Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Da toga nije bilo...

Sjećate li se? Na stadionu na kojem danas igra Hrvatska je zabila jedan naoko običan, a zapravo super bitan gol

Današnji suparnik nije Danska nego Španjolska, ali poprište odigravanja je isto: stadion Parken.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Stadion Parken, na kojem će danas snage odmjeriti Hrvatska i Španjolska u sklopu osmine finala Europskog prvenstva, svojedobno je bio poprište jedne utakmice koja je, sa svojim ishodom i ponajprije jedinim pogotkom kojeg su Vatreni postigli, imala značajne reperkusije na cjelokupni hrvatski nogomet.

Datum je bio 10. rujna 1997., a suparnik Hrvatske bila je Danska. Sedmo, pretposljednje kolo kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 1998. godine. Uoči utakmice na vrhu skupine bili su Danci s 13 bodova koliko je imala i drugoplasirana Grčka, dok je naša reprezentacija bila na trećem mjestu s 12.

Meč-loptu koju su imali i koja je značila da će u slučaju trijumfa nad Vatrenima imati osigurano barem drugo mjesto koje je vodilo u dodatne kvalifikacije, Danci su i iskoristili. Pregazili su izabranike Ćire Blaževića, u 40. minuti bilo je već 3:0 na krilima legendarne braće Laudrup.

Hrvatski navijači VIDEO iz Kopenhagena: Velika povorka Hrvata, Blanka Vlašić vodila navijanje, Danci gledali u čudu divider

Međutim, grogirana Hrvatska uspjela je prije odlaska na odmor smanjiti zaostatak, u 44. minuti je poentirao Davor Šuker i taj se pogodak kasnije pokazao superbitnim (rezultat se nije mijenjao do kraja, završilo je 3:1).

Srećom, završilo je 3:1, a ne 3:0

Danci jesu bili pobjegli Hrvatskoj na nedostižna četiri boda, ali zbog tog pogotka kojeg su primili, otputovali su u Grčku s gol-razlikom +8, dok su Grci imali +7. U prijevodu, morali su se boriti rukama i nogama da ne izgube u Ateni jer bi i u slučaju minimalnog poraza Grčka završila kao pobjednik skupine (Grci bi onda imali +8, a Danci +7) i ona bi se plasirala na Svjetsko prvenstvo kao prva u skupini dok bi Danska kao drugoplasirana morala u dodatne kvalifikacije.

Da se kojim slučajem dogodilo da je Danska Hrvatsku svladala s 3:0, onda bi u posljednjem kolu mogla izgubiti kod Grčke s jednim golom razlike i svejedno završiti kao prva u skupini. Grčka bi tada bila druga (isti broj bodova kao i prva Danska, ali lošija gol-razlika), dok bi Hrvatskoj bilo posve nebitno s koliko razlike će pobijediti Sloveniju na posljednjem kolu na gostovanju u Ljubljani.

Martin Brkić Hrvatska kuhinja u Kopenhagenu: "Uđemo li mi i Talijani u polufinale, obući ću gazdu i sve kolege u hrvatske dresove" divider

Naravno, Peter Schmeichel i suigrači nikako nisu htjeli u play-off kad im je već Mundijal bio nadohvat ruke. Branili su se i obrani, a Schmeichel je izvodio bravure na golu, zaustavivši Grčku i pomogavši Hrvatskoj. Vatreni su svoj dio posla odradili, slavili su u Sloveniju s 3:1 pa je konačni poredak bio ovakav:

1. Danska 17 bodova
2. Hrvatska 15
3. Grčka 14
4. Bosna i Hercegovina 9
5. Slovenija 1

Ostalo je sve povijest. Hrvatska je otišla u dodatne kvalifikacije gdje je eliminirala Ukrajinu i izborila nastup u Francuskoj gdje je kasnije iskovala onu veličanstvenu i nezaboravnu broncu.

gol expired Dosad je sve pogodio: Majmun Kent prognozirao kako će završiti Hrvatska – Španjolska, neće vam se svidjeti divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider