Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kriza na Camp Nouu

Messi otvara šampanjac: Prijelomna točka u povijesti Barce, ovo se nikad nije dogodilo

Predsjednik Barcelone Josep Maria Bartomeu nalazi se u teškoj situaciji. Lako je moguće da podnese ostavku…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Tek treći put u povijesti Barcelone provest će se referendum o povjerenju predsjedniku i upravi katalonskog kluba, a tek prvi put moglo bi se dogoditi da predsjednik bude smijenjen na taj način.

Naravno, ako Jose Maria Bartomeu ne odluči sam odstupiti prije glasovanja sociosa Barcelone, što je sasvim moguća solucija. 

Oporba je prikupila nešto više od 20 tisuća potpisa, a u postupku potvrđivanja potpisa zaključeno je da je validno njih 18.090, što je više nego dovoljno.

Referendum o povjerenju predsjedniku Barce

Za pokretanje referenduma bilo je potrebno prikupiti 16.521 potpis, a da bi se predsjednik smijenio mora postojati potpora najmanje dvije trećine izašlih sociosa. Izlaznost mora biti veća od 10 posto ukupnog broja članova kluba s pravom glasa. Trenutačno je takvih 140 tisuća.

Prema statutu katalonskog kluba, referendum mora biti proveden u roku od 10 do 20 radnih dana od službene potvrde validnosti prikupljenih potpisa.

gol expired Važna pobjeda Vatrenih protiv Švedske u Ligi nacija: Kramarić ušao i donio pobjedu! divider

Kako rekosmo, do sada su bila samo dva takva referenduma u cijeloj povijesti Barcelone i oba su završila s neuspjehom. Hoće li Bartomeu biti prvi predsjednik Barcelone koji će biti smijenjen na taj način?

Sudeći prema raspoloženju navijača, odnosu sa svlačionicom i glavnim zvijezdama, posebice s Lionelom Messijem, Bartomeu je u jako teškoj situaciji.

Puno toga se nakupilo

Već tamo početkom godine Camp Nouom su se vijorili bijeli rupčići. Zna se što to znači. Sukobi su dugo kuhali u utrobi katalonskog ponosa, još tamo od havarije na Anfieldu, a sve je počelo izlaziti na vidjelo u javnost krajem prošle godine, da bi eksplodiralo početkom ove godine.

Barcu je pogađao skandal za skandalom, kulminiralo je aferom oko difamiranja glavnih igrača od strane uprave na društvenim mrežama. Procurilo je da su čelnici Barce angažirali PR agenciju koja je na društvenim mrežama peglala imidž upravi i kritizirala igrače.

Kako će proći Hrvatska u Švicarskoj?

Ukupno glasova:

Tu je prvi put došlo do otvorenog sukoba između Bartomeua i Messija, koji je reagirao u ime svlačionice i žestoko prozvao čelnike Barce. Bartomeu je spasila koronakriza jer da se nastavilo igrati pred gledateljima, teško bi izdržao pritisak. Nadao se da će Barca osvojiti prvenstvo ili Ligu prvaka, ili čak oboje, pa da će na taj način preživjeti. Planovi su mu propali u duboku provaliju.

Barca nije obranila naslov prvaka, a u Ligi prvaka je doživjela još teži debakl protiv Bayerna. U međuvremenu je doveden novi trener i buknula je afera oko Messijeva (ne)odlaska iz Barce. Naravno da je sve to dalo krila oporbi koja je žestoko navalila na predsjednika Barcelone.

Bartomeu pred ostavkom

Oporba je tražila izvanredne izbore, a Bartomeu je to hladno odbio. Zakazao je izbore tek za ožujak iduće godine. Oporba je uzvratila prikupljanjem potpisa za provedbu referenduma o povjerenju. Bartomeu se nadao da neće uspjeti prikupiti dovoljan broj potpisa. Nije to mala brojka ni u normalnim vremenima, teško se ispunjava, a kamoli u trenutačnoj situaciji. Oporba je ipak uspjela. To govori koliki je animozitet navijača i socisa prema Bartomeuu.

Najangažiraniji je bio Jordi Farre, promotor i član odbora za provedbu referenduma.

gol expired Hrvatski vaterpolist rođen u Rijeci odlučio igrati za Srbiju divider

„Cilj je ispunjen, skupili smo potpisa i više nego je bilo potrebni“, slavodobitno je danas objavio i odmah iznio prognozu.

„Mislim da do referenduma neće ni doći. Bartomeu i njegovu ljudi sami će odstupiti. Svjesni su da nema smisla. Kad to naprave, potrebno je što prije raspisati izbore.“

Vidjet ćemo što će Bartomeu napraviti. Možda se odluči boriti do kraja. Treba imati na pameti da ga se smijeniti može samo dvotrećinskom većinom. Još prije nekoliko dana spekuliralo se kako dobar dio čelnika smatra da trebaju sami odstupiti kako bi se poštedjeli sramote. Bartomeu je pokazao da mu je obraz tvrd poput poplate vojničkih čizmi te da je spreman na sve moguće akrobacije.

Messiju svanulo

Nije teško zaključiti na čijoj je strani Messi. Argentinac otvara šampanjac. Mnogi su njegovu akciju oko traženja odlaska protumačili kao dodatni pritisak na Bartomeua. Na taj način još je više uzdrmao ionako uzdrmanog predsjednika.

Argentinac je jako dobro znao da je referendum moguć pa je možda odlučio pripomoći da se proces smjene ubrza. Ako Bartomeu ode, postoji puno veća šansa da Messi ostane u Barci. Sociosi to je jako dobro znaju. To je još jedna otežavajuća okolnost za trenutačnog predsjednika.

Sve govori da su Bartomeuovi dani odbrojeni, pa ne čudi pesimizam njegovih najbližih suradnika. Bartomeu ima previše neprijatelja, nakupilo se puno problema, afera i sportskih neuspjeha da bi se nekako ispetljao iz ove situacije. No, treba pričekati, obrati su u nogometu i politici uvijek mogući. U svakom slučaju, ovo bi mogla biti prijelomna točka u povijesti Barcelone.

Švicarska ozbiljan suparnik Vatrenima

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider