Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
čekaju 32 godine

Porsnuli njemački velikan se vraća: Čeka ih "pakao", bore se za veliki trofej i povratak u elitu

Nekoć slavni klub koji je spao na niske grane blizu je povratka među elitu, ali i senzacionalnog finala Kupa.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Čuveni sat na Volksparkstadionu prošle je sezone napokon resetiran na nulu – HSV je prvi put u povijesti, 55 godina nakon osnivanja Bundeslige, ispao u ''cvajtu''. U sezonama koje su prethodile relegaciji, HSV je nekoliko puta gotovo nevjerojatno, filmski izbjegao ispadanje, ali na kraju ih je ipak snašla sudbina dinosaura.

Slavni njemački klub nosi nadimak upravo po golemim izumrlim gmazovima; nekoć je simbolizirao njihovu starost od čak 131 godine i dugovječnost među elitom, ali u novije vrijeme dobio je simboliku kakvu nisu priželjkivali – konkurenti su se bolje prilagodili novim uvjetima, evoluirali i preživjeli, dok je klub iz Hamburga ostao (pre)velik, spor i neefikasan.

Međutim, HSV je u prvoj drugoligaškoj sezoni doživio svojevrsnu renesansu, a u finiš sezone ulaze boreći se za dva velika ostvarenja.

Užareni polufinalni okršaj stare aristokracije i novih bogataša

Jedno je njemački Kup, u kojem je momčad dogurala do polufinala protiv RB Leipziga. Bit će to susret stare i nove sile njemačkog nogometa, okršaj tradicionalnog velikana i novog, takozvanog ''plastičnog'' teškaša.

Susret je na rasporedu u utorak od 20:45 na Volksparkstadionu i nema sumnje da će atmosfera biti užarena; pored toga što navijači HSV-a nakon dugo vremena imaju razloga za veselje, u goste im dolazi najomraženiji njemački klub.

Priča o Leipzigu već je dobro poznata; ovaj klub je, mora se priznati, vješto zaobišao pravila njemačke Bundeslige, ali je usput navukao na sebe bijes navijača diljem Njemačke, koji u usponu kluba pod sponzorstvom Red Bulla vide direktan udarac na svoju nogometnu tradiciju.

Ipak, na terenu ne igraju povijest i tradicija, pa je Leipzig veliki favorit u ovom susretu. Međutim, ne igra ni novac uvijek presudnu ulogu – ne kaže se bez razloga ''nismo ista liga, ali srest ćemo se u kupu'' – pa se HSV ima pravo nadati pobjedi u jednoj utakmici i prolasku u finale.

U drugom polufinalu dan kasnije Werder će ugostiti Bayern. Sam prolazak u finale bio bi velika stvar za HSV čak i prije krize koja ih je snašla; DFB Pokal osvojili su triput, ali posljednji put još 1987., što im je ujedno bilo i zadnje finale.

Borba za finale, pa pakleni raspored u utrci za povratkom u Bundesligu

A nakon polufinala Kupa, već za vikend čekaju ih novi izazovi u 2. Bundesligi. HSV četiri kola prije kraja drži drugu poziciju koja vodi izravno u elitu, ali pred njima su okršaji s direktnim suparnicima.

U nedjelju gostuju kod Union Berlina, trenutno četvrte momčadi ljestvice koja kasni tri boda za HSV-om. U predzadnjem kolu na raspored je novo teško gostovanje: putuju kod trećeplasiranog Paderborna, koji trenutno zaostaje dva boda i drži poziciju koja vodi u doigravanje za elitu. HSV je u četvrtfinalu Kupa izbacio upravo Paderborn pobjedom 2:0 u gostima.

Između ta dva susreta i u zadnjem kolu imaju nešto lakše zadatke, ali samo na papiru – stižu im Ingolstadt pa Duisburg, klubovi koji se grčevito bore za ostanak i napravit će sve da otkinu pokoji bod.

Vodeći Köln je sa šest bodova prednosti jednom nogom u Bundesligi, a četiri kluba – osim HSV-a i spomenutih, tu je i Heidenheim – smjestila su se u samo četiri boda. Vidjet ćemo mogu li Dinosauri preživjeti ovaj težak raspored i uzeti barem jednu od dvije velike nagrade. U Kupu su već premašili očekivanja, ali u ligi ih čeka paklenih i napetih mjesec dana.

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider