Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Vatreni nenositelji?

Ako Hrvatska i osigura drugo mjesto, u play-offu je može čekati – ''pakao''

Hrvatsku nogometnu reprezentaciju čeka odlučujuća utakmica za odlazak na SP 2018. u Rusiju, a pobjedom u Ukrajini Hrvatska bi sigurno bila među osam reprezentacija u dodatnim kvalifikacijama.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ako Hrvatska ne izgubi u Ukrajini, osvojit će minimalno drugo mjesto u svojoj skupini. Prvog mjesta može se dočepati jedino ako Island kod kuće ne pobijedi Kosovo, no u to je teško vjerovati. Međutim, ni drugo mjesto ne garantira dodatne kvalifikacije. Pogotovo ako Hrvatska ne uzme tri boda u Kijevu.

U tom slučaju Hrvatska bi lako mogla završiti kvalifikacije kao najgora drugoplasirana reprezentacija. Scenarij po kojem bi izbjegla takvu sudbinu jest da Wales i Republika Irska odigraju neodlučeno s manjim brojem golova od Hrvatske i Ukrajine. Postoji i kombinacija da Grčka bude lošija, ali onda bi morala ''kiksati'' kod kuće protiv Gibraltara, koji je bez osvojenog boda u kvalifikacijama.

Ako Hrvatska prođe u dodatne kvalifikacije, a što se nadamo, onda će postati važan poredak na FIFA-inoj ljestvici koji će odrediti četiri nositelja i nenositelja u tim kvalifikacijama.

Prema sadašnjem stanju na FIFA-inu renkingu koji se osvježava sredinom svakog mjeseca, Hrvatska je trenutno 20. reprezentacija svijeta i posljednja među nositeljima u trenutačnom raspletu situacije. No, Hrvatskoj za vratom opasno puše Švedska (osam bodova razlike) koja također mora odraditi još jendu utakmicu.

Švedska u posljednjem kolu, u utorak navečer, gostuje kod Nizozemske. Šveđanima je za potvrdu drugog mjesta dovoljan remi ili poraz manji od sedam golova razlike, a takav rasplet poprilično je izgledan. Međutim, Šveđani su isto tako svjesni da bi im eventualna pobjeda u Nizozemskoj donijela skok na FIFA-inoj ljestvici i slabijeg protivnika u play-offu.

Takav rasplet Hrvatskoj bi za protivnika u dodatnim kvalifikacijama donio nekoga poput Portugala, Italije, Danske ili Švedske. Ponavljamo, to je samo u slučaju da Hrvatska bez pobjede u Kijevu ne bude najgora druga i da Švedska dođe do pobjede protiv Nizozemske.

Trenutni poredak drugoplasiranih reprezentacija na FIFA-inoj ljestvici:

Portugal – 3.
Italija – 16.
Danska – 17.
Hrvatska - 20.
Švedska - 21.
Sjeverna Irska – 23.
Slovačka – 24.
Grčka – 49.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider