Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Trenutačno su zadnji

Jedan scenarij bio bi idealan, a jedan potpuna katastrofa: Evo kako Dinamo može prezimiti u Europi

Dinamo je nakon četiri kola posljednji klub u skupini C Konferencijske lige.

Dinamo (Foto: Ronald Goršić/Cropix)

Nedugo nakon ždrijeba skupina Konferencijske lige iz Dinama su u javnost odaslani izrazito optimistični tonovi. S pravom, rekli bismo, jer već dugo Modri nisu imali ovako laganu grupu u kontinentalnom natjecanju.

Gotovo aklamativno bio je proglašen imperativ osvajanja prvog mjesta, a trener Sergej Jakirović i Martin Baturina u svojim izjavama otišli su toliko daleko da su spominjali čak i osvajanje Konferencijske lige.

Dva i pol mjeseca kasnije, poslije odigrana četiri od šest kola, Zagrepčani tavore na posljednjem mjestu u skupini, sa samo tri boda, osvojena još u prvom kolu protiv Astane na Maksimiru.

Format natjecanja takav je da pobjednik skupine odlazi izravno u osminu finala Konferencijske lige, a Božić u Europi dočekat će i drugoplasirani klubovi. Oni će u veljači odraditi play-off nokaut-faze, u kojem će se u dvije utakmice sučeliti s nekim od klubova koji završe na trećem mjestu Europske lige.

U ovoj skupini C dosadašnji rezultati bili su takvi da Viktoria Plzeň već može slaviti prvo mjesto. Česi su ostvarili maksimalan učinak, a zahvaljujući jučerašnjem remiju između Astane i Ballkanija imaju prednost od golemih osam bodova koja se u preostala dva kola više ne može stići. Viktoria Plzeň može komotno s rezervama zaigrati na Kosovu i kod kuće protiv Astane, ali u taboru Dinama nadat će se da će Česi ipak voditi brigu o svom ugledu, klupskom i nacionalnom koeficijentu, pa u krajnju ruku i novcu, jer svaka pobjeda u grupnoj fazi Konferencijske lige klubovima donosi 500.000 eura.

S dvije pobjede Dinamo sigurno prolazi

Iz perspektive Dinama, komplicirana je svaka računica izuzev one u kojoj uzmu svih šest pobjeda. Ako Modri pobijede u obje preostale utakmice, sigurno će završiti na drugom mjestu, neovisno o svim ostalim rezultatima u skupini.

Bude li 30. studenog u Kazahstanu neodlučeno između Astane i Dinama, tada će odluka o tome tko će uz Čehe proći dalje biti prolongirana za 14. prosinca. Pritom će biti važno kako će u tom petom kolu završiti utakmica Ballkani - Viktoria Plzeň. Uspiju li nabrijani Kosovari tu trijumfirati, u posljednjem bi im kolu na Maksimiru bio dovoljan i poraz od jednog gola razlike. Ako to završi bilo kako osim pobjede Ballkanija, Dinamo dolazi na štih i stvari se maksimalno pojednostavljuju, te će Modrima bilo kakva pobjeda nad Ballkanijem biti dovoljna da osiguraju drugu poziciju (uz uvjet da Astana u posljednjem kolu ne pobijedi Viktoriju u Češkoj).

Poraz u Kazahstanu bio bi debakl neslućenih razmjera

Dakle, preduvjet za bilo kakva Dinamova nadanja da će sredinom prosinca slaviti novo prezimljavanje u Europi bit će pozitivan rezultat u Kazahstanu. I tu dolazimo do onog najcrnjeg scenarija koji bi bio nezamisliv i potpuna katastrofa, a to je da Modri izgube od Astane. U tom slučaju Kazahstanci bi otišli na sedam bodova, Dinamo bi ostao na tri i priči bi bio kraj. Kolo prije kraja Dinamo bi bio zabetoniran na posljednjem mjestu, što bi bio debakl neslućenih razmjera.

Tablice omogućuje Sofascore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider