Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
lijep asist za pobjedu

Hrvat ključni akter lijepe priče: Prošle sezone borba za ostanak, ove za Europu

Caen je jedno od iznenađenja francuskog prvenstva, a za njihov uspjeh ključan je učinak Ivana Santinija.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Caen je prošle sezone vodio grčevitu borbu za ostanak do zadnjeg kola. Francuski klub čiji je ponajbolji igrač hrvatski napadač Ivan Santini stigao je do spasonosnog boda u zadnjem kolu i to golom u sudačkoj nadoknadi na gostovanju kod PSG-a.

Bio je to 37. prvenstveni bod Caena koji je ostao samo bod iznad Lorienta, kluba koji je ispao u drugu ligu nakon razigravanja s Troyesom. Ove sezone situacija je puno drugačija – nije odigrana ni trećina sezone, a Caen već ima 18 bodova, čime je stigao gotovo na pola kompletnog bodovnog učinka iz prošle sezone. Trenutno zauzimaju šesto mjesto s jednakim bodom bodova kao i peti Marseille koji (s utakmicom manje) drži poziciju koja vodi u Europsku ligu.

Caen je momčad koja prima izrazito malo golova – u 11 utakmica primili su ih tek osam, jednako kao PSG i trećeplasirani Nantes. Jedini s čvršćom obranom je Montpeiller koji je primio sedam golova.

Rijetko zabijaju, a kad zabiju uglavnom je zaslužan Santini

No, Caen je istovremeno i momčad koja jako rijetko postiže golove – postigli su ih tek osam. Manje od njih imaju samo Amiens i Lille (šest) te Metz (pet), redom klubovi s dna ljestvice.

U tako skromnom napadačkom učinku doprinos Ivana Santinija je od vitalne važnosti za Caen. Hrvatski napadač zasad je na učinku od tri gola i dvije asistencije, što znači da je izravno sudjelovao u preko pola golova Caena. Takav učinak samo je nastavak dobre forme iz prošle sezone u kojoj je Santini zabio 15 prvenstvenih golova.

Dobru formu potvrdio je i u 11. kolu francuskog nogometnog prvenstva. Caen je u subotu na domaćem terenu slavio protiv Troyesa s 1:0, a pobjednički gol zabio je Ronny Rodelin u 30. minuti na Santinijevu asistenciju. Santini je dugu loptu lijepo smirio glavom za Rodelina, koji je loptu primio prsima i topovskim udarcem pogodio suprotni kut.

Pravi izazovi ih tek čekaju

Dobrom plasmanu Caena pomogao je i povoljan ždrijeb: zasad je klub sa sjevera Francuske uglavnom igrao s protivnicima iz donjeg doma prvenstvene ljestvice. No, stara izreka kaže da se prvenstvo osvaja na malim utakmicama, a Caen je upravo tu odradio odličan posao i približio se pozicijama koje vode u Europu.

Zbog stvorene bodovne zalihe mogu opušteno ući u predstojeće utakmice u kojima trebaju potvrditi svoju pravu vrijednost. U sljedećem kolu čeka ih gostovanje u Marseilleu, nakon čega u Normandiju stiže uzdrmana Nica koja zauzima tek 16. mjesto prvenstvene ljestvice. Nakon toga čeka ih susret s Bordeauxom, izravnim konkurentom za mjesto na tablici koji trenutno zauzima osmo mjesto s dva boda manje.

Konkurencija u Francuskoj je žestoka i stanje na tablici se može vrlo brzo promijeniti u samo nekoliko kola. Caen će trebati pozitivan učinak iz spomenutih utakmica ako želi (p)ostati lijepa priča francuskog nogometa, a na tom putu računat će na učinak Ivana Santinija, najkorisnijeg igrača momčadi u dosadašnjem dijelu prvenstva.

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider