Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sporna situacija u Puli

Čudne sudačke procjene dižu tenzije: "Uskoro dolaze veliki derbiji, a kriterij je nejasan i to može biti jako opasno"

Sudačka komisija HNS-a podržala je odluku VAR suca Darija Bela s utakmice Istre i Dinama da ne intervenira kod sporne situacija uoči jedanaesterca koji je glavni sudac Zdenko Lovrić sudio za Zagrepčane...

Sudačka komisija Hrvatskog nogometnog saveza danas je objavila izvještaj u kojem se očituju od spornim situacijama iz minulog kola i procjenjuju jesu li suci bili u pravu ili pogriješili.

U pitanju kod pogotka za vodstvo Dinama na gostovanju kod Pule i spornog kontakta Arijana Ademija i Perere procjenili su kako se ne radi o, citiramo, "jasnoj i očitoj pogrešci".

Sudačka komisija HNS-a i njezin predsjednik Bruno Marić podržali su odluku VAR suca Darija Bela s utakmice Istre i Dinama.

On je procijenio da kontakt Ademija i Perere kojim je začeta akcija, u kojoj Dinamo dolazi do opravdano dosuđenog jedanaesterca, nije bio dovoljno snažan za poništavanje odluke suca Zdenka Lovrića o kaznenom udarcu.

„Incident koji prethodi odluci kaznenog udarca, izazov je koji, temeljem smjernica PNI i implementacije VAR tehnologije, ne smatramo “jasnom i očitom pogreškom“ i, sukladno navedenom, ne očekujemo intervenciju VAR sobe“, stoji u objašnjenju Sudačke komisije.

"Igrači su dobili poruku da mogu ići u meso"

Kolumnist Gol.hr-a Ivicu Medu čudi ovakva procjena sudačke komisije.

"Jer pitanje je sad što je prekršaj, a što nije, ako to nije čist prekršaj. Igrači su dobili poruku da mogu ići u meso i da sudac to neće svirati ili će svirati, samo je pitanje za koga", ističe Medo.

HNL golovi: Istra - Dinamo 1:2 (Oršić)

Što se tiče utakmice Gorice i Hajduka, te kaznenog udarca za Splićane, Sudačka komisija utvrdila je opravdanu intervenciju VAR-a zbog očiglednog igranja rukom kojom je ispravljen propust suca Pejina.

No, ostalo je nejasno iz kojeg je razloga Sudačka komisiju intervenciju VAR-a nakon koje je Osijeku dodijeljen kazneni udarac proglasila kao važnu pogrešku VAR suca i glavnog suca utakmice. Evo službenog objašnjenja.

„Neopravdana, neočekivana VAR intervencija. U ovakvim incidentima ne očekujemo upotrebu VAR tehnologije jer ista inicira neispravnu odluku suca utakmice 'kazneni udarac'“, stoji u objašnjenju.

"Nejasan kriterij diže tenzije, a veliki derbiji su na vratima"

Medo ističe:

"Tu su stvari nejasne, mislim da bi tu morali biti jasniji, decidiraniji, da malo to šire objasne, po mogućnosti pred kamerama. To bi bilo u redu jer im se može postavit potpitanje, evo, o kojima mi sad raspravljamo i vjerojatno bi to netko odgovorio, recimo Bruno Marić. Ovako to opet ostaje nedorečeno."

A u ovako napetoj borbi za naslov prvaka, nedorečenost bi se morala izbjegavati u širokom luku .

"To pričamo ne samo radi ovih situacija. Ove situacije još ne određuju prvenstvo, još je to rana faza, međutim doći će ti veliki derbiji", kaže Medo i podcrtava:

"Ali ako se ne znaju koji su kriteriji, ako se ne zna zašto je nešto suđeno, nije dobro objašnjeno, ostat će to u zraku. I naravno, tenzije će se stvoriti bez potrebe. To može biti opasno."

A to je ono što suci najviše žele izbjeći. Barem je tako rekla Sudačka komisija.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider