Jose Mourinho prošao je nekoliko faza od kada je napustio Manchester United, a slobodno vrijeme iskoristio je za razmišljanje o vrijednosti onoga što radi. Počeo je razmišljati o promjeni vlastite metodologije rada. Razgovarao je s trenerima, kondicijskim trenerima i bivšim kolegama kako bi pokušao doći do onoga što je radio pogrešno.

Međutim, Mourinho je vrlo brzo shvatio da paralelno s time treba održavati svoju prisutnost u središtu pažnje te je počeo surađivati s medijima. Uglavnom, pružio je nekoliko iznenađujućih komentara i dobro se provodio u toj ulozi.

Dok to traje, pojavile su se glasine o njegovoj budućnosti, neke vjerodostojnije od drugih. Kažu da ga žele u Kini, u Portugalu (Sporting), u Francuskoj (Lyon), a Bild je prije nekoliko dana izvijestio kako flertuje s Borussijom Dortmund. Također je odbacio činjenicu da uči njemački jezik.

U Mourinhovom slučaju, stvaranje takvih špekulacija obično vodi nečemu, baš kao što je i predsjednik Lyona Aulas rekao:

''Mourinho je već odlučio koga želi voditi. Sve je već na svojem mjestu, uključujući i njegov tehnički tim. Nedostaje samo datum početka preuzimanja. To kažu oni koji ga dobro poznaju. Mourinho čeka Real Madrid. Vjeruje da ga žele (svjestan je da postoje dvojbe oko Zidanea) te želi dobiti još jednu priliku. Izvori bliski njemu priznaju da se ne radi toliko o 'hoće li doći u Real, već kada'.''