Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Klub 100 milijunaša

Hrvatski velikani lideri regije: Dinamo bolji od Barce, Hajduk ispred Partizana, a Zvezde nema

Međunarodni institut za sportske studije (CIES) napravio je zanimljivu analizu…

Dinamo i Hajduk u klubu 100 milijunaša (Foto: Ante Cizmic / Ivana Nobilo / CROPIX)

Klupske akademije već odavno nisu bitne u radu nogometnih klubova samo zbog vlastite seniorske momčadi. Dakako da je i dalje najvažnije da proizvode dovoljan broj domaćih igrača i da na taj način popunjavaju prvu momčad, ali čak i najvećim klubovima, a pogotovo osrednjim, podjednako je važno koliko su zaradili na igračima koje su odgojili u svojim inkubatorima.

Oleksij Kaščuk Ukrajinci: Polufinalist Konferencijske lige želi dovesti veliku Hajdukovu želju divider

Međunarodni institut za sportske studije (CIES) napravio je zanimljivu analizu. Prezentirao je 100 najboljih klubova u posljednjih deset godina po prohodima od prodaje igrača odgojenih, pa makar i djelomično, u vlastitim akademijama. Uvjet je da su igrači proveli najmanje tri godine u nekom klubu u razdoblju od 15 do 21 godine života.

Benfica najviše zaradila

Portugalska Benfica na prvom je mjestu s prihodom od 516 milijuna eura, a od toga su Orlovi čak dvije trećine zaradili u zadnjih pet godina.

Ajax (376 milijuna eura) i Olympique Lyonnais (370 milijuna eura) kompletiraju postolje. Kao i u slučaju Benfice, većina prihoda Ajaxa od transfera igrača iz njegove akademije ostvarena je u posljednjih pet godina (66%). Unatoč inflaciji transfernih cijena, ovaj postotak je puno niži u slučaju Lyona (50%).

Cristiano Ronaldo i Georgina Rodriguez (Foto: AFP) Kako je Ronaldo zakucao Staru damu: Bivši šef Juventusa sve priznao i hvali se poslom u Interu divider

Možda je pomalo iznenađujuće da je Real Madrid, tradicionalno najveći ili ponajveći kupac, četvrti sa 364 milijuna, što pokazuje da je La Fabrica dobro radila posljednjih deset godina.

Barcelona je, primjerice, osjetno lošija, tek je na 22. mjestu, a jedno mjesto ispred nje plasirao se hrvatski prvak – zagrebački Dinamo. Modri su u posljednjih deset godina prodali 25 igrača i uprihodili 193, a Barcelona 189 milijuna eura.

Dinamo ispred Barcelone, Arsenala, Man Utd-a, Bayerna...

Dinamo je u zadnjih deset godina najviše zaradio između 2019. i 2023. – 63 posto od spomenutog ukupnog iznosa. Neposredno iza Dinama plasirali su se velikani poput Arsenala, Atletica, Manchester Uniteda i Borussije Dortmund, a daleko od Zagrepčana su Inter, Roma, Feyenoord, Šahtar, Bayern i mnogi drugi poznati klubovi.

Momčad Dinama Dinamo čeka najveći izazov: Velika mlada nada odlazi, novi Japanac pod upitnikom divider

U prvih deset su i tri engleska kluba (Chelsea, Tottenham i Manchester City), još jedan portugalski klub - Sporting, dok je Monaco jedini francuski predstavnik u elitnom krugu, a Atalanta talijanski. RB Salzburg je 11., a najbolje plasirani njemački klub je Bayer Leverkusen na 17. mjestu.

Hajduk uz Dinamo jedini hrvatski klub u prvih 100

U prvih 100 još je samo jedan hrvatski kluba, a to je Hajduk. Splićani su na 85. mjestu sa 62 milijuna eura, a prodali su 19 igrača. Kao i Modri, i Bijeli su najviše zaradili od 2019. do 2023. – 53 posto.
Jedini klub s područja bivše države koji se još našao u prvih 100 jest beogradski Partizan. Crno-bijeli su na 96. mjestu s 55 milijuna eura.

Dakle, Dinamo je u zadnjih deset godina zaradio gotovo pet puta više na prodaji igrača u razdoblju koje smo naveli. To se vidi i na rezultatima, Dinamo je daleko uspješniji od Hajduka u zadnjih deset godina, ali priča se može i okrenuti. Netko bi možda mogao upitati: je li se moralo baš sve potrošiti i gdje su nestali novci? 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider