Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
NEVJEROJATNE ODLUKE

Kad vidite što je Leeds United napravio ove sezone, bit će vam jasno zašto su ispali

Samo tri sezone trajala je ova momčad Leeds Uniteda u Premier ligi.

Navijačica Leeds Uniteda (Foto: Afp)

Dugih 16 sezona bili su navijači Leeds United bez nogometa najviše ligaške razine. Jedno vrijeme nalazili su se čak u trećem, no u ljeto 2020. godine napokon se slavilo u zapadnom Yorkshireu.

Momčad pod vodstvom Marcela Bielse izborila je povratak među najbolje, a onda su odradili sjajnu povratničku sezonu, osvojivši deveto mjesto u ligi, s velikih 59 bodova. 

Kemija nakon povratka kratko je trajala

Takva kemija nije se nastavila u idućoj sezoni pa je u međuvremenu Argentinac dobio otkaz, a posao je preuzeo Jesse Marsch. Američki trener u dramatičnoj je završnici izborio ostanak, a onda ove sezone krenuo u reizgradnju momčadi.

Startao je sa sedam bodova iz prve tri kola, no onda je došao niz od čak sedam utakmica bez pobjede. Podigao je Marsch momčad s dvije pobjede zaredom, no onda je uslijedio novi negativan ligaški niz. Samo tri boda iz idućih sedam susreta, gdje Leeds nije izgledao loše, no nešto je uvijek nedostajalo. Rezultat je bio otkaz za Marscha.

Je li prerano? Gledajući da je već ranije podizao momčad, moglo se pretpostaviti. Uostalom, bio je još uvijek i u FA Cupu. Ipak, procijenili su da momčad treba šokirati novim trenerom.

Gracia pokvario i do tada dobru igru

Posao je preuzeo Javi Gracia, koji je u prva četiri susreta na klupi uzeo sedam bodova, no onda se dogodilo nevjerojatan pad. Ovog puta ne samo rezultatski, nego i igrom. U sedam susreta uzeo je četiri boda, no četiri od pet poraza izgledali su teško opisivo. Dva puta u gostima po 1:4 te domaći porazi 1:5 i 1:6. 

Što se tada dogodilo? Otkaz Graciji te poziv Samu Allardyceu kao vatrogascu. No, vatru Big Sam nije ugasio, Leeds je ispao iz lige sa samo 31 osvojenim bodom. 18 od toga osvojio je Marsch.

Prerane promjene trenera? Moglo bi se reći jer smo dobili još jedan dokaz da nestrpljenje nije dobro. 

Allardyce i Gracia u ružnih Top 3

Naime, ovosezonski Leeds ima trenera s najkraćim stažem na klupi nekog kluba u povijesti Premier lige, što je Allardyce sa samo 30 dana, dok je Gracia na istoj ljestvici treći, sa samo 71 danom na čelu momčadi.

Vjerojatno se svi navijači Leedsa danas pitaju što je moglo biti bolje i jesu li trebali imati više strpljenja s Amerikancem, koji je imao viziju, ali je isto tako doveo i igrače kakve je htio te koji odgovaraju njegovom nogometu.

Brojke sve govore. Marsch je odradio 20 utakmica, uzeo 18 bodova, uz gol razliku 26:34. Gracia i Allardyce su u 18 utakmica uzeli 13 bodova, no uz poraznu gol razliku 22:44. 

Nažalost, Leeds je ponovno u najtežem ligaškom natjecanju na svijetu, kako s razlogom nazivaju Championship. Cilj je ekspresni povratak, no takve ambicije gaje i ostali novi članovi te lige, ali i još neki klubovi.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider