Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Stop ratu i invaziji

Jesu li Španjolci nasamarili Putina? Znakovite poruke na ruskim ekranima, El Clasico gledat će cijela Rusija

Ruski ljubitelji nogometa ne mogu više gledati utakmice engleske i francuske lige, no još uvijek su im dostupne utakmice preostalih velikih europskih liga i UEFA-inih kupova…

Barcelona - Real Madrid

Rusija je izložena sankcijama raznih vrsta zbog invazije na Ukrajinu. Agresija je izazvala mnoge vrste mjera ekonomske izolacije i izbacivanja Rusije iz svjetskih financijskih i inih tokova.

Sport nije ostao po strani. Međunarodni olimpijski odbor (MOO) zatražio je od svih sportskih sekcija i nacionalnih saveza da ne pozivaju ili ne dopuštaju sudjelovanje ruskih i bjeloruskih sportaša na međunarodnim natjecanjima.

Drastične posljedice za ruski sport

Reagirale su i poslovično usporene, a nerijetko kalkulantske krovne nogometne organizacije. FIFA i UEFA zajednički su odlučile do daljnjega zabraniti sudjelovanje ruskim timovima u njihovim natjecanjima, bilo klupskom ili nacionalnim.

gol expired Emotivna poruka ukrajinskog tenisača s ratišta: "Strah me je, samo se želim vratiti djeci" divider

Posljedice su vrlo drastične: Rusija je izbačena iz doigravanja za Svjetsko prvenstvo u Kataru, finale Lige prvaka premješteno je iz Sankt Peterburga u Pariz, a Spartak iz Moskve diskvalificiran je iz Europske lige. Osim toga, UEFA je, kao i Schalke, raskinula milijunski sponzorski ugovor s ruskom energetskom kompanijom Gazpromom.

Situacija oko audiovizualnih prava i televizijskih prijenosa puno je složenija. Engleske Premierliga i francuska Ligue 1 odlučile su obustaviti emitiranje njihovih ligaških utakmica u Rusiji, no ostale velike europske lige (La Liga Bundesliga, Serie A, Eredivisie…) još se mogu gledati u Rusiji, također i sva tri UEFA-ina kupa – Liga prvaka, Europska liga i Konferencijska liga.

"Putinova televizija" prenosi nogometne utakmice

Južnoameričko elitno klupsko natjecanje Copa Libertadores, koje pripada CONMEBOL-u, također se nastavlja emitirati na ruskom ozemlju. Utakmice otkupljuje Match TV, ruska postaja koja je u vlasništvu Gazprom Media, najvećeg medijskog holdinga u Rusiji, koji je na ovaj ili onaj način pod skutima ruske države.

Kanal je počeo s emitiranjem 1. studenog 2015. godine i nastao je prema nalogu ruskog predsjednika Vladimira Putina, uz stratešku asistenciju Gazprom-Media Holdinga, tehničku pomoć ANO Sports Broadcastinga (Panoramine brand) i frekvencijom Rusije-2 (VGTRK).

gol expired VIDEO U 2. HNL viđen je fantastičan gol: "Spavaš li mirno Zlatane Ibrahimoviću" divider

Zbog čega se mnoge europske lige nisu pridružile Englezima i Francuzima? Pitanje koje je prilično osjetljivo.

Recimo, španjolska La Liga i UEFA javno su pokazale snažnu osudu rata i ruske invazije, ali Španjolci ističu kako raskid televizijskih ugovora nije tako jednostavan kako se možda nekima čini. Kažu da ima mnogo prepreka, i to ne samo ekonomskih nego i pravnih.

Madridska Marca kontaktirala je izvore u La Ligi kako bi dobila preciznije informacije.

Antiratne poruke La Lige na ruskim ekranima

Dužnosnici La Lige uvjeravaju da su poduzeli neke mjere i proveli različite akcije. Tvrde da imaju opravdane razloge za daljnje emitiranje u Rusiji. Ističu da se na utakmicama La Lige, za razliku od ostalih liga i UEFA-inih kupova, emitiraju važne poruke, poput „Stop ratu“ i „Stop invaziji“, koje ruski gledatelji mogu vidjeti.

Španjolci tvrde da su se izborili da te poruke ostanu na ekranima i da ih Rusi vide. U nedjelju je El Clasico, najveći svjetski derbi igra se u Madridu, a jamačno će ga gledati i brojni ruski građani. Antiratne poruke trebale bi se vidjeti na ekranima. 

"To je dobar način za širenje poruka koje se pojavljuju tijekom cijele utakmice pokraj rezultata. Te iste parole mogu se vidjeti i na elektronskim reklamama i jumbo plakatima u pozadini. To su akcije solidarnosti i osude koje provode naši klubovi”, ističu izvori iz La Lige i dodaju da toga ima još.

UEFA prati situaciju

Nogometna organizacija kojom predsjedava Javier Tebas paralizirala je sve poslovne akcije na ruskom tlu. Različite kampanje su obustavljene, a delegat La Lige u Rusiji vratio se u Španjolsku. Jesu li Španjolci nasamarili rusku politiku ili je to samo jeftina izlika, procijenite sami. 

Što se tiče UEFA-e, u Nyona rade na usvajanju novih odluka, ali radije igraju na sigurno i zasad nema novih poteza. Rusi još uvijek mogu gledati sva UEFA-ina natjecanja.

Tko će pobijediti u El Clasicu?

Ukupno glasova:

"Izvršni odbor UEFA-e planira redovito i kontinuirano sazivati nove izvanredne sastanke kada je to potrebno za ponovnu procjenu pravnog i činjeničnog stanja. Kako se situacija bude razvijala, po potrebi će se poduzeti nove mjere", ističe krovna europska nogometna organizacija, a prenosi Marca.

Pravedni mir jedina razumna opcija

Floskule o nemiješanju politike u sport stare su valjda koliko i sport. Naravno da je politika svuda oko nas, pa i u sportu, pogotovo u nogometu.

Ruski sportaši ispaštaju, to je činjenica, ali cijela Ukrajina nemjerljivo više ispašta. Svijet se ne može praviti da ne vidi i ne čuje što se događa u Ukrajini. Može se o svemu razglabati, ne postoji crno-bijela situacija u životu, pogotovo u politici, a politika je znamo što, no kako god okrenuli - najvažnija stvar u cijeloj priči ostaje ista: Rusija je napala Ukrajinu, nije Ukrajina napala Rusiju.

Naravno da se svi nadamo da će besmisleni rat uskoro završiti, odnosno da će Rusija obustaviti agresiju te da će se svi problemi rješavati za pregovaračkim stolom. Pravedni mir jedina je razumna i na duže staze održiva opcija. Valjda će doći do ušiju moćnika koji o svemu odlučuju.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider