Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nokaut u Palermu

Italija u šoku: “Zlatni tandem“ sjeda na klupu Azzurra umjesto razočaranog Mancinija

Roberto Mancini mogao bi podnijeti ostavku na mjesto izbornika talijanske reprezentacije, a najveći kandidat za nasljednika je Fabio Cannavaro…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Talijani su u šoku. Sjeverna Makedonija sinoć je u Palermu golom Trajkovskog u sudačkoj nadoknadi nokautirala aktualnog europskog prvaka i otišla na megdan Portugalcima u finalu doigravanja za Svjetsko prvenstvo.

Azzurri drugi put zaredom neće ići na Mundijal, što im se nikada nije dogodilo. Za njih je to prava katastrofa. Ipak se radi o nogometnoj velesili, četverostrukim svjetskim i dvostrukim europskim prvacima.

Dan nakon poraza vrijeme je za svođenje računa. Talijani razmišljaju što napraviti. Servis je u rukama predsjednika Talijanskog nogometnog saveza Gabriela Gravine.

Njegova je namjera već sutra porazgovarati s Robertom Mancinijem kako bi utvrdio što izbornik namjerava. Pretpostavka je talijanskih medija da Gravina neće zaustavljati Mancinija ako ovaj odluči dići ruke od reprezentacije.

Mancini ima ugovor do 2026. i možda ipak odluči ostati. Čini se da otkaz nije opcija, ipak je zaslužio kredit osvajanjem Eura.

Ako Mancini odstupi, kao najveći kandidat za nasljednika spominje se Fabio Cannavaro, bivši talijanski reprezentativac koji je posljednjih godina trenersko iskustvo skupljao u Kini. 

Zlatnoj lopti iz 2006. leđa bi trebao držati njegov bivši trener i mentor Marcello Lippi. Izbornik koji je Italiju odveo do naslova svjetskog prvaka 2006. trebao bi obnašati ulogu tehničkog direktora. To su informacije Gazzette dello Sport. Lippi i Cannavaro posljednjih godina aktivno su surađivali u Kini.

Cannavaro je zamijenio Lippija prvo na klupi Guangzhoua Evergrandea, a poslije i kineske reprezentacije. Lippi je 2020. otišao u trenersku mirovinu, dok Cannavaro vratio na klupu Evergrandea i napustio je u rujnu prošle godine te je trenutačno slobodan.

Druga je mogućnost da se klupa Azzurra prepusti Carlu Ancelottiju, ako je voljan napustiti Real Madrid, a to je jako dvojbeno.

U talijanskom Savezu smatraju da bi Ancelotti možda bio najbolje rješenje jer je trener sličnog stila kao i Mancini, pa bi imali određeni kontinuitet u pogledu stila igre i započete transformacije talijanske reprezentacije nakon neuspjeha u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018.

Dolaskom Mancinija Italija je napravila potpuni zaokret u odnosu na svoj tradicionalni stil igre. Azzurri su počeli igrati znatno ofenzivnije i lepršavije, suvereno su se plasirali na Euro i naposljetku su postali europski prvaci.

Italija je pod Mancinijem upisala rekordni niz od 37. utakmica bez poraza. Prvu utakmicu izgubili su u sudaru sa Španjolcima u polufinalu Lige nacija. Gotovo tri godine bili su neporaženi.

Za razliku od kvalifikacija za SP 2018., kada je Italija igrala iznimno loše, u ovim kvalifikacijama ipak je to bilo puno bolje. Azzurri se nisu plasirali na Mundijal ponajprije zahvaljujući spletu nesretnih okolnosti. Doista su imali puno peha.

U kvalifikacijskoj skupini Italija nije izgubila niti jednu utakmicu, no na kraju je bila druga iza Švicarske, protiv koje je u obje utakmice remizirala, a Jorginho je promašio dva jedanaesterca. U drugoj utakmici talijanski veznjak nije realizirao najstrožu kaznu u 90. minuti kod rezultata 1:1. Da je pogodio, Italija bi otišla u Katar.

No ipak, Talijani su sve mogli popraviti u zadnjem kolu protiv Sjeverne Irske, trebala im je pobjeda s dovoljnom razlikom, no odigrali su loše i utakmica je završila 0:0, dok je Švicarska pobijedila Bugarsku 4:0 i s dva boda prednosti osvojila prvo mjesto u skupini, te se izravno plasirala na Svjetsko prvenstvo.

Talijani su imali novu šansu u doigravanju. U polufinalu su igrali protiv Sjeverne Makedonije i bili su veliki favoriti. Dominirali su travnjakom, imali su 62 posto posjeda lopte, uputili su čak 32 udarca prema vratima suparnika, imali su i 16 kornera, no opet nisu uspjeli zabiti.

Kako to nerijetko biva u nogometu, kazna je stigla u drugoj minuti sudačke nadoknade. Kad se podvuče crta, Talijani su ispali baš onako kako su često desetljećima prolazili dalje – Makedonci su ih izbacili na talijanski način.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider