Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
PET KOMADA U GLADBACHU

Italija tone sve dublje: "Njemačka nas je napravila budalama, ovisili smo o njihovoj milosti"

Ni manje od godinu dana nakon uspona na tron Europe, nogometna reprezentacija Italije djeluje u potpunom raspadu.

Momčad Italije u Monchengladbachu (Foto: Afp)

Pet bodova uzeli su Talijani u prve tri utakmice ovosezonske Lige nacija. Pobjeda nad Mađarskom te neodlučeni susreti protiv Engleske i Njemačke odavali su dojam kako je ostanak bez plasmana u Katar preboljen te da se Azzurri okreću budućnosti. 

Brzo je zaboravljen i raniji 0:3 poraz od Argentine, za Artemio Franchi trofej.

I onda je došlo gostovanje na Borussia Parku u Mönchengladbachu. Susret u kojem su Nijemci do 70. minute utrpali pet komada u mrežu Gianlugija Donnarumme, a onda se opustitli i dozvoli prvacima Europe da s dva pogotka poprave dojam.

Donnarumma primio pet - a bio najbolji

Kako su Talijani igrali? Puno toga će vam reći sama činjenica da je u većini medija najboljim proglašen čovjek koji je primio pet komada, Donnarumma.

"Ovog puta Talijani su ispali budale. Njemačka je potpuno dominirala. Razbijanje se zapravo niti ne vidi u krajnjem rezultatu 5:2. Njemačka nas je prvi put pobijedila u utakmici na tri boda", početak je teksta u Gazzetti.

I uistinu, Njemačka je prije ovog susreta osam puta pobjeđivala Talijane, ali samo u prijateljskim ogledima. Kad se za nešto igralo, četverostruki svjetski prvaci nikad nisu pobijedili.

Najviše kritika prema izborniku Manciniju

Kritike se nižu prema svima, ali najviše prema izborniku Robertu Manciniju, kojeg nazivaju pogubljenim. Zamjeravaju mu start s četvericom u obrambenoj liniji, promjenu na trojicu pa novo vraćanje na četiri. Nisu zanemarili niti po njima potpuno nejasno odabrane zamjene.

"U prvom poluvremenu ovisli smo o milosti Njemačke. Nitko ne zaslužuje prolaznu ocjenu osim Donnarumme. Možemo reći da su igrači umorni, ali to nije isprika. Ništa drugačije nije kod igrača Njemačke", kratki je zaključak nezadovoljstva.

Milanski Corriere Della Serra piše o Manciniju koji previše eksperimentira te improvizira i time ne daje priliku momčadi da se uigra. Pozivaju na krizno taktičko pojačanje u ovim trenucima.

"Roberto Mancini mora javnosti otkriti svoje razmišljanje o sadašnjosti i budučnosti. Izmijetio je 40 igrača i napravio neke radikalne odluke za utakmice protiv vrlo važnih protivnika. Protiv Argentine i Njemačke bio je beskoristan, primili smo osam pogodaka, a tek par puta otpucali na gol. On mora donijeti odluku, ali i mi moramo odlučiti što želimo. Akrobata koji eksperimentira ili nekoga tko se zna ponašati u vrijeme krize", glasio je početak njihovog teksta.

Najmlađa Italija godinama unazad

Zamjeraju Manciniju kombiniranje, ali i to što uslijed toga na mlade igrače pada prevelika odgovornost te oni u tome izgore.

Rimska La Republicca nazvala je utakmicu noćnom morom odmah u naslovu, ali hvale 18-godišnjeg Gnonta, koji je postao najmlađi talijanski strijelac u povijesti.

Torinska La Stampa nazvala je Ligu nacija eksprerimentom između iluzije i stvarnosti, a najveći problem vide u tome što je nakon dugo vremena za Italiju zaigrao jedan mladi sastav, a doživio takav debakl. Pitaju se koliko će to neugodno djelovati na njih.

Naravno, ne smijemo zaboraviti kako su Talijani, za razliku od većine momčadi koji su odigrali četiri utakmicu u deset dana, odigrali još jednu utakmicu više u samo tri dana više. No, problemi su se jasno vidjeli čim je prvak Europe ostao bez mjesta u Kataru. 

Na Manciniju je opak posao preokrenuti stanje stvari i vratiti ih tamo gdje su bili prije manje od godinu dana.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider