Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Senzacionalni su

Hit sezone gurnuo HNL jedno mjesto niže: Hrvatska trenutno tek 19. u Europi!

Na UEFA-inoj ljestvici nacionalnih koeficijenata Hrvatska je od ovog četvrtka na 19. mjestu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Pobjedom svog prvaka Bodo Glimta protiv Rome u prvoj utakmici četvrtfinala Konferencijske lige Norveška je prestigla Hrvatsku na UEFA-inoj ljestvici nacionalnih koeficijenata i trenutno se nalazi na 17. mjestu.

Do ovog četvrtka Hrvatska odnosno HNL se nalazio na 18. poziciji, iza Danske, a sad su Norvežani pretekli i nas i Dance zahvaljujući novom čudesnom rezultatu svog najboljeg kluba.

Nakon što je Bodo Glimt sa 6:1 demolirao Romu u skupini ovog natjecanja, ždrijeb ih je ponovno spojio u četvrtfinalu, a Rimljani se ponovno nisu dobro proveli na sjeveru Europe. Vodila je momčad Josea Mourinha, ali domaćini su izveli preokret i s prednošću odlaze na uzvrat u Vječni grad.

Osim što je ovo veliki uspjeh za Bodo Glimt, Norveška se primaknula onoj famoznoj 15. poziciji UEFA-ine ljestvice nacionalnih koeficijenata koja donosi dva kluba u kvalifikacijama Lige prvaka. Norveški koeficijent trenutno je 27.250 dok Grčka, koja drži 15. mjesto, ima 28.200. Između njih na 16. mjestu je Češka (nacionalni koeficijent 27.800) koja također ima još jedan klub u Europi, prašku Slaviju koja je u prvoj utakmici četvrtfinala Konferencijske lige odigrala 3:3 kod Feyenoorda i u uzvratu će kod kuće imati priliku plasirati se u polufinale.

Jedna od te tri države imat će u ljeto 2023. ukupno pet klubova u europskim natjecanjima, od čega će dva igrati u kvalifikacijama Lige prvaka, jedan u kvalifikacijama Europske lige te još dva u kvalifikacijama Konferencijske lige.

Ulog je ogroman i prava je šteta što se HNL neće moći umiješati u tu priču. Novu priliku naši klubovi će imati ovog ljeta i ako se dogodi da barem dva naša predstavnika uspiju izboriti skupine nekog natjecanja, onda će uvelike porasti šanse u toj misiji osvajanja 15. mjesta, što bi onda dovelo do toga da bi u ljeto 2024. doslovno pola Prve HNL išlo u Europu.

 

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider