WADA) tražila je veću kaznu, a Međunarodni arbitražni sportski sud (CAS) povećao je suspenziju na 14 mjeseci.

Protivnički kapetani bore se za kolegu

No borba za Guerrerov nastup u Rusiji nije gotova, a peruanska zvijezda dobila je neočekivanu pomoć. Kapetani protivnika Perua u skupini C – Francuske, Australije i Danske – poslali su pismo FIFA-i u koejm traže pomilovanje za svog kolegu.

''Peru se vraća na najveću scenu nakon 36 godina izbivanja i vjerujemo da Paolu Guerreru treba biti dopušteno voditi svoju naciju i proslaviti vrhunac svoje karijere.

S obzirom na izvanredne okolnosti koje prate ovaj slučaj, molimo FIFA-u da pokaže suosjećanje s Guerrerom koji je dao sve što ima za svoju reprezentaciju od 2004. godine, a nedavno je ostvario najveći mogući uspjeh za jednog reprezentativca – plasirao se na Svjetsko prvenstvo.

"Guerrero nije htio varati"

Smatramo da bi bilo pogreško isključiti ga iz natjecanja koje je kruna njegove karijere – za što je godinama naporno radio – na osnovi nalaza koji potvrđuje da nije htio varati niti je htio pojačati svoje sposobnosti zabranjenim supstancama.

Tražimo od FIFA-ina vijeća da privremeno ukine suspenziju za trajanja SP-a u Rusiji te da se nastavi kada Peru završi s natjecanjem.

Vjerujemo da je pošteno da Paolo, za kojeg se svi slažu da nije varao, dobije pravo nastupa protiv ostalih profesionalaca na Svjetskom prvenstvu. Vjerujemo da bi privremeno ukidanje suspenzije bila ispravna odluka'', stoji u pismu koje su potpisali Hugo Lloris, Mile Jedinak i Simon Kjaer.

Guerrero je najbolji strijelac Perua u povijesti s 32 gola u 86 nastupa. Reprezentacija Perua predstavila se protiv Hrvatske u dobrom svjetlu i bez svog kapetana, a prođe li ovaj neobičan apel, na SP-u će biti još opasniji.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider