Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Veliki intervju za gol.hr

EKSKLUZIVNO Njemačka legenda o Mamićima i angažmanu u Hrvatskoj: "Dinamo i Hajduk imaju dva velika talenta"

U ekskluzivnom intervjuu za gol.hr legendarni njemački reprezentativac Jürgen Kohler, jedan od najboljih braniča svih vremena, otkrio je svoje trenerske ambicije i potencijalnu mogućnost da jednom preuzme neki hrvatski klub, govorio je o hrvatskom klupskom i reprezentativnom nogometu, mladim hrvatskim nadama u Bundesligi i HNL-u, prisjetio se poraza od Hrvatske u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 1998., analizirao trenutačnu situaciju u njemačkoj reprezentaciji, prognozirao pobjednika Lige prvaka i kako će PSG funkcionirati s Messijem u momčadi…

Galerija Jürgen Kohler u uredu s magazinom Borussije Dortmund, u kojem su ga navijači izabrali za najcjenjenijeg igrača u povijesti kluba Jürgen Kohler na treningu u Kölnu

Jürgen Kohler nedvojbeno spada u kategoriju nogometnih velikana njemačkog i svjetskog nogometa. U Njemačkoj uživa kultni status, pamte ga generacije, legenda je tamošnjeg nogometa.

Bio je jedan od najboljih obrambenih igrača svoje generacije, neki će reći i najbolji, a bez ikakvog pretjerivanja spada i u red najboljih braniča svih vremena.

Drugi dio velikog intervjua s Jurgenom Kohlerom pročitajte ovdje

Praktički stoper bez mane. Imao je sve: i snagu, i motoriku, i visinu i hitrinu, i anticipaciju, čitanje igre, i iznošenje lopte, i vrlo dobru dugu loptu, i dobru temeljnu tehniku za jednog braniča. Uz sve to, nadaleko je poznat po iznimnoj srčanosti i borbenosti.

Kohler - jedan od rijetkih koji je osvojio sve najvažnije trofeje u nogometu

Kad se sve to zna, ne čudi što je napravio velebnu karijeru. Igrao je za velike klubove poput Bayerna, Juventusa i Borussije Dortmund te je godinama bio član udarne postave tada ultrajake njemačke reprezentacije, koja je godinama harala Europom i svijetom, non-stop igrala finala i polufinala velikih turnira.

Jürgen Kohler na treningu u Kölnu Jürgen Kohler na treningu u Kölnu (Foto: GOL.hr)

Jedan je od rijetkih koji je osvojio praktički sve najveće trofeje u nogometu: bio je svjetski i europski prvak s Njemačkom (još i jedno srebro i polufinale Eura), te Europski i svjetski prvak s Borussijom Dortmund, među čijim je navijačima osobito omiljen i uvažavan. S Juventusom je osvojio talijansko prvenstvo i Kup UEFA-e, a s Bayernom i Borussijom Dortmund tri Bundeslige.

Kohler nije samo bivši slavni nogometaš ili trener, on je i uspješan poslovni čovjek velikog iskustva. Zanimljiv je s više strana. Preko zajedničkih prijatelja saznao sam da bi uskoro trebao posjetiti Hrvatsku i potom dogovorio opširan intervju putem mobilne aplikacije.

"Planirao sam doći na derbi Hajduk - Dinamo"

Kohler se javio iz svojeg obiteljskog doma u Kölnu. Čujem da ste nedavno bili u regiji…

„Jesam, bio sam na Kosovu, malo sam se upoznao s njihovim nogometom. Planirao sam doći u Hrvatsku, pogledati derbi Hajduka i Dinama, no odustao sam jer je utakmica odgođena. Hrvatska liga mi je jako zanimljiva. Želim pogledati poneku utakmicu HNL-a, ali i kako se radi u klubovima, najviše četiri najveća - Dinamu, Hajduku, Rijeci i Osijeku. Ja i inače gledam jako puno utakmica, ne samo u najjačim ligama. Volim nogomet, pratim što se događa na svim meridijanima“, kaže Kohler i uz osmijeh otkriva jedan nepoznati detalj.

„Imam još jednu privatnu poveznicu s Hrvatskom. Sestrin muž mi je Hrvat, on je iz Rijeke, pa i s te strane znam puno o Hrvatskoj.“

"Zet mi je Hrvat, dolazi iz Rijeke"

Je li vam zet priča puno o HNK Rijeci? U Rijeci ima i puno navijača Hajduka, možda vam priča i o Hajduku?

„Naravno da razgovaramo o nogometu. Puno pohvalnog mi je ispričao o Rijeci. Upoznat sam s razvojem kluba, znam da je posljednjih godina odskočio, da je klub privatiziran i da je osvojio hrvatsko prvenstvo. Registrirao sam Rijekine rezultate u Europi, prilično sam upoznat. A što se tiče ovog navijačkog dijela, u pravu ste, znam mnogo i o splitskom klubu jer mi zet navija za Hajduk, ha, ha, ha… Odavno znam da u Hrvatskoj najviše navijača imaju Dinamo i Hajduk. To su bili poznati klubovi i u Njemačkoj još dok sam bio klinac.“

Zadnje što sam o vama čuo jest to da ste bili kandidat za trenera Borussije Dortmund, kluba u kojem ste ostvarili najveće uspjehe i imate status neprikosnovene legende. Bilo je to prije dvije-tri godine, kada se tresla klupa Lucienu Favreu. Glavni direktor Borussije Dortmund Hans-Joachim Watzke to je otkrio u svojoj nedavno objavljenoj autobiografskoj knjizi. Je li to istina i zašto se nije ostvarilo?

„Nisam pročitao njegovu knjigu, ne znam što je točno napisao. Ne mogu na to pitanje konkretno odgovoriti, ne znam je li istina da sam bio u ozbiljnim kombinacijama. To znaju samo ljudi u klubu, do mene nije stiglo“, pomalo zatvoreno odgovorio je Kohler.

"Vraćam se nogometu na najvišoj razini"

Dobro, možemo li hipotetski razgovarati? Da je stigla službena ponuda, biste li je prihvatili? Imate li još uopće trenerskih ili visokodužnosničkih ambicija u nogometu?

„Budući da sam roditelj i imam troje djece, posljednih godina teško mi se bilo koncentrirati na neke zahtjevne funkcije, kao što su trenerska i direktorska u nekom visokoprofesionalnom klubu. Obitelj me je trebala, ali sada su djeca, hvala Bogu, došla u godine kada sam im manje potreban. Stoga sam ponovno zainteresiran vratiti se u nogomet na najvišoj razini. U kojoj točno funkciji, to ćemo još vidjeti.“

U Dortmundu vas još uvijek obožavaju, malo je reći da imate kultni status među navijačima. U velikoj anketi Borussijina fanzina 2018. izabrani ste za najcjenjenijeg igrača u povijesti kluba. Crno-žuta navijačka vojska i dandanas pamti vašu golemu srčanost i zalaganje na terenu.

„To mi je najdraže priznanje, a primio sam ih dosta u karijeri. Drago mi je da me navijači pamte kao igrača koji se na terenu maksimalno borio i sve podredio interesu momčadi. To mi je dovoljno.“

"Pratim hrvatski nogomet, znam sve o Daniju Olmu"

Znam da ste nakon igračke karijere bili izbornik mlade njemačke reprezentacije pa trener Duisburga i sportski direktor Bayer Leverkusena. Što ste u zadnje vrijeme radili u nogometu?

„U zadnje dvije godine radio sam u Viktoriji iz Kölna. Vodio sam omladinski pogon i jedno vrijeme bio glavni trener. Ušao sam s U-19 Viktorijom u Bundesligu, gdje smo se zadržali. Sa seniorskom momčadi Viktorije plasirao sam se u 3. ligu. Preuzeo sam momčad u škakljivoj situaciji i imao sam tu čast da je vodim u odlučujućoj utakmici za ulazak u viši rang. Uglavnom, u zadnje vrijeme gledam puno utakmica, pratim puno mladih igrača, odlično poznajemo njemačko tržište, pa i neka strana.“

Pretpostavljam da dobro poznajete hrvatsku reprezentaciju. Koliko općenito pratite hrvatski nogomet, hrvatske nogometaše i hrvatsku ligu?

"Vatreni su nas isprašili 1998. u Francuskoj"

„Naravno da pratim hrvatski nogomet, ne samo s povijesne strane jer sam se i sam na zelenom terenu susretao s hrvatskim nogometašima i reprezentacijom“, kaže Kohler sa širokim osmijehom i nastavlja:

„Moram li podsjetiti na onaj čuveni poraz njemačke reprezentacije od Hrvatske u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 1998. Tada sam i ja bio na terenu, dobro znam kako ste nas isprašili ha, ha, ha… Odavno sam upoznat s kvalitetom hrvatskih nogometaša, s mnogima sam se susretao tijekom karijere. Kada se sjetim Vatrenih, na pamet mi odmah padne Davor Šuker, legenda hrvatskog i svjetskog nogometa. Pa jedan Prosinečki, Boban, Soldo, Jarni, braća Kovač… Da ne nabrajam dalje, ima ih koliko hoćete… Ili ako hoćete poveznice iz aktualnog doba, kako ne bih znao za Danija Olma i otkuda je došao u Leipzig, i gdje je stvorio ime, iako je zapravo Španjolac. Točno znam njegov put, za koji smatram da neće biti završen u Leipzigu, on ima potencijala za veće klubove. Kažem, za Dinamo znam već odavno, znam da je odgojio i etablirao puno sjajnih igrača, od Bobana i Šukera do Modrića, Eduarda i Olića te ovih novih, recimo Sose, Gvardiola ili Brekala.“

"Braća Mamić puno su napravila za Dinamo i hrvatski nogomet" 

Kad već spominjete Olma i ove nabrojane igrače, znate li možda tko su Zdravko i Zoran Mamić?

„Ha, ha, ha… Vidim kamo vodi ovo pitanje. Ma, naravno da znam. Zorana osobno poznajem još iz vremena dok je igrao u Bundesligi, a ja sam tada bio sportski direktor Bayera. Neću komentirati njihove privatne probleme, ne znam o tome puno i neću se uvlačiti u tu temu. Mogu samo reći da su braća Mamić sigurno puno napravila za zagrebački Dinamo i hrvatski nogomet“, kaže Kohler i pojašnjava:

„Ja to vidim ovako: budući da dobro znam koliko je mladih i perspektivnih igrača proisteklo iz Dinama, moj je zaključak da se u tom klubu jako dobro radilo. Mnogi Dinamovi igrači otišli su u inozemstvo i postali slavni širom Europe i svijeta, a neki će to tek postati. Dinamo i njegovi igrači pozorno se prate u Njemačkoj, svako malo dogodi se neki transfer. Evo, sad nedavno je Jakić došao u Eintracht.“

"Hajduk i Dinamo imaju veliku tradiciju, NIjemci za njih znaju odavno"

Kohler dodaje:

„Prati se ozbiljno i Hajduk, kao što sam već rekao, to je klub koji također odavno ima ime u Njemačkoj, znaju se njegovi veliki igrači poput Bokšića, Asanovića, Bilića, Srne… Odnedavno se prati i Rijeka, pobjeđivala je njemačke klubove. Znamo da je Kramarić igrao u Rijeci, ali Dinamo i Hajduk imaju puno veću tradiciju pa je i logično da ih Nijemci bolje poznaju. Što se tiče struke, mislim na ljude iz nogometa, prati se što se radi i u Osijeku, ali obični Nijemci ne znaju puno o njemu. Ako iskorači na europsku scenu, to će se sigurno brzo promijeniti.“

"Čujem se tu i tamo sa Zoranom Mamićem ali nismo razgovarali o angažmanu"

Dinamovi šefovi, konkretno Zdravko Mamić često je naglas razmišljao o dovođenju inozemnih stručnjaka, najviše se razmišljalo o njemačkim trenerima, nekom velikom imenu, jer je smatrao da Dinamovim igračima trebaju njemačka disciplina, ozbiljnost i preciznost u radu. Budući da poznajete Zorana Mamića, jeste li možda bili u kakvom kontaktu o mogućem angažmanu?

„Istina je da se poznajemo i da se tu i tamo znamo čuti, ali nikada nije bilo govora o angažmanu.“

"Spoj hrvatskog i njemačkog talenta i discipline dao bi jako dobar rezultat"

Što mislite, bi li njemački stručnjaci mogli funkcionirati u hrvatskom nogometu? Bi li to bila uspješna kombinacija?

„Hrvatska je oduvijek imala puno perspektivnih igrača, talentirani ste za nogomet, to se zna. Uvijek će kod vas netko iskočiti. Što ja mislim kao Nijemac? Iz mojega kuta gledajući, mislim da bi spoj hrvatskog i njemačkog talenta, hrvatske improvizacije i njemačkih radnih navika, znanja, discipline, pristupa i sustava, bio jako dobar, ako ne idealan. Mislim da mi u Njemačkoj imamo znanje kako iz igrača izvući maksimum i pripremiti ga fizički i psihološki za najveće zahtjeve. Zna se kakve je rezultate ostvario njemački nogomet, i klupski, a posebice reprezentativni, koji je na samom vrhu po rezultatima. No ne mislim samo na povijest njemačkog nogometa, mi i danas imamo vrhunske trenere. Može se čak reći da su njemački treneri avangarda. Pogledajte gdje sve rade i što su osvojili. Posljednje tri Lige prvaka potpisali su njemački stručnjaci.“

"Hrvat je Hrvat, ne bih ga mijenjao"

Kohler nastavlja:

„Mislim da bi njemački treneri imali što reći hrvatskim nogometašima. Bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi to funkcioniralo. S time što ja smatram da Hrvate ne treba mijenjati, Hrvat je Hrvat, vi imate vaš specifičan mentalitet, ja ga preko rodbinskih veza dobro poznajem, ali mislim da se može nadograditi dodatnim znanjem. Uostalom, nisu Nijemci i Hrvati toliko različiti, ima tu mnogo dodirnih točaka.“

"Rado bih radio u Hrvatskoj ili široj regiji, tu je uvijek bilo puno talenata"

Znači li to da bi vama bilo prihvatljivo uhvatiti se posla u nekom hrvatskom klubu?

„Meni bi to bilo interesantno, zašto ne? Rado bih prihvatio poziv. Naravno ako bi to bio klub s razvojnim planom, perspektivom i željom da osvaja trofeje i bude prvak. Mislim da u Hrvatskoj postoje četiri takva kluba. Znam kakav je odnos snaga u HNL-u, da je Dinamo osvojio najviše naslova i da je zadnjih godina gotovo uvijek prvi. Dinamo ima najviše iskustva u Europi, redovito igra Ligu prvaka ili Europsku ligu, ali i Rijeka je skupila puno iskustva zadnjih godina, igrala je Europsku ligu. Znam da Hajduk želi povratiti stari sjaj i da mu je želja da nešto konkretnije napravi u Europi, a i da sličan plan ima i Osijek. Mislim da hrvatska liga ima potencijal jer izbacuje puno dobrih igrača. Ukratko, bio bih zainteresiran kada bi se ispunili neki uvjeti za dogovor. Ja sam situiran čovjek i meni ne treba da ulazim u projekte za koje ocijenim da nemaju realnu perspektivu.“

Koliko pratite nogomet i lige u široj regiji?

„Rekao sam da odavno poznajem Dinamo i Hajduk, isto tako i Crvenu zvezdu i Partizan. Ta četiri kluba imala su ime još dok sam kao klinac počinjao u Lambsheimu i kasnije u Mannheimu. Na području bivše Jugoslavije, i općenito na Balkanu, uvijek je bilo talentiranih nogometaša. Mnogi veliki igrači došli su iz te regije, puno ih je igralo u Njemačkoj, a i danas ih je mnogo. Zbog neiscrpnog izvora talenata bilo bi zanimljivo raditi na balkanskom području. Tu se može svašta napraviti.“

"Pamtim šampionsku Zvezdu i Marakanu, a Hrvati imaju daleko najbolju reprezentaciju na Balkanu"

U Hrvatskoj nikada niste igrali kao igrač, ali jeste na području bivše Jugoslavije.

„Protiv Crvene zvezde igrao sam još dok sam bio u Bayernu. Dobro se sjećam polufinala Kupa prvaka i gostovanja u Beogradu. Bila je odlična atmosfera na Marakani, prava drama koja je otišla na stranu domaćina. Zvezda je otišla u finale s Marseilleom i na kraju je osvojila Kup prvaka. Pitam se zašto ne bi bilo moguće ponoviti barem približan rezultat s nekim od tih klubova? Znam da se puno toga promijenilo, ali talent je ostao, posebice je izražen u Hrvatskoj, koja ima najbolje igrače i daleko najbolju reprezentaciju u regiji. Iako vam se možda tako ne čini, moguće je napraviti veliki rezultat i u klupskom nogometu. Ništa u nogometu nije nemoguće.“

"Stanišića pratim već dugo, radi se o karakternom igraču velikog potencijala"

U Njemačkoj je puno hrvatskih nogometaša, mnogi su rođeni u Njemačkoj, ali su podrijetlom Hrvati. U zadnje vrijeme pojavilo se nekoliko talenata. Tko vam je upao u oko?

„Najviše Josip Stanišić, naravno jer je u prvoj momčadi Bayerna. Radi se o vrlo karakternom igraču velikog potencijala. Gledao sam ga još u drugoj momčadi Bayerna i uvijek je bio maksimalno ozbiljan i usredotočen. Jako dobro se pripremao za veće stvari i sada je dočekao svoj trenutak. Kako to već u nogometu biva, upadneš u prvu momčad jer se dogodi ozljeda ili suspenzija, ispuniš svoj zadatak i odjednom si uskočio u stroj. Nešto slično dogodilo se i meni dok sam igrao u Mannheimu. U jednom trenutku bio sam nepoznati tinejdžer, a onda u kratkom roku prijeđem u Köln, pa odmah u Bayern i završim u reprezentaciji. To je dokaz da je u nogometu sve moguće. Ako vjeruješ u sebe i svoje mogućnosti, ako se ne predaješ i stalno učiš, možeš daleko dogurati.“

"Za Stanišića i Pašalića odlično je to što se razvijaju u Njemačkoj"

Kohler podcrtava:

„Za tako mlade igrače kao što je Stanišić ili Pašalić u Borussiji Dortmund, odlično je što su Njemačkoj. Mislim da mi u Njemačkoj jako dobro radimo s mladim igračima, ne samo s njemačkim ili hrvatskim, nego sa svima. I na fizičkoj, i na tehničko-taktičkoj, i na psihološkoj razini. Mentalni razvoj igrača vrlo je bitan. Nisu svi isti, potrebna je dobra procjena kada je netko spreman iskoračiti na veliku scenu. Vidim da se tu prilično griješi, mnogi mladi igrači širom Europe brzo izgore. U Njemačkoj se na tom planu stvarno jako dobro radi. Za sve postoji plan i program, nema puno lutanja i neodlučnosti. Igrači steknu radne navike koje ih prate kroz cijelu karijeru.“

"Dolazim na sljedeći derbi Dinama i Hajduka"

Jeste li čuli za neke mlade igrače u Hrvatskoj?

