Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Legenda o legendama

Istina o najvećoj Ćirinoj pogrešci: "Pisali su da sam budala, da sam darovao Robija Zvezdi, ali sve su obavili iza mojih leđa"

Poznata anegdota koja je zauvijek spojila karijere Miroslava Blaževića i Roberta Prosinečkog ušla je u navijačku legendu. Ovo je prava istina.

Prosinečki i Blažević (Foto: Neja Markičević/Cropix)

U srijedu rano jutros napustio nas je legendarni Ćiro Blažević, trener svih trenera izgubio je bitku s teškom bolesti samo dan uoči svog 88. rođendana i rastužio brojne nogometne navijače. Za njim će ostati brojni sportski uspjesi, ali i uspomena na temperament koji je bio jednako legendaran kao njegovo ime.

Taj je temperament je uvelike pomogao stvaranju legende o njemu, a ispisao je vjerojatno nekoliko redaka i u njegovoj priči s Robertom Prosinečkim. Naime, to će ime stajati upisano u Ćirinoj slavnoj biografiji kao njegova najveća pogreška.

Ćiro Blažević Kako je Ćiro dobio nadimak - Ćiro: Sve je počelo kad je imao samo pet godina divider

Postane li igrač, pojest ću diplomu

Ona ga je pratila još od konca osamdesetih godina, naime Prosinečki je tad bio talentirani klinac koji je iz Njemačke stigao u Dinamo, međutim kad je trebao zaigrati za prvu momčad, došlo je do komplikacija i Ćiro ga je spakirao za Beograd slavnom rečenicom.

"Postane li Prosinečki igrač, pojest ću svoju trenersku diplomu“, opalio je tad slavodobitno.

Miroslav Blažević Stigla tužna vijest: Umro Miroslav Ćiro Blažević divider

Robijevu priču, vjerujemo, mnogi znate, otišao je u Crvenu zvezdu, Crveno-bijeli su ga uzeli poslije jednog treninga i s njim u momčadi postali prvaci Europe, a golobradi Žuti protiv Marseillea u Bariju je opalio najteži – prvi penal u tom raspucavanju u finalu.

Kasnije ušao u elitno društvo nogometaša koji su u karijeri nosili dresove Real Madrida i Barcelone pa se može slobodno konstatirati kako je doista postao igrač, međutim Ćiro svoje obećanje nije ispunio.

Miroslav Ćiro Blažević Nogometni svijet oprašta se od Ćire, procurio podatak koji malo tko zna divider

Ćiro nedavno otkrio što se dogodilo

Ta je priča ušla u navijački folklor na ovim prostorima, ali prije nekoliko godina Ćiro je odlučio riješiti slavnu misteriju i objasniti što se doista dogodilo:

"Novinari su pisali 'Ćiro je budala' koja ne bi prepoznala talent da ga pogodi u glavu. Naravno da sam prepoznao njegov talent. Igrali smo protiv Želje u Zagrebu po potpisu ugovora s njim, a on je igrao i dao gol. Bio sam potpuno miran da će ostati s nama“, započeo je Ćiro u jednom intervjuu pa otkrio svoju stranu priče.

Miroslav Ćiro Blažević Mediji iz susjedstva emotivno se opraštaju od Ćire: "Legenda, trener svih trenera" divider

"Vrijeme je da se sazna istina, bila je sakrivena 34 godine. Ante Pavlović je poništio taj ugovor s objašnjenjem kako nije potpisan u prostorijama Saveza. Kako ćete na ulici potpisati, rekao je tad. Iskreno, nisam znao što se dogodilo i tako je Prosinečki otišao u Zvezdu.“

"To je istina, sve drugo su laži. Prosinečki i ja se ljubimo, grlimo i volimo svaki put kad se vidimo, samo čekam kad će reći istinu. Dosta mi je priča kako je Ćiro darovao Zvezdi Prosinečkog. Nije istina, Robi je bio dijete, njega je vodio otac u društvu s Pavlovićem koji je imao veze u Zvezdi, bio je glavni tajnik FSJ-a i obećao im je kako će sve srediti iza mojih leđa. Bio sam suviše administrativno naivan, nisam znao da je u stanju poništiti što sam potpisao", rekao je prije godinu dana Blažević.

Ako je išta i bilo, davno su to riješili jer ih se posljednjih godina Ćirina života često moglo susresti zajedno u centru hrvatske metropole.

"Pitali su me u Louvreu – mogu li im ustupiti ovu fotografiju, ali sam im rekao – ne dam“, objavio je nedavno Ćiro uz fotografiju s Žutim.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider