Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Odlučna utakmica

Drama u zadnjem kolu: Bogati Hrvat pružio ruku spasa, Španjolci postavili ultimatum

Hrvatski poduzetnik Danko Končar ubrizgao je u Istru spasonosnu financijsku injekciju, ali klub iz Pule još nije osigurao ostanak u Prvoj HNL.

Nogometaši Istre dočekali su bolje dane. Račun kluba je odblokiran, stižu licence za sljedeću sezonu, ali i mjesecima neisplaćene plaće igračima. Hrvatski poduzetnik Danko Končar, barem je na neko vrijeme - spasio klub. U klubu se lakše diše. Igrači se napokon mogu usredotočiti samo na igru i odlučnu utakmicu.

Darko Podnar, izvršni direktor Istre, ističe:
„Gospodin Končar stvarno je iskazao dobru volju i namjeru da spasi klub, i stvarno nas je spasio u zadnjem trenutku budući da nam je žalbeni rok za licenciranje isticao.“

Končar spasio Istru

Gradonačelnik Pule Boris Miletić podcrtava:

„Mogu reći samo da smo zahvalni na tome jer smo isticali da se profesionalni sport ne može financirati sredstvima javnih poreznih obveznika, već da za to treba imati privatnog titulara.“

Privatni titular tako je spriječio izbacivanje kluba u Treću ligu, a klub spasio od stečaja. Poduzetnik i jedan od najbogatijih Hrvata Danko Končar pojašnjava svoj potez:

„Osjećao sam moralnu potrebu da pomognem jer za Istru me veže i poslovno i privatno zadovoljstvo.“

O točnom iznosu se ne govori, on je poslovna tajna. Međutim, tajni nema kada su u pitanju postojeći dugovi.

Slavlje Istre (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Slavlje Istre (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)

„Ukupne dubioze kluba su negdje oko 20-tak milijuna kuna, međutim koliko je on trenutno ubrizgao, to je njegova odluka“, kaže gradonačelnik Miletić.

Končar pojašnjava:
„Je li jednokratna ili će se rastegnuti na neki duži period, ja to ne znam, ali u ovom trenutku moja namjera nije da se upetljavam u nogomet, iako volim taj sport.“

Španjolci postavili ultimatum

Teške mjesece nadigrali su samo najjači. Ili oni koji najviše vole klub. Jedan dio igrača, oni koji nisu na posudbi, nije uopće imao primanja, kaže nam sportski novinar Regional Expressa Nenad Marjanović, koji ih čitavo vrijeme prati.

„Oni koji su ostali u Istri vrlo su teško živjeli, ali što je najvažnije u cijeloj ovoj priči, svi bivši igrači, bivši treneri moraju biti zahvalni ovoj generaciji što je dotjerala do ovog trenutka da se pojavi nekakav čovjek koji će uložiti novac.“

Postoje, kaže, priče o španjolskim investitorima, ali s ultimatumom. Novac žele uložiti isključivo u prvoligaša. Sve što se dogodilo, bila je skupa škola.

Cibalia - Istra 1961 (Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL) Cibalia - Istra 1961 (Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL) (Foto: Dubravka Petri?/PIXSELL)

„Sasvim dovoljno da se promijeni način razmišljanja, da se više nikad ne ponovi ova situacija, da uče na greškama, da se više nikad ne dogodi Michael Glover, da se više nikad ne dogodi Sead Karaselimović, da znamo prepoznati tko je dobronamjeran.“

Odlučna utakmica u zadnjem kolu

Pred igračima Istre odlučna je utakmica za ostanak u Prvoj ligi. Utakmica je to o čijem ishodu možda ovisi i budućnost kluba. U zadnjem kolu prvenstva na Drosinu stiže hit prvenstva, zagrebački Rudeš. Istra treba pobjedu kako bi i matematički osigurala ostanak. Ako, pak, Lokomotiva u Zagrebu pobijedi Cibaliju, Istra može i izgubiti, jer ima bolju međusobni omjer s vinkovačkim klubom s kojim je bodovno poravnata uoči zadnjeg kola.

Što o situaciji u klubu i momčadi uoči odlučne utakmice kaže trener Istre Darko Raić-Sudar pogledaje u video prilogu.
 

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati

Nastavi čitati