„Jesam za neke, prije svih za Stipu Biuka i Luku Ivanušeca. Gledao sam ih na televiziji, neke sekvence. Čini mi se da puno obećavaju. Radujem se pogledati ih uživo. Eto, mislio sam ih pogledati na derbiju, ali je odgođen. Nadam se da ću doći na sljedeću utakmicu Dinama i Hajduka. O Biuku sam čuo puno lijepih riječi. Imam sina koji je otprilike istih godina kao on, pa kao otac mogu reći da je jako važno da ima cilj, da ide korak po korak i da ostane na zemlji. Ne smije prebrzo poletjeti, tu jako bitnu ulogu ima najbliža okolina. Ne smije se na njega stvarati veliki pritisak. Ivanušec je već iskusniji, ali slično vrijedi i za njega jer tek treba zakoračiti na veliku scenu. Jako je perspektivan i moćan.“

"Biuka i Ivanušeca prati cijela Europa, mogli bi postati svjetski igrači"

Kohler ističe da su to su samo dva primjera, te da u Hrvatskoj sigurno ima još zanimljivih igrača, posebice u Dinamu.

„Pouzdano znam da Biuka i Ivanušeca ozbiljno prate jaki zapadni klubovi, praktički cijela Europa. To su talenti od kojih bi se dalo napraviti klasne, svjetske igrače. Imaju još puno prostora za napredak, moraju kvalitetno raditi da bi ispunili potencijal. Ako nastave ozbiljno raditi i napredovati, danas-sutra oni će biti nositelji igre hrvatske reprezentacije. No Hrvatska ne oskudijeva s talentima, eto i Gvardiola u Leipzigu ili Sose u Stuttgartu, pa sada Jakića u Eintrachtu, koji je već u prvoj utakmici pokazao kvalitetu. Ne trebate se bojati da nećete imati novih klasnih igrača, važno je samo da se s njima pravilno radi i da sami pokažu volju i zalaganje. Sviđa mi se kako to radi Dinamo.“

"Boban i Šuker pravi su primjeri kako se treba boriti za mjesto pod Suncem"

Kohler se prisjetio kapetana brončanih Vatrenih.

„Ja se sjećam kada je Boban došao na scenu u Italiji. Mi ga tada nismo poznavali, ali on je vrlo brzo svojim radom i talentom pokazao o kakvom se igraču radi. Slična je priča sa Šukerom, koji je počeo iz malog Osijeka i završio u Realu. Njih dvojica su pravi primjer kako se treba boriti za svoje mjesto pod Suncem. Znači, tako je bilo prije, tako je i sada, a bit će i u budućnosti. Moram reći da vi Hrvati jako volite loptu, volite taj dodir, posebno je milujete. Može se to reći za sve Balkance, ali najviše za Hrvate. Imate usađen taj nogometni gen, imate taj dijamant koji treba samo pozorno izbrusiti.“

"Gvardiol mi je sličan, ali treba još puno raditi"

Što kažete o Gvardiolu? Ima nekih sličnosti s vama, slične ste konstitucije i fizičkih karakteristika.

„Da, slično smo građeni. Koliko vidim, on je po vokaciji stoper koji trenutačno igra na mjestu lijevog beka u reprezentaciji, a i Leipzigu. Pa i ja sam jedno vrijeme igrao beka, samo desnog, još tamo u Mannheimu. Momak je talentiran, fizički moćan, ali naravno da mora još puno raditi. Još je vrlo mlad i neiskusan, ali uz pravilan rad može daleko dogurati. Isto mislim i za Jakića, koji je već pokazuje da je Eintracht napravio dobar posao. Trebao bi biti pojačanje za Eintracht. Sosa je također vrlo interesantan, kvalitetan igrač, vrlo talentiran, s vrlo jakom lijevom nogom, izrađenim centaršutom. Prilično je ofenzivno orijentiran, što pokazuje i statistika. Prve sezone mu je bilo teško, no prošle sezone je iskočio i sada je postao poznat. Možda će mu ove sezone biti malo teže jer će ga bolje pratiti. Sva trojica su zanimljivi igrači, vidjet ćemo dokle će dogurati. Sa zadovoljstvom ću ih pratiti i želim im puno sreće“, kazao je Kohler.

Drugi dio velikog intervjua s Jurgenom Kohlerom pročitajte ovdje

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider