Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
neobična priča

Znate li kako je Boca Juniors dobila boje? Za sve su krivi slučajnost, brod i izgubljena utakmica

Globalno su prepoznatljivi po žuto-plavoj kombinaciji, ali tko zna kako bi danas izgledali da su pobijedili u presudnoj utakmici prije više od 100 godina.

Juan Roman Riquelme (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Boca Juniors najveći je argentinski klub uz River Plate, ali i jedan od najpoznatijih klubova općenito u svijetu nogometa.

Dobar dio svoje prepoznatljivosti Boca duguje svojim poznatim žuto-plavim dresovima, kombinacijom koju ne nosi mnogo klubova.

A zanimljiva je priča kako je Boca uopće došla do te kombinacije – njihovi počeci bili su puno drugačiji, a do sadašnjih boja došli su zapravo spletom okolnosti.

Boca je svoj put počela u bijelim dresovima s tankim crnim prugama, ali ubrzo su prešli na nebesko plavu. U samo godinu dana uskoro su dobili i treću kombinaciju – bijele dresove s plavim prugama.

Mauricio Pochettino i Ronaldinho (Foto: AFP) Izgleda nevjerojatno, ali ovi igrači doista su igrali zajedno: Top 10 šokantnih nogometnih tandema divider

Legenda kaže da je Boca 1906. igrala protiv momčadi Nottingham de Almagro koja je imala slične dresove. Ulog je bio velik – pobjednik je zadržavao pravo na tu kombinaciju boja, dok je gubitnik morao smisliti novo rješenje.

Boca je izgubila i okrenula se dizajniranju novog dresa. Odlučili su se za neobično rješenje – uzet će boje prvog broda koji uplovi u luku Buenos Airesa.

Bio je to švedski Drottning Sophia, pa su po zastavi skandinavske države napravili nove dresove – prvo s dijagonalnom prugom, pa današnjom horizontalnom.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider