Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Pohvale za organizaciju

Istria Youth Cup 2017: Red Bull Salzburgu naslov pobjednika

Spušten je zastor na drugo izdanje Istria Youth Cupa 2017.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Drugo izdanje Istria Youth Cupa, međunarodnog nogometnog turnira za dječake do 16 godina, koji je proteklih dana na terenima Novigrada, Rovinja i Buzeta okupio neke od najrenomiranijih europskih klubova, privedeno je kraju. Najviše razloga za zadovoljstvo imaju pritom kadeti Red Bull Salzburga, koji su u finalnoj utakmici na novigradskom Laku rezultatom 4:1 nadigrali svoje vršnjake iz lisabonske Benfice i tako osvojili pobjednički pehar.

Mlade nogometne nade kluba iz Salzburga pokazale su najviše na ovom turniru. Dominirali su i jedini imaju stopostotni učinak, četiri pobjede iz isto toliko odigranih utakmica – tri u skupini, te ovu finalnu. Ukupno su pritom postigli čak 13 zgoditaka. Red Bull je, da podsjetimo, i lani bio sudionikom finala, kada je bolji bio zagrebački Dinamo. Trener Red Bulla Alexander Schmidt nakon pobjede i osvojenog turnira, prisjetio se prošlogodišnjeg izgubljenog finala.

"Vjerujem da smo svojom igrom tijekom cijelog turnira opravdali mjesto u finalu, kojeg smo izborili i lani, ali smo se tada morali zadovoljiti drugim mjestom. U današnjem finalu bio je to motiv više za moje igrače, koji su od prve minute krenuli s velikom željom da ove godine učinimo i taj korak više i osvojimo turnir", rekao je trener mladih austrijskih nogometaša.

Austrijanci su i doslovno krenuli žestoko od prve minute. Baš u skladu s marketinškom porukom njihova sponzora, „dobili su krila“ i preko Mestera zabili već u prvoj minuti susreta. Bio je to šok za Portugalce, koji su donekle povezali konce, ali su Austrijanci i dalje kontrolirali igru, stvarali prigode i na koncu u 21. minuti poveli s 2:0 zgoditkom Dedića. Novi šok za Portugalce slijedio je u 5. minuti drugog poluvremena , kada Mester zabija za 3:0. U 52. minuti Samuel zabija za 4:0, a počasni gol Benfica postiže dvije minute kasnije.

Nakon turnira trener Red Bulla bio je pun riječi hvale za domaćine: „Turnir je uistinu organiziran na najvišoj razini. Organizatori su se potrudili u svakom segmentu. Naša je momčad na turniru po drugi puta i iz svog iskustva stvarno možemo reći kako je turnir organiziran besprijekorno. Nastupiti u ovakvoj konkurenciji, u idealnim uvjetima kakve pruža Istria Youth Cup, stvarno je nešto što se može samo poželjeti, poručio je trener Red Bull Salzburga.

Prethodno su jučer odigrani i ostali susreti za konačni poredak na turniru. Momčad zagrebačkog Dinama uvjerljivim rezultatom 5:2 nadigrala je Manchester City i tako izborila treće mjesto na drugom izdanju Istria Youth Cupa. Odigrani su i susreti za sedmo i peto mjesto. U utakmici za sedmo mjesto snage su u Rovinju odmjerili minhenski Bayern i milanski Inter. Slavili su Bavarci rezultatom 2:1. U Novigradu je praška Slavia u susretu za peto mjesto s 2:1 nadigrala londonski Chelsea.

Po završetku finalnog susreta, koji je uzgred rečeno emitiran u video streamu uživo, na službenoj Facebook stranici turnira, uslijedila je dodjela nagrada najboljim pojedincima i momčadima turnira. Nagradu za najboljeg vratara Siniša Žulić, gradonačelnik Grada Buzeta, jednog od gradova domaćina utakmica turnira, uručio je Adamu Stejskalu (RB Salzburg). Bernard Musulin iz rovinjske Maistre, jednog od suorganizatora i supokrovitelja turnira, nagradu za najboljeg strijelca predao je Csabi Mesteru (RB Salzburg), koji je protivničke mreže na turniru zatresao tri puta. Najboljim igračem turnira proglašen je Quizera Famana (Benfica), koji je tijekom cijelog turnira pružio najbolju igru. Nagradu MVP-u turnira predao je Mladen Knežević iz novigradskog Aminessa, također organizatora i pokrovitelja turnira.

Pehar trećeplasiranoj momčadi zagrebačkog Dinama uručio je nakon susreta u Rovinju Dario Činić u ime Turističke zajednice Grada Rovinja. Nakon finala u Novigradu, pehare drugoplasiranoj momčadi Benfice uručila je Vesna Ferenac, direktorica novigradskog TZG-a. Pobjednički pehar igrači Red Bull Salzburga primili su iz ruku gradonačelnika Grada Novigrada-Cittanova Antea Milosa. U dodjeli nagrada i pehara asistirao je i direktor turnira Ives Čakarun, koji je – nakon što je spuštena zavjesa na ovo drugo izdanje IYC-a – imao opravdanih razloga za zadovoljstvo.

"Najvažnije nam je da je sve proteklo u najboljem redu, da su momčadi zadovoljne tretmanom, smještajem, utakmicama i turnirom u cjelini. Svih ovih dana maksimalno smo se trudili biti im na usluzi, ovoga puta na ruku nam je išlo i lijepo sunčano vrijeme, pa smo sve uspjeli riješiti na obostrano zadovoljstvo. Za to zahvale treba uputiti i malom ali vrlo angažiranom timu koji je operativno realizirao ovu reprezentativnu smotru mladih nogometnih talenata", poručio je Čakarun, dodajući:

„Renome ekipa koje smo ponovo uspjeli okupiti, na drugom izdanju Istria Youth Cupa, dao je ovom turniru na dodatnom značaju i atraktivnost. No, bila je to za nas i velika obaveza, kao i veliki izazov, da pripremom i realizacijom turnira budemo na razini njegovih sudionika. Povratne informacije svih momčadi više su nego pozitivne, svi nam već poručuju kako se nadaju da će za njih biti mjesta i na trećem izdanju IYC-a, ali i kako će se potruditi da se dobar glas o turniru proširi u elitnom nogometnom svijetu starog kontinenta. To nam je najveća nagrada za sav dosad uloženi trud i ostale resurse, ali i motiv da u idućem izdanju turnira budemo još bolji i uspješniji.“


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider