Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentirao i kaznu Livaji

Leko uoči Superkupa izrazio oduševljenje pojačanjima: "Da mi je netko rekao da će on doći u HNL..."

Superkup Dinamo - Hajduk je pred nama, igra se ove subote na Maksimiru.

Ivan Leko (Foto: Nel Pavletić/Pixsell)

Uoči puta za Zagreb, gdje će se ove subote odigrati Superkup Dinamo - Hajduk, Ivan Leko održao je na Poljudu konferenciju za medije.

Trener Hajduka na početku se osvrnuo na pet pojačanja koje su Splićani doveli u aktualnom prijelaznom roku (Zvonimir Šarlija, Leon Dajaku, Fahd Moufi, Ismael Diallo, Vadis Odjidja-Ofoe).

"Svih pet su bili potrebni, uzeli smo vrijeme, znali smo koje profile tražimo. Ja sam u ovom trenutku jako zadovoljan s njihovim dolascima. Šteta što nisu došli ranije, ali to je tako. S vremenom će se pokazati tko je pojačanje, tko je prinova, a tko je promašaj. Postoje igrači koji u nekom klubu funkcioniraju izvrsno, a onda isti igrač ode u drugi klub i ne igra."

Na pitanje hoće li netko od trojice igrača koje je Hajduk potpisao ovaj tjedan (Moufi, Diallo, Odjidja-Ofoe) startati u Superkupu, Leko je odgovorio:

"Zvone Šarlija i Leon Dajaku s nama treniraju već 20 dana i to je ogromna razlika nego kad ti netko dođe dva-tri dana prije utakmice. Dobra je energija, dobra je atmosfera."

"Vušković je ogroman talent"

Kakva je sudbina Luke Vuškovića?

"On je igrač pod ugovorom, dijete od 16 godina koje je lani puno igralo. Pod ugovorom je i tako ga i tretiramo, ogroman talent koji moramo paziti i čuvati. Sad kroz dnevnu i tjednu priču moramo vidjeti što će se izdogađati s tim transferima, ja sam ipak samo trener."

Leko je komentirao i novinarsko pitanje o nekim pričama koje Superkup doživljavaju kao nekakvu revijalnu utakmicu.

"Prvo, jako smo svi motivirani za svaki trening, svaku prijateljsku utakmicu, a kamoli za utakmicu koja donosi trofej. Svaka utakmica ti može imati ogroman utjecaj, da li pozitivan, da li negativan."

Priznao je da s nestrpljenjem iščekuje početak nove sezone, da se dobro odmorio i spreman je za rad.

"Nogomet je jako dinamičan i nakon prošle sezone imali smo par tjedana odmora da se ispušemo i napunimo za novi početak. Skoro četiri tjedna su iza nas gdje se dobro treniralo, gdje smo dali priliku pogotovo momcima s posudbe da vidimo što i kako, da možemo selektirati skupinu igrača koja je ozbiljna i koja će se natjecati na treningu i koja će ići na utakmice po pobjede. Jako smo motivirani i znatiželjni. Nitko ne zna zasad gdje smo, jer pripremne utakmice su jedno, a kad krenu službene, onda ćemo puno više znati i biti pametniji."

"Mi i Dinamo smo dva kluba u različitoj situaciji"

Jednu stvar je Leko posebno istaknuo, koja se tiče aktualnih kadrova Hajduka i Dinama.

"Mi smo dva kluba u različitoj situaciji. Mi smo mijenjali puno, puno je igrača otišlo, došlo, vratilo se. Oni dugo igraju zajedno, imaju tu stabilnost, kvalitetu, hijerarhiju i znaju sve jedan o drugome. I nas zanima kakvi smo protiv jakog suparnika na njegovom terenu."

Hajduk će biti lišen usluga svog najboljeg igrača Marka Livaje kojeg je Disciplinska komisija Hrvatskog nogometnog saveza suspendirala na jednu utakmicu zbog vrijeđanja Funcuta nakon finala Kupa.

"Šteta što nema Marka. Dobio je neku kompromisnu kaznu. Ili ga nemoj kaznit ili mu daj 10 utakmica. On je karakter, a nama je ovo prilika da vidimo koliko možemo bez našeg najboljeg igrača."

"Odjidja-Ofoe ima iza sebe fenomenalnu karijeru"

Zadovoljan zbog djelovanja kluba u ovom prijelaznom roku, Leko se posebice dotaknuo Odjidje-Ofoea.

"Da mi je netko prije dva mjeseca rekao da će Vadis doći u HNL, ja bih mu rekao da je lud. To je momak koji ima iza sebe fenomenalnu karijeru, koji je igrao Ligu prvaka, igrao puno kvalitetnih utakmica. To je jedan centralni vezni koji bi nam svojom kvalitetom trebao puno toga davati, a na nama je da ga što prije uklopimo u naš način igre."

Pobjeda u Superkupu ili prvenstvu, što bi Leko izabrao?

"Superkup."

Put do tog trofeja bit će mukotrpan jer osim suspendiranog Livaje, Splićani će biti bez još nekolicine važnih igrača.

Livaja suspendiran, nekoliko bitnih prvotimaca ozlijeđeno

"Lovre Kalinić, Josip Elez i Dino Mikanović ne konkuriraju za utakmicu, to su nam tri startera. Momčad već dugo vremena pati bez njih, a sad su se ozlijedili i Dominik Prpić i Lukas Grgić. To se događa, kad je netko ozlijeđen i ne trenira dugo pa uđe u neki trenažni proces, onda se zna dogoditi da dođe do ponovne ozljede i to se upravo dogodilo njima dvojici."

Leko je na koncu vrhunski poentirao na pitanje o tome je li ovo ta sezona u kojoj će Hajduk prekinuti 19 godina dugo čekanje na naslov prvaka.

"Pratim ja Hajduka dosta dugo i poznate su mi priče u srpnju i kolovozu svake godine, Velika Gospa i što se događa. Ovaj put bih se ostavio tih priča, idemo okrenuti priču pa ćemo vidjeti", poručio je trener Hajduka.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider