Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
izborio se za mjesto

Osporavani hrvatski stoper uhvatio formu: Zabio gol nevjerojatne simbolike i gestom oduševio navijače

Često osporavani stoper izborio se za mjesto u prvoj postavi, a nastupima i gestama u završnici sezone osvaja navijače škotskog velikana.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Od četiri gola koja je Jozo Šimunović postigao u dresu Celtica, dva su pala u posljednja dva kola.

Šimunović je zabio Aberdeenu u pobjedi kojom je Celtic osigurao jubilarni 50. naslov prvaka, a kolo prije zabio je i Kilmarnocku. Taj pogodak imao je gotovo nevjerojatnu simboliku za navijače Celtica, koje je Šimunović osvojio i lijepom gestom nakon utakmice.

Pet dana prije te utakmice preminuo je Billy McNeill, legenda kluba i kapetan slavnih ‘’lisabonskih lavova’’ koji su 1967. postali jedina momčad u povijesti koja je osvojila europski naslov samo s domaćim igračima. Šimunović je s McNeillovom peticom na leđima nebeski skočio i lijepo pogodio u simboličnoj 67. minuti.

Nakon utakmice Šimunović je povukao lijep potez i dres s utakmice poklonio McNeillovoj obitelji. Malo je reći da je time oduševio Celticove navijače, koje je teško razuvjeriti da neka viša sila nije sudjelovala u njegovom gotovo nevjerojatno simboličnom pogotku.

Šimunovićeva iznenađujuća golgeterska forma odličan je začin na sjajnu završnicu sezone u kojoj je postao standardni stoper, a na klupu je potisnuo sugrađanina i još jednog bivšeg Dinamova stopera Filipa Benkovića.

Često osporavan i ozlijeđen, ali ne predaje se

Bolji dani za Šimunovića svanuli su odlaskom Brendana Rodgersa i dolaskom privremenog trenera Neila Lennona. Šimunović je startao u posljednih šest utakmica u paru s Norvežaninom Kristofferom Ajerom, a Celtic u tih šest susreta nije primio nijedan pogodak.

Šimunović, stoper rođen u Zagrebu koji ima i BiH putovnicu, prešao je iz Dinama u Celtic 2015. u transferu vrijednom 7,5 milijuna eura (prema Transfermarktu), prije nego se stigao pošteno dokazati u modrom dresu.

Često su ga pratila osporavanja, a nerijetko se u kakvom neformalnom razgovoru moglo čuti da je Dinamo ‘’zavaljao’’ Celticu mačka u vreći za tako velik novac. Istina je da je Šimunović u Dinamu znao "zaplivati" i djelovati nesigurno, ali bilo mu je tada tek 19 godina, pa su teške kritike ipak pomalo nepravedne. 

Teško je očekivati da se igrač na njegovoj poziciji do kraja razvije u tako mladoj dobi; na jednog Matthijsa de Ligta dolazi stotine stopera koji su sazrjeli kasnije. Uostalom, De Ligtov reprezentativni suigrač Virgil Van Dijk, danas ponajbolji svjetski stoper, igrao je baš u Šimunovićevu Celticu sve do 24. godine, a s 19 godina još je bio tek poprilično nepoznati igrač Groningena. 

Hoće li ga napokon zaobići ozljede?

Ne kažemo da će Šimunović postati takva klasa, nego da se radi o igraču koji tek treba ući u najbolje stoperske godine. Tek su mu 24, a odigrao je dosad 106 utakmica za Celtic, iako zbog ozljeda nije konkurirao za njih čak 72, od čega 17 ove sezone. Unatoč tome, ove sezone nastupio je u 16 prvenstvenih utakmica, a sve osim jedne počeo je u prvoj postavi.

Na ruku mu je išla i ozljeda belgijskog stopera Dedrycka Boyate, koji je out od ožujka do kraja sezone. Škotski Daily Record piše da bi Boyata i Benković mogli napustiti klub ovoga ljeta – Benković je igrač Leicestera na posudbi, a upravo tamo otišao je bivši trener zeleno-bijelih Brendan Rodgers.

Šimunović bi u takvom razvoju događaja mogao ugrabiti startnu poziciju sljedeće sezone. Naravno, ako ga napokon zaobiđu ozljede, budući da je u škotskim klinikama već postao ‘’dio inventara’’.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider