Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Francuzi će igrati i za Vatrene

Hrvatska u velikoj bitki za Final Four Lige nacija: Vatreni u rujnu imaju sve u svojim rukama

Puno je mogućih kombinacija za jesensku završnicu grupne faze treće sezone Lige nacija.

Luka Modrić i Vatreni (Foto: Afp)

Nakon velikih i moramo ih ipak nazvati neočekivanih trijumfa na Parkenu i posebno onog na Saint Denisu, Hrvatska će posljednje dvije utakmice grupne faze treće sezone Lige nacija dočekati u sjajnom raspoloženju, ali i u još boljoj poziciji.

Naime, nakon ovih pobjede prilika za osvojiti vrlo jaku skupinu je ispred nas. A osvajanje skupine vrijedno je nastupa na "Final 4" turniru treće sezone. A to je ipak jedan dio natjecanja koji svi shvate puno ozbiljnije nego na samom početku, kad većinom slušamo nezadovoljstvo formatom i brojem utakmica.

U situaciji smo da možemo ovisiti samo o sebi

Hrvatska je već jednom imala tu šansu i čak smo bili na korak od finalnog turnira. Bilo je to u prvoj sezoni, kad nas je dramatična pobjeda protiv Španjolske dovela do toga da pobjedom na Wembleyu možemo osvojiti skupinu. Poveli smo, imali smo veliku priliku preko Brozovića to povećati, ali nismo uspjeli, a onda su se ukazali Jesse Lingaard i Harry Kane.

Francuska - Hrvatska sažeci

Ono što je u ovom slučaju najvažnije je da ovisimo o sebi samima. Iako Danska ima u ovom trenutku dva boda više, sam pogled na raspored daje nam do znanja da bi Hrvatska na kladiocama trebala biti favorit za odlazak na završni turnir.

22. rujna Hrvatska će dočekati Dansku u Zagrebu, dok Francuska igra kod kuće protiv Austrije, a tri dana kasnije Vatreni odlaze u Austriju, dok Danci na Parkenu igraju protiv svjetskih prvaka.

Prvo mjesto realno je i s četiri osvojena boda

Odmah je jasno kako pobjeda nad Danskom dovodi Hrvatsku na prvo mjesto, što bi značilo kako i druga pobjeda osigurava tron. No, čak i s četiri boda možemo realno biti prvi.

Didier Deschamps Francuski mediji u šoku nakon poraza od Hrvatske: Hvale Modrića i strahuju od ispadanja divider

I to bilo koja, odnosno bilo gdje osvojena, u slučaju da Danska ne dođe do pobjede protiv reprezentacije Francuske, koja će svakako na Parken (ili eventualno drugi danski stadion) doći s imperativom.

Naime, Pijetlovi nikako prije posljednje utakmice ne mogu osigurati ostanak, neovisno o tome kako će odigrati prije toga protiv Austrije. Čak i ako pobijede u prvom susretu, bod kod Danske uz pobjedu Austrije protiv Hrvatske bi ih poslao u ligu B. Tako da će Francuzi igrati za sebe, ali indirektno u potpunosti i za Hrvatsku.

Prvi možemo biti i s tri boda, ali to bi morala biti ona protiv Danske. U tom slučaju Danci moraju izgubiti i od Francuske, dok Austrija ne bi smjela u prvom susretu savladati Francuze.

Jedan bod osigurava ostanak

Ipak, postoji i druga strana, a to je ona da Hrvatska isto tako nije osigurala ostanak u elitnoj skupini. No, već jedan osvojeni bod to osigurava neovisno o ostalim rezultatima.

Luka Modrić VIDEO Modrić posebnu poruku uputio obrani, ali prije toga poručio: ''Ovo je nehumano'' divider

Zapravo, ispasti se može samo na jedan način. To bi bila dva poraza, uz pobjedu Francuske protiv Austrije. Kako je ovaj posljednji ishod itekako realan, zapravo najvjerojatniji, morat ćemo u svoje dvije utakmice biti itekako ozbiljni da se ne bi dogodilo ono najgore.

Možda ove godine nemamo ljetno ludilo, no u 2023. je ono moguće

Mnogima je žao što ovog ljeta nema velikog natjecanja, nego će se ono dogoditi u zimu, pa je upitno kako će izgledati velika zajednička gledanja na trgovima. Svakako znamo da neovisno o rezultatima neće biti ludila kakvo viđamo kad se prvenstva odvijaju u svojim standardnim ranoljetnim terminima.

Može li Hrvatska osvojiti prvo mjesto u Ligi nacija?

Ukupno glasova:

No, tko zna, možda dobijemo ljetno ludilo 2023., budući da je to sad itekako realno. Naime, finalni turnir Lige nacija igra se u lipnju iduće godine. 14. i 15. lipnja polufinala, a 18. lipnja finale.

Za domaćina će biti odabran jedan od sudionika finala. Može li to biti Hrvatska? Nemojmo toliko maštati, idemo prvo pokušati taj Final 4 izboriti.

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider