Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ivanović kao na motoru

Kako ocijeniti Hajdukovu igru? Sjetite se Dinama i Sammira na umjetnom terenu…

Hajduk je na Farskim Otocima odigrao mizernu partiju i imao je dosta sreće.

Gennaro Gattuso (Foto: Paun Paunovic / CROPIX)

Sva tri hrvatska predstavnika u kvalifikacijama Europske i Konferencijske lige sinoć su ostvarila ono najbitnije – prolaz u sljedeći krug natjecanja.

Braća Sinković Stigla poruka podrške braći Sinković i braći Fantela: Svi se bore za medalje! divider

Pozitivnim rezultatima ipak se treba pogledati u zube jer je jasno da će Hajduk i Rijeka, pa i Osijek, morati hitro podignuti formu u nastavku kvalifikacija.

Kako opisati to što je Hajduk sinoć odigrao na Farskim Otocima? Još jednog gorkog europskog pelina spasile su ga vile i vratar Lučić. Realno, HB je bio bolji i trebao je po šansama pobijediti. Da su Ferojci uspjeli zabiti jedan pogodak, pitanje je kako bi to sve završilo. Tek onda bi Bilima ušla voda u uši.

Umjetni teren ne može biti izlika

Hajduk se nije uspio nametnuti sastavu u kojem cijela momčad zarađuje kao jedan osrednje plaćeni igrač splitskog kluba. Izlike na umjetni teren i vrijeme izgledaju jeftino, da ne kažem groteskne. Gennaro Gattuso naglasio je da ne traži isprike, da Hajduk mora biti bolji, ali ipak je spomenuo teren i vrijeme.

Kao da su umjetni tereni neka novost u nogomet, a i da jesu, kada su tako kvalitetni, a igrate protiv momčadi tipa HB-a, nemate se pravo žaliti. Uzgred rečeno, teren je izgledao kao biljarski stol, a znalcima to može biti samo forte. Za ilustraciju, sjećamo se, onako na prvu, kako je onomad Sammir odigrao, pa i cijela momčad Dinama, u sličnim uvjetima protiv od HB-a, tada osjetno jačeg HJK Helsinkija.

Krunoslav Rendulić Hrvatski trener autor najnevjerojatnije dvije utakmice dosadašnjeg nogometnog ljeta divider

Sammiru, Badelju ili Kovačiću lopta se ljepila za nogu, španali su kao na videoigrici ili u Kutiji šibica. Da ne spominjem neke velike europske momčadi, nema smisla. Na kraju će se najviše pamtiti debi Ivana Rakitića u dresu Hajduka. Ivan Perišić također je ušao u drugom dijelu, no igra Hajduka nimalo se nije popravila. Dapače, domaća momčad sve je više stiskala Splićane. To govori da Rakitiću i Perišiću neće biti lako podignuti Bile.

Perišiću će trebati vremena

Jasno se vidi da je Perišić daleko od svoje nekadašnje forme, kao da je izgubio samopouzdanje, teško ili nikako probija braniče, lako se osjeti nesigurnost. Ozljeda je ostavila velike posljedice i dojam je da će mu trebati još dosta vremena da uhvati staru formu, barem na djelomičnoj razini. Koliko će trebati Rakitiću da uđe u formu, teško je procijeniti, no jasno je da Hajduk treba pojačanja.

Pedro Diaz i Imane Khelif Organizacija OI-ja brani kontroverzne boksačice: "Ovo je zlostavljanje! IBA-ina arbitraža odrađena je bez procedure!" divider

Prerano je donositi neke dugoročne zaključke o Hajduku i radu Gennara Gattusa, ali pored zdravih očiju ne može se reći da Hajdukova igra zasad izgleda dobro. Hajduk će sigurno rasti, jednostavno mora, no do koje razine može otići u ovom kadru, jako je teško reći. Može li Hajduk bolje i koliko bolje, ubrzo ćemo vidjeti. Nova sezona HNL-a je na vratima, a i nastavak natjecanja u Europi. Jedino je sigurno - Gattusa čeka težak posao.

Rijeka teško preko Corvinula

Rijeka se nekako provukla protiv Corvinula. Znalo se da će biti teško, no na kraju je bilo baš nezgodno, pogotovo u drugom poluvremenu kada su Rumunji bili bolji i promašili jedanaesterac za izjednačenje. Dva različita lica riječke momčadi. Željko Sopić u svojem je elementu prokomentirao utakmicu.

"Samo je prolaz bitan. To što protivnik nije dobio sedam komada na početku, može samo mahati repom. Ključna je bila Zlomislićeva ozljeda, pukla mu je arkada, zaradio je veliku posjekotinu, sedam-osam centimetara. I onda uđe nervoza, protivnik dobije neki vjetar u leđa. Loše drugo poluvrijeme? Ma, nisam nezadovoljan. Imali smo sreće. Corvinul je bio čudo, bili su deset puta bolji, slobodno to napišite", izjavio je Sopić, a prenosi Novi list.

Ivanović kao na motoru

Riječani su prvo poluvrijeme doista odigrali odlično, letjeli su na krilima Franje Ivanovića, koji je jurio travnjakom kao na motoru. Kod gola je napravio lavovski dio posla; oduzeo je loptu na centru, sjurio se po desnom boku i znalačkim pasom gurnuo Petroviča u matnu situaciju. Odmah potom namjestio je šansu i Niki Jankoviću. Ivanović nje postigao pogodak, ali nekoliko je puta opasno zaprijetio i ako nastavi ovako igrati, gol će doći prije ili kasnije.

Ivanović bi u nastavku sezone trebao biti veliki adut Rijeke. Mlad je igrač, treba samo malo više povjerenja da još više dobije na samopouzdanju, sigurnosti i mirnoći. Kada igrač nije opušten, normalno je da je u grču, a tako se teško zabija. Dojam je da će biti vatromet kada mu se odčepi. Skauti koji su došli na utakmicu imali su što vidjeti. Rijeka ima dragulj koji treba samo izbrusiti i fino polirati.

Osijek rutinski

Osijek je rutinski prošao estonsku Levadiju s ukupnih 6:1. Osječani su slavili u Tallinnu (0:1) i nisu se previše energetski potrošili. Raduje rutina kojom je Osijek prošao Estonce, ali ne treba se zavaravati, Levadia nije baš neko mjerilo. Morat ćemo još malo pričekati da bismo dali neku konkretniju ocjenu o radu talijanskog stručnjaka Federica Coppitellija. Nekako miriše da bi moglo biti dobro, no prerano je za dublje analize.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Smjena na Maksimiru! ⚽️

Tko će biti novi trener Dinama?✅️
Kakva bi to igra sudbine bila da Željko Sopić naslijedi Sergeja Jakirovića u Dinamu 👀

📸Ronald Goršić/CROPIX
Možda je to bila tema razgovora između Jakira i Kompanyja nakon utakmice? Nikad nećemo saznati... ⚽

📸: CROPIX
Perišić putuje u Nizozemsku... 🇭🇷⚽️🇳🇱

📸: Cropix & Fabrizio Romano Facebook