Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nezapamćena kriza

Velikan koji je Barcu držao u šahu dotakao dno: Pamti ga se po jedinstvenom pothvatu!

Kaiserslautern je po prvi je put u svojoj 118-godišnjoj povijesti ispao u treću ligu.

Navijači Kaiserslauterna (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Četverostruki njemački nogometni prvak Kaiserslautern po prvi je put u svojoj 118-godišnjoj povijesti ispao u treću ligu, nakon što je u petak u 32. kolu druge Bundeslige izgubio sa 2-3 na gostovanju kod Arminije u Bielefeldu postalo je i teoretski jasno kako ne može zadržati aktualni status.

Kaiserslautern se nalazi na posljednjem mjestu druge lige sa 29 bodova, osam manje od trenutačno 16. Sankt Paulija koji drži poziciju koja vodi u dodatne kvalifikacije za ostanak.

Kaiserslautern je osvajao naslove prvaka Njemačke 1951., 1953., 1991. i 1998. godine, a ima i dva naslova pobjednika Kupa. Posljednji put u prvoj ligi igrao je u sezoni 2011/12.

Pod vodstvom Otta Rehhagela Kaiserslautern je 1998. ostvario nesvakidašnji poduhvat. Prethodne sezone bio je prvak 2. Bundeslige, a potom je osvojio i Bundesligu, što se nikada nije dogodilo u povijesti elitne njemačke lige. Kakav je to nekoć bio klub govori i podatak da je na "Vražjem kotlu" osim Bayerna drhtala i Barcelona.

A nekoć je u "Vražjem kotlu" drhtala i moćna Barcelona

Cruyffov "dream team" jedva se izvukao na slavnom stadionu Kaiserslauterna u uzvratnoj utakmici drugog kola Kupa prvaka 1992. Katalonski kroničari uvijek ističu da je na tom stadionu, koji službeno nosi naziv Fritz Walter, po najvećem nogometašu Kaiserlauterna. a možda i čitave Njemačke, Barcelona postigla vjerojatno najvažniji gol u povijesti.

Zabio ga je José Mari Bakero 15 sekundi prije isteka 90. minute. Barcelona je u prvoj utakmici pobijedila njemačkog prvaka sa 2:0, no to ni izbliza nije bilo gotova priča. Nošen fanatičnom podrškom navijača Kaiserslautern je sabio Barcu u „mišju rupu“, u 76. minuti je poveo 3:0, Barca je bila na konopcima, no u samom finišu utakmice ukazao se Bakero i zabio spasonosni gol za Katalonce.

Zašto je taj gol toliko važan? Pa zato što je Barca prošla dalje i na kraju po prvi put osvojila najvažniji trofej klupskog nogometa. Barca je u finalu na Wembleyju slavila protiv Sampdorije onim čuvenim golom Ronalda Koemana, ali ništa od toga ne bi bili da Bakero nije zabio taj spasonosni gol. Tko zna, da je Kaiserslatuern prošao dalje, možda bi otišao do kraja?

To se lako moglo dogoditi jer je imao odličnu momčad pred kojom je drhtao i moćni Bayern. Tada je malo tko mogao pretpostaviti što će se dogoditi 20-tak godina kasnije, da će slavni klub potonuti tako nisko. No, Kaiserslautern je u povijesti imao uspona i padova, pa je za vjerovati da će pronaći snage da se i ovaj put u dogledno vrijeme vrati tamo gdje mu je i mjesto, shodno njegovoj slavnoj povijesti, a to je elitna njemačka liga.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider