Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Zrno po zrno

Ima nade za hrvatski koeficijent: U novu sezonu krenuli smo odlično i preskočili Šveđane

Iza nas je izrazito uspješan tjedan hrvatskih nogometnih klubova u europskim natjecanjima.

Opus Arena (Foto: Dubravka Petrić/Pixsell)

Tri utakmice - tri pobjede hrvatskih klubova u UEFA-inim natjecanjima ovog tjedna.

Europska sezona nije mogla bolje početi za Hrvatsku, odnosno za HNL, koji se zahvaljujući ovotjednim trijumfima Dinama, Osijeka i Rijeke te posrtajima švedskih predstavnika vratio među 20 najjačih liga u Europi.

Nije puno, ali čovjeka veseli, naročito nakon svih onih gorkih pilula u proteklim godinama, kada su naši klubovi ispadali od kojekakvih nogometnih liliputanaca, na nevjerojatne načine.

I to je nešto: HNL se vratio među TOP 20 liga u Europi

Svaka od ovih pobjeda Dinama, Osijeka i Rijeke donijela je nacionalnom koeficijentu po 0.250 bodova, ukupno 0.750. Pobjeda u kvalifikacijama vrijedi jedan bod (1.000) što se onda prilikom obračuna za nacionalni koeficijent dijeli s onim brojem koliko imate predstavnika u tekućoj sezoni, a Hrvatska ih ima četiri (Hajduk se uključuje u trećem pretkolu Konferencijske lige). S ovotjednih 0.750, hrvatski koeficijent skočio je na 20.400 čime smo preskočili Švedsku, koja je ostala na 20.250.

Šveđani su ovaj tjedan doživjeli pravu havariju. Prvo je njihov prvak Hacken na gostovanju kod Klaksvika, prvaka Farskih Otoka, odigrao tek neriješeno, a onda im se potpuna katastrofa dogodila ovog četvrtka kada su sva tri njihova predstavnika (Djurgarden, Kalmar, Hammarby) doživjela poraze u prvim utakmicama drugog pretkola Konferencijske lige.

Iduća meta - Grci

Trenutačno smo na 20. mjestu, ispred nas je Grčka, čiji je nacionalni koeficijent 20.525 i s kojom bi uskoro moglo biti izravne borbe. Naime, u trećem pretkolu Lige prvaka Dinamo će igrati protiv njihova prvaka, atenskog AEK-a, dok u trećem pretkolu Konferencijske lige ždrijeb vodi Hajduk na pobjednika dvoboja između grčkog PAOK-a i izraelskog Beitara. Prođe li PAOK, imat ćemo dvostruki hrvatsko-grčki obračun.

Koliko će Hrvatska imati klubova u grupnoj fazi europskih natjecanja ove jeseni?

Ukupno glasova:

Što se tiče ostalih država koje su na ovoj ljestvici bolje plasirane, one imaju opipljiviju prednost i bit će potrebni respektabilni rezultati naših predstavnika kako bi se ulovilo Češku (22.675), Dansku (23.450), Izrael (23.500), Norvešku (24.000), Ukrajinu (24.900) i ostale.

Za početak, neka u idućem tjednu uslijedi nova bodovna berba. Rijeka bi trebala imati najlakši posao na domaćem terenu protiv Dukagjinija, Dinamov rezultat u Kazahstanu ovisit će ponajprije o želji i motivaciji Modrih, koji su već u prvom susretu praktički osigurali prolaz, dok Osijek čeka neugodan ispit u Mađarskoj protiv ZTE-a, kojem odlaze u goste s primarnom mišlju kako proći dalje. Uspiju li pritom proći dalje uz još jednu pobjedu, bio bi to bingo za nacionalni koeficijent.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider