Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
bilo je i teških vremena

Hrvati u izboru za Zlatnu loptu: Modrić i Rakitić naslijedili legendarne Vatrene

Hrvatska se od neovisnosti može pohvaliti petoricom predstavnika u izboru za najboljeg nogometaša svijeta.

Hrvati u izboru za Zlatnu Loptu (Foto: GOL.hr) (Foto: GOL.hr)

Luka Modrić je na dodjeli Zlatne lopte, koju je peti put osvojio Cristiano Ronaldo, proglašen petim najboljim igračem svijeta i ujedno najboljim veznjakom jer ispred njega su tri napadača i jedan vratar.

U posljednjih nekoliko godina navikli smo imati predstavnike u ovom prestižnom izboru, ali dugo godina to nije bio slučaj. Hrvatska je imala dugi sušni period od 16 godina bez predstavnika koji je počeo nakon odlaska sa scene originalnih Vatrenih.

Prvi Hrvat koji je od neovisnosti bio u izboru je Alen Bokšić koji je 1993. osvojio četvrto mjesto. Iduće godine hrvatski predstavnik bio je Zvonimir Boban koji je bio 24., a 1995. Hrvatska je prvi put imala dva predstavnika – opet Bobana koji je bio 23. i Davora Šukera koji je završio na 17. mjestu.

1996. u izboru je opet Šuker koji je bio šesti, a nakon toga stigla je i legendarna 1998. i Šukerovo drugo mjesto u izboru za najboljeg igrača svijeta, do danas najbolji rezultat jednog hrvatskog nogometaša.

Uslijedila je suša duga 16 godina koju je prekinuo Ivan Rakitić. On je 2015. Zauzeo 25. mjesto – bila je to godina u kojoj je završio svoju uspješnu epizodu u Sevilli u kojoj je i danas zvijezda, a izabran je i u najbolju momčad u povijesti kluba koju su proteklih dana birali čitatelji Marce. Zanimljivo, tamo se nije našao Šuker koji je završio kao treći napadač iza Kanoueta i Luisa Fabiana.

Nakon Rakitića uzde je preuzeo Luka Modrić koji je prošle dvije godine bio u izboru – 2016. bio je 17., a ove je godine stigao do petog mjesta, trećeg najboljeg rezultata ikad u konkurenciji hrvatskih nogometaša od osamostaljenja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider