Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"Ovo je veliki dan"

Lijepa vijest za hrvatski sport: Potpisan ugovor, moćna svjetska sila želi učiti od Hrvata

Njih zanima razvoj sportova u kojima nisu toliko dobri, a ponajviše ekipnih sportova poput nogometa, košarke, rukometa ili vaterpola.

Mateo Kovačić, Luka Modrić i Ivan Perišić (Foto: Tom Dubravec/Cropix)

Hrvatski stolnoteniski savez, veleposlanstvo NR Kine u Hrvatskoj i Sveučilište u Šangaju potpisali su memorandum o suradnji što je sjajna vijest za hrvatski stolni tenis koji će time surađivati s nacijom koja je dugo vremena svjetski dominantna u ovom sportu.

Delegacija Hrvatskog stolnoteniskog saveza, predvođena direktorom Renatom Čengićem, tajnikom Goranom Radanovićem te Tian Yuan, bivšom igračicom i izbornicom hrvatske reprezentacije, ugošćena je u veleposlanstvu NR Kine gdje je uz domaćina veleposlanika NR Kine u Hrvatskoj Qi Qianjina bila i jaka delegacija kineskog sveučilišta.

U Zagreb su stigli Li Yin, kancelar Sveučilišta u Šangaju i direktor stolnoteniskog centra (CTTC), Shi Zhihao, predsjednik stolnoteniskog centra na Šangajskom sveučilištu i bivši svjetski prvak, Ren Jie potpredsjednik CTTC-a, Zhang Dingding, supervizor međunarodnog stolnoteniskog centra na sveučilištu i Xia Mingna, direktorica za medije.

Ovo nije prvi put da HSTS i NR Kina uspostavljaju suradnju u području stolnog tenisa. Prva suradnja uspostavljena je 2020. i funkcionirala je neko vrijeme. U Hrvatskoj su gostovali kineski treneri, obilazili hrvatske klubove, a potom je sve stopirano zbog pandemije koronavirus. Dolaskom Zorana Primorca na čelo HSTS-a opet je zaživjela suradnja, a jedna od točaka njegove kampanje bila je obnova suradnje s Kinom.

"Ovo je nastavak suradnje koja je započeta prije Covida-19, nažalost akcija je prekinuta zbog pandemije. Bili smo jako zadovoljni s tim trenerima studentima te se sad ta suradnja opet obnavlja. Jedna od opcija našeg sporazuma je i što želimo slati naše igrače u Kinu. Jako smo zadovoljni s ovim projektom kao Savez, nadamo se da će naš mladi igrači imati najviše koristi od toga", između ostaloga je rekao Zoran Primorac, predsjednik Hrvatskog stolnoteniskog saveza.

Kinezi žele učiti o nogometu, košarci, rukometu i vaterpolu

"Ovo je veliki dan za naš savez jer nema jačeg partnera od Kine u ovom sportu. Za nas je to jako zanimljiva priča i hvala svima što je sve ekspresno dogovoreno. Ono što nas je najviše zanimalo je razmjena znanja. Dogovoreno je da će u Hrvatsku stići četiri trenera u prvoj fazi, koji će se ovdje zadržati tri ili četiri mjeseca. I pritom obilaziti naše klubove po Hrvatskoj. Treneri bi trebali stići u rujnu ili listopadu ove godine", naglasio je direktor Renato Čengić.

Kinezi su izrazili spremnost da pomognu u razvoju hrvatskog stolnog tenisa, ali suradnja bi trebala ići u oba smjera. Njih zanima razvoj sportova u kojima nisu toliko dobri, a ponajviše ekipnih sportova poput nogometa, košarke, rukometa ili vaterpola. Zato je HSTS organizirao sastanak u Hrvatskom olimpijskom odboru gdje je kinesku delegaciju ugostio Damir Šegota, direktor ureda za olimpijske programe.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider