Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nadmašio Rooneyja i Milnera

Na današnji dan jedan klinac je "zapalio" Englesku i srušio rekord: Nažalost, na tome je ostao...

Mladić koji je u jednom segmentu nadmašio i slavnog Waynea Rooneyja u konačnici nije uspio napraviti ni približno tako veliku karijeru.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U vrijeme kad je Wayne Rooney već gradio svoju slavu na Old Traffordu, u njegovu matičnom klubu Evertonu sumanuto je trajala potraga za njegovim nasljednikom.

Tražio se netko tko bi mogao biti dugoročni vođa navale slavnog kluba s Goodison Parka, koji je u prvoj sezoni bez Rooneyja napravio senzacionalan rezultat osvojivši četvrto mjesto i plasiravši se u kvalifikacije Lige prvaka.

No ta sezona (2004./2005.) u konačnici nije ostala upamćena ni u Evertonove povijesne knjige upisana zbog tog četvrtog mjesta (jer se nisu uspjeli plasirati u Ligu prvaka, na posljednjoj prepreci eliminirao ih je kasniji finalist Villarreal), već zbog onog što se dogodilo na današnji dan, 10. travnja 2005.

Srušio i Milnera i Rooneyja

Na utakmici Everton - Crystal Palace u igru je u 73. minuti, pri rezultatu 3:0, ušao James Vaughan, koji će 14 minuta kasnije ispisati povijest. U 87. minuti Vaughan je postigao pogodak i u dobi od 16 godina i 271 dan postao (i do danas ostao) najmlađi strijelac u povijesti Premierlige. Da stvar bude bolja, bio mu je to debitantski nastup.

gol expired Pokušao ispasti faca i napraviti novi izazov, no sada mu se smije cijela nogometna javnost divider

Srušio je Jamesa Milnera, koji je bio dotadašnji rekorder, a ujedno je i svrgnuo Rooneyja s mjesta najmlađeg strijelca ligaškog gola u povijesti Evertona.

Plavi dio Liverpoola mu je klicao, svi su smatrali da će brzo preboljeti Rooneyja i da imaju klinca kojemu je samo nebo granica.

Ubojita kombinacija

Nažalost, nije bilo tako. Ubitačnom se u ovom, kao i u brojnim drugim primjerima, pokazala kombinacija instant slave i ozljeda koje Vaughana nisu zaobilazile.

Pod ugovorom s Evertonom ostao je do 2011., ali je posljednje dvije godine proveo daleko od Goodisona, na posudbama. Te 2011. Norwich je bio među rijetkima koji su iskazali još dovoljno vjere u njega i oni su platili odštetu od dva milijuna funti, ali poslije jedne sezone za zaborav otišao je u Huddersfield, koji ga je kasnije i otkupio.

Promijenio je naknadno još niz engleskih klubova, a podatak da mu je najbolja sezona karijere bila ona provedena u trećeligaškoj konkurenciji, 2016./2017. u dresu Buryja kada je postigao 24 zgoditka, govori dovoljno sam za sebe.

Vaughan danas, na pragu 32. rođendana, igra u četvrtom rangu, za Tranmere Rovers na posudbi iz Bradforda.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider