Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Točno u podne

Ovo je jedini način kako Šuker može ostati bez fotelje predsjednika HNS-a

Davor Šuker bit će jedini kandidat za predsjednika na današnjoj Izbornoj skupštini HNS-a, a ključno je pitanje hoće li Hajduk dobiti predstavnika u Izvršnom odboru?

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Danas točno u podne u zagrebačkom Sheratonu počet će s radom sjednica Skupštine HNS-a s novim ustrojem, koja će se potom pretvoriti u Izbornu skupštinu na kojoj će se birati predsjednik HNS-a.

Na taj način vodstvo HNS-a namjerava ispuniti uputu Sportske inspekcije da se održi sjednica Skupštine s novim ustrojem Saveza, koji je usklađen s novim odredbama Zakona o sportu. Neki su pravni stručnjaci mišljenja da to ipak nije u skladu sa zakonom. Primjedba je da se na taj način neće ispoštovati procedura, odnosno da Poslovnik o radu nije usklađen s novim Statuom. U HNS-u niječu te navode i ističu da je sve usklađeno - Statut sa Zakonom, Poslovnik sa Statuom, te da imaju potvrdu Sportske inspekcije i da je stoga sjednica potpuno legitimna i legalna.

Međutim, taj problem bit će tek kasnije na meniju Sportske inspekcije, a možda i Upravnog suda, ako bude podnesena pritužba zbog proceduralnih nepravilnosti. I tko zna kada će biti donesena presuda i hoće li vrijediti retroaktivno!? Vidjeli smo na slučaju čuvene izborne utrke od prije sedam godina, kada je Igor Štimac izgubio utrku za jedan glas, a četiri godine kasnije sud je presudio da taj glas doista nije bio legitiman, što znači da je Štimac prevaren, pa se ipak ništa nije dogodilo. Što bi narod rekao - ujeo vuk magare.

Tri glavne točke

Ukratko, Izborna skupština će se održati i imat će tri glavne točke: izbor novog predsjednika, Izvršnog odbora i dopredsjednika Saveza. Nakon što Dario Šimić nije bio ni blizu da skupi dovoljno potpisa županijskih saveza kako bi uopće došao do Izborne skupštine, jedni kandidat bit će proslavljeni hrvatski reprezentativac, koji je nemjerljivo manje proslavljen kao predsjednik Saveza, Davor Šuker.

Ipak, Šuker time neće biti automatski izabran za novog/starog predsjednika. Da bi potvrdio mandat, Šuker će morati dobiti najmanje 30 glasova skupštinara od mogućih 59, dakle mora imati natpolovičnu većinu. Prema svemu sudeći, Skupština će imati tek 56 članova, jer Nogometni savez Istarske županije, koji daje jednog člana, te Nogometno središte Split, koje daje dva člana, nisu uspjeli izabrati svoje predstavnike.

Naime, nisu su se uspjeli dogovoriti unutar svojih saveza pa neće imati svoje delegate na Izbornoj skupštini. Međutim, to ništa ne mijenja što se tiče broja glasova koje Šuker mora dobiti, i dalje je to 30. Teoretski, u slučaju da se na Skupštini, zbog inih razloga, ne pojavi 30 delegata, Šuker ne bi mogao biti izabran. Da se malo našalimo, čini se da to nije tako nemoguće, jer stižu vijesti s terena da je viroza poharala pola Saveza. Mnogi su se iznenada razboljeli.

Možda viroza napadne i delegate, a znamo da dobar dio njih ima stranačku knjižicu HDZ-a, nakon kritičkog osvrta predsjednika HDZ-a i ujedno predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, koji je opetovano, ovaj put dosta oštro iskritizirao izborni proces za predsjednika HNS-a, te je znakovito poručio da se Savez mora „prozračiti“. Čini se da je to jedini scenarij da Šuker ne bude izabran.

Hoće li Hajduk dobiti predstavnika u Izvršnom odboru?

Posve je sigurno jest to da Šuker neće imati jednoglasnu podršku skupštinara, za razliku od prošlog izbora. Bit će zanimljivo vidjeti koliko će biti glasova protiv Šukera? Po tome će se moći zaključiti koliko brojnu oporbu će imati vladajuća struktura u Skupštini. To nije nebitno zbog budućeg rada Skupštine i donošenja važnijih odluka.

Druga najvažnija točka dnevnog reda, koja je puno neizvjesnija od izbora za predsjednika, jest izbor Izvršnog odbora. 19 je kandidata, a 16 mjesta. Dakle, tri kandidata moraju otpasti. E, sad, postavlja se pitanje koja trojica će otpasti? Zapravo, ključno je pitanje: hoće li među njima biti Marko Erceg, predstavnik NS Splitsko-dalmatinske županije i po logici stvari zastupnika interesa splitskog Hajduka, najvećeg protivnika trenutačne nomenklature koja vodi HNS?

Hoće li vladajući ići toliko daleko da ne dopuste Ercegu ulazak u IO, što bi bio veliki skandal, ali oni to tehnički lako mogu odraditi, ili će ipak popustiti i neće ići u dalje zatezanje odnosa sa Splitsko-dalmatinskim savezom, odnosno Hajdukom?

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider