Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
financijska kriza u eliti

Dugovi superligaša dostižu cifre od kojih boli glava, milijarde eura u igri: "Došli su na rub"

Nakon tsunamija koji je izazvalo osnivanje, pa i brzinsko raspadanje nogometne Super lige, na pamet padaju neka logična pitanja. Poput onog kako je moguće da su se i ozbiljni poslovni ljudi poput Pereza, Anjelija ili Abramoviča toliko preračunali oko ovog projekta? Ili su ipak znali kakve ih reakcije očekuju, ali je razina panike zbog dugova tolika, da nisu više imali izbora.

Ideja Superlige kotrlja se godinama, periodično glasnije ili tiše, ali tu je. No, zašto se 12 nogometnih klubova koji pripadaju 20-torici najbogatijih, baš sada odlučilo na potez za koji su ipak mogli pretpostaviti da će naići na otpor?

"Financijska kriza koja je potaknuta ovom pandemijskom krizom. Oni su bili u velikim dugovima i prije početka krize, a ova ih je kriza gurnula na rub takoreći stečaja, da ne kažemo propasti. Ti klubovi ne mogu propasti, ali mogu otići u stečaj'', objasnio je Ivica Medo, kolumnist gol.hr-a.

A dugovi klubova su ogromni. Od 234 milijuna eura koliko je otprilike u dugu Manchester City pa do milijardu i 365 milijuna koliko je u minusu Tottenham. Barcelona bilježi dug također veći od milijarde, dok je Real Madrid na 755 milijuna.

"S prihodima od Lige prvaka umiremo do 2024."

Barcelonu samo Leo Messi s plaćom, bonusima, nagradama i porezom stoji godišnje oko 300 milijuna eura, a prihodi su joj u 2020.-oj u odnosu na godinu ranije pali za 15 posto. Bolja situacija kada su padovi prihoda u pitanju, nije puno bolja niti kod ostalih. Pogotovo kod onih koji su gradili nove stadione.

gol expired UEFA "prošvercala" kontroverznu novu Ligu prvaka: Ima sličnosti sa Superligom, dobili su žestoke kritike divider

"Real je krenuo u izgradnju stadiona, podigao je ogroman kredit. Stadion i kada se završi pitanje je hoće li se puniti, a mislili su vraćati kredit generiranjem prihoda od stadiona - hoteli, restorani i sve što uz to ide'', dodaje Medo.

Tottenham je svoj stadion platio nešto više od milijarde eura. Svi ti silni krediti kojima se klubovi koriste kako bi uspješno održavali abnormalno skupu mašineriju, počevši od plaća igrača, moraju se vraćati, a prihodi padaju...

''Danas, sa prihodima od Lige prvaka, kakvi su sada, umiremo. Sve je manje i manje publike i sve je manje novca. Svi umiremo, veliki, srednji i mali. Kažu da će novi format početi od 2024. godine. Žao mi je, ali do tada smo svi mrtvi'', rekao je Florentino Perez.

"Ovo je bio samo probni balon"

I što sada, hoće li današnjim fijaskom Super lige ta ideja iščeznuti?

gol expired Remi u žestokom derbiju kola, još je sve otvoreno: Dinamo poveo, Osijek došao do boda divider

''Mislim da je ovo bio samo probni balon jer oni su otprilike znali kako će ovo završiti. Po onome što vidim kako je Perez istupao, bili su optimistični izvana, ali iznutra su otprilike znali da će to biti jako negativne reakcije. Međutim, jednom se s tim moralo krenuti.''

Za očekivati je kako će UEFA s pobunjenicima sjesti za stol i ponovno razgovarati o financijama, no situacija ne djeluje obećavajuće. Nitko ne može znati kako će pandemija korone dalje krojiti sve sudbine pa tako i one nogometnih klubova, a nogomet je oduvijek bio ogledalo društva i tržišne ekonomije.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider