Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
jedna velika promjena

Borba za vlast u HNS-u: Tko prijeti Šukeru i kakav je izborni sustav

Bliže se izbori u HNS-u - može li netko ''skinuti'' Davora Šukera?

Milan Stjelja (Foto: GOL.hr) (Foto: GOL.hr)

Unatoč nekim najavama, Izborna skupština za predsjednika HNS-a održat će se sljedeće godine.

Mandat Davoru Šukeru istječe 15. travnja, a kao potencijalni protukandidati ističu se Dario Šimić i Marijan Kustić, iako to nijedan još nije javno objavio.

Njih dvojica stižu iz dva potpuno različita svijeta. Šimić je proslavljeni reprezentativac s okruglih 100 nastupa za Vatrene i velikom igračkom karijerom iza sebe; uz to, iako to također nije javno obznanjeno, ima podršku Zvonimira Bobana, Marija Stanića i brojnih drugih članova originalne postave Vatrenih.

Marijan Kustić pak stiže iz svijeta politike. Aktualni je saborski zastupnik iz redova vladajućeg HDZ-a. Do ulaska u Sabor bio je i dopredsjednik HNS-a i član Izvršnog odbora, a mnogi procjenjuju da ima veliku podršku premijera Andreja Plenkovića.

O Šukeru više manje znamo sve. Legendarna ''Zlatka kopačka'' aktualni je predsjednik HNS-a, a od jučer nam je poznato da je već preskočio jednu prepreku prema novoj kandidaturi jer ima novo obećanje Zagrebačkog nogometnog saveza da će ga podržati i u sljedećem izbornom ciklusu.

Važno je naglasiti da će od spomenute trojice samo dvojica moći steći status službenog kandidata.

Zašto je moguće imati samo dva službena kandidata?

Kandidatura se stječe tek kada pojedinac prikupi podršku devet Županijskih nogometnih saveza. Kako ih ukupno ima koliko i Županija plus grad Zagreb, dakle 21, jasno je da taj potreban broj mogu imati maksimalno dva kandidata jer će trećem preostati samo tri glasa.

Jasno, priča može biti riješena već i prije Izborne skupštine na način da jedan potencijalni kandidat dobije podršku 13 Županijskih saveza jer bi onda bio jedini službeni kandidat.

A kada se sve to uzme u obzir, vidi se da novi Zakon o sportu zapravo ništa nije mijenjao po pitanju kandidacijskog procesa, ali jest po pitanju formiranja Skupštine. Ona je do sada imala 49 članova, a svi su stizali iz redova Županijskih saveza.

Sada je situacija potpuno drugačija pa će glasačko tijelo na novim izborima HNS-a imati 10 članova više.

21 Županijski savez daje po jednog člana, svaki klub Prve HNL po dva člana, dok će klubovi Druge i Treće HNL dati dva odnosno tri člana. Svi ostali klubovi nižeg ranga ukupno će imati 10 predstavnika, a u Skupštini će od sada sjediti i po jedan čovjek iz Sindikata igrača, udruge trenera i ženskog nogometa.

Dakle, drastično veća važnost dana je klubovima, ali vidjet ćemo na samim izborima koliko će to uopće igrati ulogu s obzirom na to da je proces kandidature ostao netaknut, a on ipak prethodi konačnom glasovanju.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider