Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ne treba strahovati, ali...

Opasan i neugodan protivnik: Sretni u kvalifikacijama, a protiv Hrvatske mogu ući u povijest

Hrvatska nogometna reprezentacija u dodatnim kvalifikacijama za SP igrat će protiv možda najneugodnijeg protivnika Grčke.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Od svih protivnika u dodatnim kvalifikacijama Hrvatska je izvukla onog protiv kojeg ima najgori omjer u međusobnim ogledima – Grčku. Reprezentacija je od koje ne treba strahovati, jer Hrvatska sigurno ima kvalitetniji kadar. Međutim, radi se o momčadi koju su Vatreni posljednji put pobijedili prije 20 godina Šukerovim golom.

U ovom trenutku Grci se uglavnom bave sami sobom, a na klupi im sjedi Nijemac Michael Skibbe, koji je u karijeri među ostalima vodio Borussiju Dortmund, Bayer Leverkusen, Eintracht Frankfurt i Galatasaray. Skibbe je s Grčkom osvojio drugo mjesto u skupini H s tri boda ispred BiH, ali s čak devet iza Belgije. Međutim, u kvalifikacijama je izgubio samo jednu utakmicu, i to kod kuće protiv Belgije. Isto tako, Grčka je primila najmanji broj pogodaka (6) u svojoj skupini zajedno s Belgijom.

No, treba spomenuti kako je Grčka imala i sreće sa ždrijebom kvalifikacijske skupine, jer osim Belgije i BiH nije imala previše opasnih protivnika. U jesen 2016. izborili su dvije pobjede protiv Cipra i Gibraltara te uzeli maksimalnih šest bodova u posljednja dva susreta nakon što su u ljetnom dijelu ciklusa osvojili samo bod u dvije utakmice. Srećom po njih, Belgija je suvereno odradila svoj dio posla i omogućila Grčkoj da sama brine o svojoj sudbini.

Da Hrvatska treba biti na oprezu, govori i podatak kako Grčka ni od koga nije izgubila u gostima. S Belgijom je odigrala 1:1, a kod BiH remizirala 0:0. Na sličan način pokušat će iznenaditi i Vatrene u prvoj utakmici, čvrstom obranom i discipliniranom igrom, dok će se u napadu najviše oslanjati na igrača Marseillea Konstantinosa Mitrogloua, koji je u kvalifikacijama zabio šest golova.

Uz njega među najboljim je igračima reprezentacije i stup obrane Kostas Manolas. Doduše, ozlijedio se u zadnjoj prvenstvenoj utakmici protiv Napolija. Prve su prognoze da će izbivati s travnjaka tri do četiri tjedna, što znači da bi mogao propustiti obje utakmice s Hrvatskom. Branič Rome čini prvi stoperski tandem zajedno s Sokratisom Papastathopoulosom iz Borussije, i to je jedna od najjačih točki grčke reprezentacije. Tu je i kapetan Torosidis, koji igra na poziciji desnog beka.

Grci su u dodatnim kvalifikacijama najviše igrali u formaciji 4-2-3-1. Sami su po sebi težak protivnik, za Hrvatsku već tradicionalno neugodan. Osim stoperskog tandema koji zajedno vrijedi 58 milijuna eura, treba spomenuti i igrača Olympiacosa Fortounisa, koji je jedan od rijetkih koji može napraviti razliku i koji će uz stasitog Mitrogloua biti najveća prijetnja za Hrvatsku. Vrijednost cijele momčadi procjenjuje se na 131,95 milijuna eura.

Najveći uspjeh na SP-u Grčka je ostvarila plasmanom u osminu finala 2014. godine, a ukupno je nastupila svega tri puta. Nakon što se nisu plasirali na zadnje veliko natjecanje, Grci će svakako imati dodatnih motiva. Ujedno bi mogli postati i prva europska reprezentacija koja je tri svjetska prvenstva zaredom izborila kroz dodatne kvalifikacije.

Tko će se plasirati na Svjetsko prvenstvo?

Ukupno glasova:

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider